Betere borging van ATEX-kennis door TÜV-certificering!

Onze collega Patrick Engels had het er de afgelopen jaar druk mee. Hij volgde diverse ATEX-cursussen, waarmee hij behalve CompEx nu ook TÜV-gecertificeerd is. Dit zorgt voor een betere borging van ATEX-kennis voor onze organisatie én klanten!

CompEx en TÜV-gecertificeerd

“Nadat ik diverse opleidingen binnen ATEX al had gevolgd, waaronder CompEx, CompEx-docent en ATEX-designer ben ik in september 2019 gestart met de opleiding “Master in ATEX Explosion Safety” bij IAB. Deze master opleiding is breder dan de opleidingen die ik al gevolgd had en gaat in op zaken als het schrijven en toetsen van EVD’s. Toen ik de CompEx opleiding volgde, bestond de TÜV master opleiding nog niet. Tijdens de eindtoets presenteerde ik aan de examencommissie en TÜV-instantie. Onze eigen Explosie Veiligheid Documenten (EVD), gedetailleerde en visuele ATEX-inspecties, ATEX audits, zoneberekeningen, ontstekingsanalyses en ontstekingsanalyses van mechanische apparatuur legde ik aan hen voor. Met vlag en wimpel ben ik hiervoor geslaagd.”

ATEX-wetgeving

“Bedrijven waar explosiegevaar kan ontstaan, moeten voldoen aan de ATEX-wetgeving”, zegt Patrick. “Onze ATEX-werkzaamheden voeren wij uit volgens de IECEx-normering. Een CompEx-certificering én nu ook TÜV-certificering helpen ons hierbij. Het is belangrijk om aan de verschillende normeringen te voldoen. Hoe breder mijn ATEX-kennis, hoe beter ik mijn collega’s en klanten kan helpen en afwijkingen eerder kan opsporen. Omdat ik getoetst ben op bredere ATEX kennis, kan ik met deze kennis het ATEX bewustzijn beter borgen binnen de organisatie, zoals met interne opleiding, advies en ondersteuning bij gedetailleerde of visuele inspecties. Naast elektrische ATEX-kennis heb ik nu ook mechanische ATEX-kennis en kunnen we onze klanten beter bedienen bij het onderzoeken naar ontstekingsbronnen van mechanische apparatuur. Bovendien kunnen we ATEX-audits bij onze klanten borgen door een ‘EXMA®Certified conform TÜV’.”

 Veiligere werkomgeving

“De certificering is voor mij weer een mooie stap om onze ATEX-kennis naar een hoger niveau te brengen”, vervolgt Patrick. “Hierdoor kunnen we onze klanten nog beter ondersteunen in het ATEX-compliance worden van de installaties. En kan ik mijn Actemium collega’s ondersteunen in hun kennis. Met dit certificaat, kan ik alle ATEX-gerelateerde werkzaamheden en geschreven documenten een borging geven, wat ook een vertrouwen schept bij onze klanten. Zo zorgen we samen voor een veilige werkomgeving!”

Meer weten?

Lees dan een van onze ATEX-blogs of neem direct contact op.