Home Samen in beweging Klantverhalen Joris Jansen kiest op 32-jarige leeftijd voor carrière in elektrotechniek
Joris Jansen kiest op 32-jarige leeftijd voor carrière in elektrotechniek
Corporate Social Responsibility tag corner Samen in beweging tag corner

Het is nu of nooit, besefte Joris Jansen. En dus maakte hij op 32-jarige leeftijd de overstap van de grafische wereld naar de elektrotechniek. “In mijn vorige baan als operator bij een drukkerij had ik leerlingen onder mijn hoede. Nu ben ik zelf de leerling. Dat is even wennen, maar deze nieuwe omgeving is uitdagend. Het moment dat ik op de knoppen druk en zie of alles volgens planning werkt; dat is zo spannend.”

Joris Jansen was dertien jaar operator bij een drukkerij in Doetinchem. “Mijn vader werkte er en via hem ben ik in de grafische sector terecht gekomen. Ik heb lang met plezier bij de drukkerij gewerkt, maar de laatste jaren bekroop me steeds vaker het gevoel ‘is dit wat ik de rest van mijn leven wil doen?’ Zijn interesse voor een baan in de techniek was toen al aangewakkerd. Tijdens een VAPRO-opleiding voor operators verdiepte Joris Jansen zich vol enthousiasme in de techniek achter de machines.

Meeloopdag geeft toekomstperspectief

Jaren later kwam Joris Jansen per toeval met een medewerker van Actemium in contact. “Al pratende gaf ik aan dat ik niet meer gelukkig was in mijn baan. ‘Kom eens vrijblijvend bij ons kijken’, was zijn advies. Er ging driekwart jaar overheen, voordat ik de telefoon oppakte. Binnen de kortste keren was er meeloopdag voor me geregeld. Ik hoorde die dag veel verhalen en ervaringen. De knop was om: ik wist dat ik onder de hoede van Actemium de switch wilde maken naar de elektrotechniek.”

Geen alledaagse aanpak

Hoewel de te nemen stap duidelijk was, namen Actemium en Joris Jansen wel ruim de tijd om alle zaken goed voor te bereiden. “Ik liet een goede baan achter me, en ook voor Actemium is dit niet de doorsnee manier waarop werknemers binnenkomen. We hebben daarom de tijd genomen om elkaar te leren kennen, een plan van aanpak over scholing te maken en de randvoorwaarden te regelen.”

We hebben daarom de tijd genomen om elkaar te leren kennen, een plan van aanpak over scholing te maken en de randvoorwaarden te regelen.

Zet je carrière in beweging!
Wil jij werken in een grote internationale organisatie, die toch lokaal aanvoelt? Dan is Actemium de juiste plek voor jou! We werken voor verschillende opdrachtgevers in de industrie. Van brouwerijen tot aan oliemaatschappijen. En van farmaceutische bedrijven tot aan de chemische industrie.

Opleidingsplan

Gaandeweg het proces groeide bij beide partijen het vertrouwen. “Ik werd alleen maar enthousiaster, omdat ik zag dat Actemium zo serieus met me omging. Ik kreeg steeds meer gevoel bij het bedrijf, bij mijn nieuwe baan en bij mijn opleidingstraject. In augustus 2020 ben ik als Leerling Monteur in dienst getreden. Het plan was in eerste instantie om meteen de opleiding MBO Elektrotechnisch Technicus op niveau 4 te volgen. Volgens het opleidingsinstituut zou ik dan echter veel basiskennis missen. Ik doe nu eerst versneld niveau 3.”

De wereld van techniek

Joris Jansen had een paar jaar geleden niet kunnen bedenken dat zijn werkdagen er compleet anders uit zouden zien. “Ik ben heel bewust deze technische wereld ingedoken. Dat voelt goed. Ik ben nu bijvoorbeeld met een eindopdracht bezig: ik regel alles rondom de nieuwe elektrische componenten van een installatie. Ik kan niet wachten op het moment dat ik de knoppen omdraai en zie of alles werkt zoals ik gepland heb.”

Veel toekomst in techniek

Zijn carrièreswitch kwam volgens hem op precies het juiste moment. “Dat ik deze overstap in coronatijd maak, doet niet eens ter zake. De knop was vóór deze pandemie al om. Het heeft dingen niet moeilijker gemaakt. Wel heb ik het geluk dat ik een werkgever tegen het lijf ben gelopen die op deze manier in me wil investeren. Ik ben er hierdoor alleen maar zekerder van dat er voor mij in de techniek een mooie toekomst en veel kansen liggen.”

Lees hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.