Home Samen in beweging Klantverhalen Actemium onderzoekt: Virtual Reality, werkt dat wel?
Samen in beweging
Actemium onderzoekt: Virtual Reality, werkt dat wel?
Samen in beweging tag corner

Actemium valt of staat met zijn mensen. Veel medewerkers voeren werkzaamheden uit in risicovolle omgevingen. Topprioriteit is dat zij iedere dag veilig thuiskomen. Daarom biedt Actemium hen veiligheidstrainingen in Virtual Reality. Maar werken die wel? Samen met Tilburg University start Actemium een wetenschappelijk onderzoek naar het leereffect van de trainingen. “Een innovatie als Virtual Reality is alleen zinvol als we het professioneel aanpakken. En weten waar we kunnen verbeteren. Zo’n onderzoek helpt daarbij.”

Arnold Boonman, senior client manager, illustreert de woorden van zijn collega Niels van Kaam over het nut van Virtual Reality (VR): “Om veilig te kunnen werken, moeten onze mensen procedures en richtlijnen volgen. Zo voorkomen ze bijvoorbeeld ongelukken met hoogspanning of met leidingen die onder druk staan of gevaarlijke stoffen bevatten. Onze mensen moeten zich continu bewust zijn van de gevaren. Vergelijk het met het verkeer: als je iedere dag dezelfde route fietst, loop je het risico dat je slordig wordt.”

Wetenschappelijk onderzoek

Om het besef van de risico’s zo hoog mogelijk te houden, gebruikt Actemium VR-trainingen. Daarin ervaren mensen wat er gebeurt als het fout gaat. Maar of VR beter werkt dan traditionele trainingen is onbekend. Daarom werkt Actemium samen met Tilburg University. Arnold: “We weten niet of een VR-training effect heeft op onze mensen en of de materie goed blijft hangen. We weten ook niet hoe en waar we de scenario’s kunnen verbeteren. We hebben bijvoorbeeld geen idee of de mensen naar de juiste dingen kijken. Met eyetracking hopen we daar inzicht in te krijgen.”

Het onderzoek is begin 2021 gestart. Nu al biedt het meer kansen dan van te voren gedacht. Neem bijvoorbeeld de invloed van stress. “We nemen aan dat mensen onder tijdsdruk eerder fouten maken, maar is dat wel zo? Dat nemen we in dit onderzoek relatief makkelijk mee door een timer toe te voegen aan een scenario. Zo zien we of mensen onder tijdsdruk van procedures afwijken en meer fouten maken.”

Medewerkers als proefpersonen

In het begin vindt het onderzoek vooral plaats op de universiteit. Met studenten als proefpersonen. Later in het project wil Arnold dat ook Actemium medewerkers deelnemen. “Het is belangrijk dat we juist ervaren mensen onderzoeken, die veel met de procedures werken en ze volledig begrijpen. We willen weten wat het leereffect bij hen is. Is dat bijvoorbeeld anders voor een ouder iemand dan voor een jonger iemand. En wat is de rol van hun ervaring?”

Het is belangrijk dat we juist ervaren mensen onderzoeken, die veel met de procedures werken en ze volledig begrijpen. We willen weten wat het leereffect bij hen is. Is dat bijvoorbeeld anders voor een ouder iemand dan voor een jonger iemand. En wat is de rol van hun ervaring?

Daarnaast is Actemium geen onderzoeksinstituut. Het gaat om de toepassing van de resultaten. “We kunnen dit onderzoek bijvoorbeeld gebruiken om onze risicoprofilering aan te passen. Als wij weten dat iemand met twee jaar ervaring meer gevaar loopt dan iemand met tien jaar ervaring, dan kunnen we hierop anticiperen.”

Veiligheid voorop

Veel klanten van Actemium volgen de innovatieve VR-trainingen van Actemium met interesse. En zijn benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek.  Vooroplopen op het gebied van VR en innovatie biedt in de toekomst mogelijk kansen. Toch is dat volgens Arnold niet het belangrijkste. “De veiligheid van onze mensen is niet in geld uit te drukken. Ik ben pas echt tevreden als er tot aan mijn pensioen, en natuurlijk daarna, niemand thuis komt te zitten als gevolg van een ongeval. Als Virtual Reality het veiligheidsbesef bij onze mensen inderdaad verhoogt, en het onderzoek ons inzicht geeft in hoe we VR effectief en efficiënt in kunnen zetten, dan maken we een mooie stap in de richting van nog veiliger werken.”

Lees hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.