
Trailersync – een innovatief concept van Max de Feber van Boostphysics – helpt chauffeurs bij het achteruitrijden en manoeuvreren met truck-trailercombinaties. De User Interface in de truckcabine waarschuwt de chauffeur als er objecten of personen in de buurt van de trailer zijn. De chauffeur heeft zo meer inzicht in de omgeving van de trailer, zodat schades en ongevallen sterk verminderen. Bij Actemium is een team van engineers erin geslaagd om het idee te vertalen naar een praktijkoplossing.
Stijn Martens, projectmanager bij Actemium, zorgt met zijn coördinerende en aansturende rol voor korte lijnen tussen Max en het team van engineers. Samen ontwikkelden zij voor Trailersync eerst de hardware en werkten vervolgens aan de juiste softwareoplossingen. “Voor ons is dit een van de grotere klussen dit jaar met een lange doorlooptijd”, vertelt Stijn. “Het idee achter Trailersync bestond vooral uit een functionele beschrijving waar het product aan moest voldoen. Gaat dat idee werken in de praktijk? Is het haalbaar én betaalbaar? In de aanloopfase richtten we ons dan ook vooral op een haalbaarheidsstudie en het opstellen van de requirements. Maar ook qua ontwikkeling is het een intensief traject. Het systeem heeft veel technologie in zich en dat moet natuurlijk goed geëngineerd worden.”

“
Voor ons is dit een van de grotere klussen dit jaar met een lange doorlooptijd
SensorPack en User Interface
Via een HARA-analyse bracht het team in kaart wat de risico’s zijn van het systeem, mocht een module of sensor uitvallen. Stijn: “Daar hebben we veel tijd ingestoken. Logisch, want bij dit systeem draait het om het voorkomen van ongevallen. Dan moet je vooraf echt álle risico’s beschrijven en de mitigaties vastleggen.” De engineeringsfase begon met het maken van een elektrisch schema en de lay-out. “Trailersync bestaat uit twee hoofdcomponenten: één module – de SensorPack – achter op de trailer, en de User Interface in de cabine”, legt Stijn uit. “De ultrasoonsensoren op de trailer meten continu de afstand tot de omgeving. De SensorPack stuurt deze sensoren aan. Die informatie gaat vervolgens naar de User Interface in de cabine. Na een uitgebreid onderzoek hebben we een enorm stabiele communicatiemethode ontwikkeld, waarmee de data van de SensorPack naar de User Interface wordt gestuurd. Bij deze communicatiemethode is de synchronisatie tussen de juiste truck en trailer gegarandeerd. Je wilt natuurlijk niet dat de chauffeur de gegevens in beeld krijgt van een andere trailer uit het wagenpark.”
Parkeerplaats als testterrein
Elke willekeurige trailer met sensoren kan eenvoudig worden aangekoppeld met een truck die een User Interface in de cabine heeft. Bij het ontwikkelen van de hardware vormde het bewezen IoT-platform MAESTRO van Axians de basis. Stijn: “Zo besparen we veel tijd, omdat we alleen nog de op maat gemaakte insteekmodules hoeven toe te voegen. Wel hebben we voor de sensoriek en communicatie een specifieke Trailersync-module ontwikkeld, net als de software voor de SensorPack.”

De sensoren hebben een flinke range. “Dat maakt het testen ervan wel een uitdaging”, lacht Stijn. “Daarom stelden we op ons parkeerterrein in Veghel een proeflocatie op. Tijdens deze veldtesten bekeken we hoe de sensoren zich gedragen in verschillende verkeerssituaties, én onder wisselende weersomstandigheden. Nu we de pilotfase ingaan krijgen we nóg betere input: de feedback van de chauffeurs zelf. Ontzettend waardevolle informatie om het systeem te optimaliseren. Want dichter bij de praktijk kom je natuurlijk niet.”
Tijdens een webinar op donderdag 19 november krijg je meer achtergrondinformatie over Trailersync van Boostphysics en de rol van Actemium daarin
Nieuwsgierig? Meld je dan aan via onderstaande button