Home Samen in beweging Klantverhalen Samen met stagiair Nathanael Levy smart maintenance creëren
Samen met stagiair Nathanael Levy smart maintenance creëren
Samen in beweging tag corner

We willen bij Actemium graag op een innoverende manier in beweging zijn. En wie zijn er vernieuwender dan de toekomstige generatie engineers. Nathanael Levy studeert Chemische Technologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Als stagiair brengt hij ons een verfrissende blik op data analyse binnen de procesindustrie. Samen werken we aan een slimme predictive maintenance tool.

We steken bij Actemium graag energie in onze stagiairs. Lead Engineer Stephan Bouwhuis legt uit waarom:

“Deze jonge lichting heeft vaak een frisse kijk op moderne technologieën. Hoe verder ze met hun opleiding zijn, des te meer ze te bieden hebben. Bovendien zorgen stagiairs dat we kritisch naar onze eigen werkprocessen blijven kijken.”

Samen op kantoor

Stephan Bouwhuis maakte een tijd terug bij een van onze klanten kennis met student Nathanael Levy, die daar zijn eerste stage liep. “We deelden samen een aantal dagen per week een kantoor. Dat klikte. Ik heb aangegeven dat hij kon bellen als hij een eindopdracht voor zijn opleiding moest formuleren.”

Interesse in data analyse

Dat aanbod bleef hangen bij de Groningse student. “Ik ontwikkelde de afgelopen tijd een grote interesse in data science. Ik wil graag orde in de chaos creëren. Er zit veel waarde in data die we zelf niet kunnen zien. Als ik me hierin verdiep, liggen er misschien wel kansen in de chemische technologie die nu nog niet bestaan. Met dat in het achterhoofd belde ik Stephan Bouwhuis”, vertelt de leergierige student.

Er zit veel waarde in data die we zelf niet kunnen zien. Als ik me hierin verdiep, liggen er misschien wel kansen in de chemische technologie die nu nog niet bestaan.

Zet je carrière in beweging!
Wil jij werken in een grote internationale organisatie, die toch lokaal aanvoelt? Dan is Actemium de juiste plek voor jou! We werken voor verschillende opdrachtgevers in de industrie. Van brouwerijen tot aan oliemaatschappijen. En van farmaceutische bedrijven tot aan de chemische industrie.

Accent op proces engineering

Stephan Bouwhuis: “Wij waren hier bezig om te kijken naar softwareprogramma’s waar we gebruik kunnen maken van grote hoeveelheden data van fabrieken. Op basis hiervan bedenken we slimme oplossingen. Nathanael Levy zat meer op het spoor van predictive maintenance. Samen hebben we een opdracht geformuleerd, waarbij het accent ligt op proces engineering.”

Geen nieuwe sensoren nodig

Nathanael Levy vult hem enthousiast aan: “We zijn aan het onderzoeken of we gebruik kunnen maken van de data die er al is. Dat zou betekenen dat we bij predictive maintenance geen nieuwe (en dure) sensoren op machines hoeven te installeren, of dat we ze eerst lang moeten laten draaien om data te verzamelen. Belangrijk: we kijken wat de cijfers inhoudelijk zeggen en wat we hiermee kunnen op procesgebied.”

We zijn aan het onderzoeken of we gebruik kunnen maken van de data die er al is. Dat zou betekenen dat we bij predictive maintenance geen nieuwe (en dure) sensoren op machines hoeven te installeren

Op weg naar de tool

Het onderzoek is in een spannende fase aanbeland. “Eerst is een aantal zaken ingekaderd: welke apparatuur komt veel voor en waar weten we veel van af. Vervolgens zoeken we naar de specifieke data van klanten en testen we of deze procesdata sterk genoeg is om daadwerkelijk onderhoudsmomenten te kunnen voorspellen. Uiteindelijke doel is de vertaling naar een tool die helpt bij de ontwikkeling van onderhoudsprogramma’s.” Hierbij hebben we de keuze om dit zelf te doen of samenwerkingen op te zoeken met bedrijven in de omgeving.

Besparingen!

Nathanael Levy vertelt meteen over de grote voordelen voor de klant. “Tijdsbesparing en kostenbesparing”, stelt hij. “Mocht bestaande data genoeg inzicht geven, dan hoeven er geen nieuwe sensoren meer geplaatst te worden die data moeten verzamelen. Vervolgens kun je hier strategisch je onderhoudsstrategie mee uitzetten.”

Uitdagende stageplek

De student is achteraf maar wat blij dat hij zijn mentor belde om bij Actemium stage te lopen. “Deze opdracht is echt uitdagend. Ook is het fijn om de vrijheid te hebben om er je eigen draai aan te geven. In het begin was de stof voor mij nog wat wollig. Gaandeweg het proces heb ik een concrete onderzoeksvraag kunnen formuleren. Dat is mooi om te ervaren. Als stagiair kan ik het niet beter treffen.”

Lees hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.