Dit komt écht binnen, zo realistisch!

Elke dag is het bewustzijn van onze werknemers cruciaal om veilig bij onze klanten te kunnen werken. We zoeken naar nieuwe manieren om continu het veiligheidsbewustzijn te verbeteren. Een van de middelen die wij sinds dit jaar inzetten is Virtual Reality.

Safety Excellence

Veiligheid staat voorop en is dé absolute prioriteit en een eerste vereiste voor alles wat wij doen. We streven naar 0 ongevallen en 0% beroepsziekten, oftewel Safety Excellence. Voor een veilige en gezonde werkomgeving is het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers doorslaggevend. Hoe zorgen we ervoor dat we alert blijven op veiligheid?

Dagelijkse routine doorbreken

Wij hebben al vele jaren goede veiligheidscijfers, maar dit kan ook een risico met zich mee brengen. Daarom zijn we continu bezig om het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers scherp te houden en te verhogen.

Dat doen we door:

  • Toolboxen interactiever te maken en te geven (o.a. filmpjes ter ondersteuning toe te voegen)
  • Safety cultuur trainingen
  • Training over erkennen en herkennen van risico’s
  • Het stimuleren van melden van gevaarlijke situaties
  • Het belonen van veiligheidsmeldingen en/of -ideeën

We blijven investeren om het veiligheidsbewustzijn te verhogen en ontwikkelen daarvoor nieuwe methodes om iedereen scherp te houden. Eén van die methodes is de toepassing van Virtual Reality (VR) voor trainingsdoeleinden. Bekijk onze video.

Virtual Reality voor trainingsdoeleinden

Virtual Reality is een hot item. Binnen de industrie zijn er veel bedrijven die dit middel inzetten. Er is echter nog geen enkel bedrijf dat Virtual Reality inzet voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn. Actemium is de eerste technische dienstverlener in Nederland die dit wel doet.

De eerste VR-training is gestart

De trainingen worden gegeven in kleine groepen van vier tot zes collega’s waardoor er veel interactie is. De andere collega’s kijken mee op een groot scherm, waardoor men na afloop de sessie onderling kan bespreken. De training bestaat uit een mobiele set-up en kan gegeven worden in een vrije ruimte van 5 bij 5 meter en kunnen we overal geven.

Het eerste thema van de VR-training is elektrische veiligheid, met de bijbehorende Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM’s) en arbeidsmiddelen. De eerste training is onlangs gegeven aan onze medewerkers. Dennis Schog, werkzaam als Senior Analyse Technician, heeft de training als één van de eersten gevolgd. “Dit is écht een realistische omgeving, ik kan al mijn gereedschap pakken”, zegt hij. “Eigenlijk moeten alle collega’s deze training volgen, want deze ervaring blijft je echt bij!”

Bijna fataal

De Virtual Reality omgeving is praktisch niet te onderscheiden van de werkelijkheid. Zo kunnen onze medewerkers in een “echte” werkomgeving bepaalde lastige handelingen, zoals het schakelen in een MCC (Motor Control Center), “veilig” oefenen, zonder dat zij de schakel fysiek voelen. Ze worden op deze manier getriggerd om na te denken over alle handelingen die ze moeten uitvoeren. Omdat wetenschappelijk is bewezen dat een “bijna fataal” ervaring het beste bijblijft en men hier het meest van leert, leren onze medewerkers de risico’s en de gevaren van hun handelingen eerder erkennen. Met Virtual Reality benaderen we dit gevoel het best. “Dit komt écht binnen”, zegt onze 1e Technician Ronnie Bilderbeek na het volgen van de VR-training. “Ik dacht dat ik alle handelingen had gedaan, maar op de vergunning stond een verkeerde schakelaar. Vervolgens maakte ik een explosie mee, gelukkig een virtuele. Je ziet dat je handeling meteen grote gevolgen heeft. Dat doe ik volgende keer echt anders!”

Vervolgstappen

Op basis van de behoefte van onze klanten en onze medewerkers, gaan we andere scenario’s uitwerken.

Virtual Reality is the next step in safety awareness

Door de inzet van de VR safety training verbetert het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers. Dit leidt tot minder ongevallen en een veiligere manier van werken bij onze klanten. Wij zien Virtual Reality dan ook als de next step in safety awareness!

Meer informatie

Bekijk onze video of neem contact op met Mark Cosijn.