Actemium bouwt mee aan veilige opslagtanks voor Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak is in de Botlek zijn opslagcapaciteit voor chemische producten aan het uitbreiden. De komende maanden wordt er 63.000 kuub extra opslagcapaciteit gerealiseerd. Actemium verzorgt de elektro- en instrumentatie werkzaamheden. Vopak slaat in de Botlek onder andere styreen op, een chemische grondstof voor verpakkingen, isolatiemateriaal en de automobielindustrie. Veiligheid heeft bij de opslag en verlading van deze chemicaliën de hoogste prioriteit. Daarnaast is er veel aandacht voor het milieu.

Vijftien nieuwe tanks

Het tankpark wordt uitgebreid met vijftien state-of-the-art dubbelwandige opslagtanks voor styreen en andere chemicaliën. Het gaat om zes tanks van 3.000 kuub en negen tanks van 5.000 kuub. Ze worden geïnstalleerd in een nieuwe tankput met een manifold en pompen om de producten tussen de tanks en schepen, vrachtwagens en treinen te bewegen. De in Antwerpen gebouwde tanks worden de komende maanden naar de Botlek gebracht. Actemium verzorgt als contractor de elektro- en instrumentatie werkzaamheden.

Major Project

“Dit is voor ons het eerste major project voor Vopak in de Botlek en we hebben er veel zin”, zegt Arie van Loon, senior projectmanager bij Actemium Major Projects in Dordrecht. “We doen de detailengineering en leveren de panelen, instrumenten, kabels en kabelbaan, verlichting enzovoort. Aan ons de uitdaging om alles kwalitatief, veilig en volgens planning op te leveren!”

Veiligheid voorop

“Tijdens de werkzaamheden on site heeft veiligheid onze volle aandacht. We hebben vanaf de start een veiligheidscoördinator op het project. De veiligheidscultuur bij Actemium heeft een hoog niveau, waarbij we veiligheid zien als een teamprestatie. In de sectoren waarin wij werken, onder meer olie & gas en (petro)chemie, gelden dan ook strenge veiligheidsvoorschriften.”

Kostenbesparing

De engineering is in opdracht van Vopak verzorgd door Fluor. Actemium deed enkele goede voorstellen om kostenbesparingen te realiseren. Onder meer de kosten voor de kabelbaan zijn hierdoor flink gereduceerd.

Meer informatie?

Benieuwd welke projecten we realiseerden voor onze klanten? Lees dan onze klantverhalen.