Home Samen in beweging Klantverhalen De kracht van het netwerk
De kracht van het netwerk
Samen in beweging tag corner

Tijdens een turnaround – een totale fabrieksstop voor onderhoud en inspecties – heb je weinig tijd om veel werk te doen. Zo’n stop is duur. Dus is het goed dat we bij Actemium altijd kunnen rekenen op ons interne én externe netwerk. Daardoor hebben we alle specialistische kennis beschikbaar om gepland en onverwacht werk snel en goed uit te voeren. Een stop bij Neste Sluiskil is daarvan een perfect voorbeeld: specialisten van verschillende Business Units werkten samen aan een succesvolle turnaround.

Duurzame brandstoffen

Neste produceert hernieuwbare brandstoffen voor een duurzame toekomst. Neste’s vestiging in Sluiskil wordt gebruikt voor de opslag en voorbehandeling van de hernieuwbare grondstoffen, zoals afval- en reststromen. Deze worden in Neste’s raffinaderij in Rotterdam omgezet tot bijvoorbeeld hernieuwbare diesel. In Sluiskil slaat Neste grondstoffen op, meestal afkomstig uit afval- en reststromen die lastig te verwerken zijn. Ze worden er voorbehandeld voordat ze verder worden geraffineerd. Roy Sallet, client manager bij Actemium Goes, begeleidde de turnaround bij Neste Sluiskil.

Inspecties en onderhoud

“De belangrijkste reden voor een turnaround zijn (wettelijk) verplichte inspecties”, legt Roy uit. “Die kun je alleen doen als een fabriek stilstaat. Dan kun je in de equipment kruipen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. En zo’n stop is meteen de gelegenheid om onderhoud uit te voeren aan delen van het systeem die je normaal niet zomaar kunt losdraaien. Denk aan kleppen, sensoren die de kwaliteit van vloeistoffen meten of instrumentatie voor de beveiliging.”

De belangrijkste reden voor een turnaround zijn (wettelijk) verplichte inspecties. Die kun je alleen doen als een fabriek stilstaat. Dan kun je in de equipment kruipen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Turnarounds worden in één tot twee jaar tot op de millimeter voorbereid, want een stop kost veel geld. In die tijd bepalen we de scope, bestellen we materialen en regelen we de mensen die het werk uitvoeren. Soms komen er tot op het laatste moment dingen bij, waar Actemium flexibel op inspeelt.

Netwerken

Het netwerk van Actemium komt daarbij goed van pas. Waar Roy zich met name bezighoudt met onderhoud en langlopende contracten, hebben collega’s van een andere Actemium BU de specialistische kennis voor het uitvoeren van projecten. “Ik betrok hen bij de turnaround, omdat Neste anderhalve maand van tevoren vroeg om tijdens de turnaround een truck loading dock te moderniseren en de waterleidingen van de nooddouches te beveiligen tegen vorst door middel van tracing”, vertelt Roy. “Een doorlooptijd van anderhalve maand is normaal gesproken erg krap. Toch lukte het met de hulp uit Actemiums netwerk om beide projecten op tijd te laten slagen.”

Ook van buiten Actemium vloog Roy specialisten in. Een eerste collega van Omexom, het merk van VINCI Energies voor de energietransitie, verrichtte onderhoud aan een kapotte laagspanningsschakelaar. Een last-minute oplossing, omdat medewerkers van de leverancier van die schakelaar niet konden komen vanwege corona. Terwijl Omexom on-site was ontstond toevallig ook een hoogspanningsstoring. Hoogspanning is een specialisme van Omexom. Een andere collega kwam dezelfde dag nog langs om die storing aan te pakken.

Perfecte samenwerking van Business Units

De snelheid waarmee Actemium kon schakelen zorgde voor een tevreden klant. En voor trotse gezichten bij Actemium. Roy: “Van een succesvolle turnaround, zoals bij Neste Sluiskil, met drie verschillende Business Units, worden wij heel blij.”

Lees hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.