Werken in een anderhalvemetersamenleving

Bij een van onze klanten op de Maasvlakte zijn we bezig met E&I-projectwerkzaamheden. “Dat is in deze tijd best een uitdaging”, zegt Arie van Loon, Projectleider bij Actemium.

Extra aanvullende maatregelen

“Voordat we konden beginnen met werkzaamheden, hebben we eerst een RIE gedaan (Risico Inventarisatie en Evaluatie). Hieruit kwam naar voren welke type werkzaamheden en voorzorgsmaatregelen we moesten treffen om onze werkzaamheden volgens de RIVM-richtlijnen uit te voeren. Een van de aanvullende maatregelen om tóch binnen de anderhalve meter te kunnen werken, is een persoonlijk half-gelaatsmasker. Dit hebben we dan ook aangeschaft voor onze mannen. Voordat we hiermee startten, hebben we de medewerkers getraind hoe ze hun gelaatsmasker moesten gebruiken en onderhouden.”

Buitenlandse medewerkers veilig thuis

“In de tweede week van de coronacrisis merkten we dat er een aantal van onze buitenlandse collega’s naar huis wilden. Zij konden gelukkig op tijd een vlucht naar huis krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat zij liever thuis bij hun familie zijn. Ook hebben we gekeken naar het meerijden met elkaar naar het werk. Onze eigen mensen rijden nu allemaal apart en de collega’s van de grootste uitzendbureaus rijden met 3 á 4 mensen in één auto. Dit zijn namelijk mannen die bij elkaar in een huisje wonen tijdens dit project. Die kun je dus zien als een gezin. Daarnaast eten we in ploegendiensten. Onze klant heeft ervoor gezorgd dat de kantine en kleedruimten aangepast zijn, zo is er is eenrichtingsverkeer in de kleedruimten. Voor mijzelf betekent dit dat als ik wil vergaderen met mijn team van 15 man, ik met 5 collega’s in de vergaderzaal zit, met voldoende afstand. De rest van het team vergadert vanachter de pc via Microsoft Teams.

Ik besef me heel goed dat het extra zwaar is voor ons personeel om in deze tijd de werkzaamheden uit te voeren. Daarom spreken we vaak onze waardering uit voor hun inzet en belonen we de medewerkers op een regelmatig basis met een presentje. Wij zijn ontzettend blij met hun inzet, anders zouden we het project niet kunnen uitvoeren.”