Home Samen in beweging Klantverhalen “CO2 neutraal in 2035, we zijn ervan overtuigd dat het kan”
Volgens Joop Wervers is het mogelijk
“CO2 neutraal in 2035, we zijn ervan overtuigd dat het kan”
Corporate Social Responsibility tag corner

"In 2030 circulair zijn en CO2 neutraal in 2035." Het is een ambitieuze uitspraak van Joop Wervers, directeur van de Actemium business units actief in de olie en gas markt in Nederland. Een uitspraak gedaan vanuit de volle overtuiging dat duurzaam ondernemen allang geen ‘nice-to-have’ meer is. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het verduurzamen van de processen in eigen huis. Dit jaar kijken we verder. “Juist in de ketensamenwerking kunnen we het verschil maken.” Hoe en waarom we dat doen, vertelt Joop Wervers met passie.

De planeet bewaren

“Wij hebben de overtuiging dat we de planeet moeten bewaren voor ons nageslacht. Daarom vinden we het een sociale verplichting – naar onze medewerkers en de maatschappij – om onze CO2 footprint te verminderen. Dat is dé drijfveer om alle aspecten van onze bedrijfsvoering te verduurzamen. Er is ook een andere kant en die is heel simpel: willen we voortbestaan dan kan dat alleen door duurzaam te zijn.

Dat duurzaamheid een belangrijk topic is, merken we bijvoorbeeld aan jonge sollicitanten. Zij willen weten hoe duurzaam je onderneemt. Je kunt dan wel zeggen ‘we zijn groen’, maar als dat niet werkelijk zo is, val je door de mand. Practice what you preach. En ja, dat heeft consequenties. Dan ga je bijvoorbeeld voor een elektrisch wagenpark, en niet bij wijze van uitzondering voor hybride.”

CO2 neutraal in 2035

“Wij denken als MT van Actemium, hét merk van VINCI Energies voor de industrie, dat die ambitie scherp moet zijn. Gezien de markt waarin we opereren, willen wij in 2030 circulair zijn en in 2035 CO2 neutraal. Dat is haalbaar als we dat echt willen. Om dat te bereiken moet duurzaamheid onderdeel worden van ons denken en doen. Net zoals dat met veiligheid het geval is. Ik hoef niemand meer uit te leggen wat veiligheid inhoudt. Als het gaat om duurzaamheid is daar nog veel aandacht voor nodig. Uiteindelijk zou dat automatisch moeten gaan. Dat bewustzijn helpt enorm bij het zien van mogelijkheden tot verandering en de bereidheid om daar in mee te gaan. Zowel als het gaat om kleine dingen als om het veranderen van ingrijpende bedrijfsprocessen.”

De planeet bewaren voor het nageslacht, dat is dé drijfveer om alle aspecten van onze bedrijfsvoering te verduurzamen.

 

Joop Wervers – Perimeterdirecteur Actemium Nederland

Impact maken

“We begonnen met het ‘laaghangend fruit’, zoals het elektrificeren van het wagenpark, ons interne inkoopbeleid, de inrichting van onze panden en de omgeving. Vervolgens maakten we projectlocaties op verschillende manieren duurzamer. Bijvoorbeeld door bouwketen uit te rusten met zonnepanelen en een aggregaat op mierenzuur te laten lopen. Dat soort dingen maakt een groot verschil. Is het niet in de werkelijke impact, dan wel in mindset. Daarnaast proberen we impact te maken door ons te focussen op de groene waterstofmarkt en steeds meer duurzame projecten te winnen. Het Red2Green project (de constructie van een bio-brandstoffenfabriek) dat we samen met Shell uitvoeren is een dergelijk project.”

Veel mogelijkheden in de ketensamenwerking

“Het zijn vooral technische ontwikkelingen die grote besparingen op CO2 uitstoot leveren. We gebruiken bijvoorbeeld veel kabels en staal. Er zijn inmiddels leveranciers die dit soort materialen groen produceren of recyclen. Door veel meer van zulke duurzame materialen te gebruiken besparen we fors. Zo zijn er in de ketensamenwerking nog veel meer mogelijkheden. Wij denken soms dat we ver zijn, maar onze leveranciers zijn soms al veel verder. Daar kunnen we van leren. Om die kansen te zien en te benutten, hebben bewustwording nodig. Binnen de organisatie bij Actemium medewerkers en in de keten; dus bij leveranciers en opdrachtgevers. Om verdere invulling te geven aan duurzamer werken, juist in de ketensamenwerking, schakelden we een extern adviesbureau in. Dat externe bureau is 2BHonest, zij ondersteunen bedrijven en organisaties met het waarmaken van hun groene ambities.”

Nieuwsgierig naar de vervolgstappen die we samen met 2Bhonest gaan nemen? Volgende maand praten Joop Wervers en Sivan van Leerzem, adviseur van 2Bhonest, je bij over de aanpak van het duurzaamheidstraject van Actemium.

Lees hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.