Home Samen in beweging Klantverhalen Remote werken was al vanzelfsprekend voor digital nomad
Remote werken was al vanzelfsprekend voor digital nomad
Samen in beweging tag corner

Business Consultant Jeroen Janssen reisde de afgelopen jaren als digital nomad door Zuid-Amerika. Zijn nomadenbestaan bezorgt hem tijdens deze coronacrisis een voorsprong. “Ik ben het gewend om remote te werken. En daar waar opdrachtgevers eerst sceptisch tegen deze aanpak aankeken, is er nu geen andere mogelijkheid”, vertelt Jeroen Janssen, die zijn werkplek in een villa in Panama inruilde voor een zolderkamer in Uden.  

De Business Consultant van Actemium woont sinds december 2019 weer vast in Nederland. In 2016 liet hij hier alles achter zich om de wereld in te trekken. “Ik werkte destijds voor Actemium, maar voelde sterk de drang om te reizen. Samen met Actemium hebben we gekeken of ik projecten in het buitenland op zou kunnen starten. Er lagen enkele mooie mogelijkheden, maar ik koos uiteindelijk toch voor mijn ultieme vrijheid.”

Zzp’er in Mexico

Eind 2016 kocht Jeroen Janssen een enkeltje naar Mexico. “Toen was al bekend dat ik op afstand voor Actemium zou blijven werken. De kennis die ik als Lead Engineer had opgedaan tijdens een project bleek van grote waarde. Toen ik mijn ontslag had ingediend, belde Actemium na twee weken al op met de vraag of ik vanuit het buitenland voor Actemium wilde blijven werken.”

Zet je carrière in beweging!
Wil jij werken in een grote internationale organisatie, die toch lokaal aanvoelt? Dan is Actemium de juiste plek voor jou! We werken voor verschillende opdrachtgevers in de industrie. Van brouwerijen tot aan oliemaatschappijen. En van farmaceutische bedrijven tot aan de chemische industrie.

Flexibele dagindeling

Hij beleefde fantastische jaren. “In de ochtend had ik contact met mijn opdrachtgever en ontwikkelden we een standaard om de werkzaamheden en processen in zeven fabrieken te vergemakkelijken. Na een intensieve ochtendsessie liep ik naar het strand voor een surfsessie. Dan was ik opgeladen voor de rest van de dag. Er was geen verschil meer tussen week en weekend. Ik werkte wanneer ik daar de energie voor had. Ik verbleef ongeveer een maand op dezelfde plek, en trok dan weer verder.”

Na een intensieve ochtendsessie liep ik naar het strand voor een surfsessie. Dan was ik opgeladen voor de rest van de dag.

De mooiste avonturen

In Panama woonde hij samen met andere digital nomads in een villa met een glijbaan. Hij vloog spontaan naar Rio de Janeiro om oud en nieuw te vieren op het strand van Copacabana. Hij verbleef een week in het Amazonegebied. Ook bracht hij veel tijd door met zijn Mexicaanse vriendin. “Toen we terugkwamen van een reis met twee Nederlandse vrienden door Colombia en Costa Rica, wisten mijn vriendin en ik beiden dat het mooi was geweest wat betreft het vele reizen. We verlangden naar stabiliteit, naar rust en naar elkaar.”

Weer vast bij Actemium

Sinds december 2019 is Jeroen Janssen weer in Nederland neergestreken. “Toen mijn voormalige manager hoorde dat ik plannen had om terug te keren, wilde hij met me praten. Sinds 1 januari 2020 ben ik weer vast bij Actemium in dienst, deze keer als Business Consultant. Samen met collega’s ben ik de productieomgeving voor een Noorse klant aan het aansluiten op een MES-systeem. Het gaat om een wereldwijde melkverwerker en om meerdere fabrieken. Door de huidige coronacrisis lopen zaken nu anders dan aan het begin van het jaar gedacht.”

Alles op afstand

Zijn ervaring als digital nomad komt hem goed van pas. Remote werken is hem eigen. “Eigenlijk zou onze opdrachtgever voor een Factory Acceptance Test (FAT) naar Veghel komen. Nu kiezen we voor een e-FAT. De opleidingen gaan we ook op afstand regelen en we zitten nu in de fase om te beslissen of we dadelijk zelfs de inbedrijfstelling remote uitvoeren.”

Toch in de ogen kijken

Volgens de Business Consultant was deze remote aanpak vóór 2020 vaak geen optie. “Klanten en medewerkers willen elkaar graag ontmoeten. Ik snap de positieve impact van live contact. Maar met de huidige communicatiemiddelen is het heel goed mogelijk om écht contact te hebben. Ik ben er daarom voorstander van om de camera aan te zetten tijdens een Teams-vergadering. Je ziet elkaar en dat praat gemakkelijker.”

Ik snap de positieve impact van live contact. Maar met de huidige communicatiemiddelen is het heel goed mogelijk om écht contact te hebben.

Kennis is macht

Uiteindelijk draait alles om kennis, weet Jeroen Janssen. “Bij Actemium zitten we heel diep in technische processen. Dat maakt het mogelijk om zelfs in deze uitdagende tijden de blik op de toekomst te hebben. Omdat we zo diep in de materie zitten, komen we zelfs op afstand tot de kern.”

De verhalen direct in je mailbox

Voor iedere industriële uitdaging creëren we een slimme oplossing. Via ‘Samen in beweging’ delen we onze verhalen, oplossingen en ervaringen. Je leest hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.

Wil je nieuwe verhalen rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Vul dan het formulier in.

* verplicht
Privacystatement

Lees hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.