Home Samen in beweging Klantverhalen Software Engineer Britt Lieferink beschikt tijdens stage over eigen mini-fabriek
Samen in beweging
Software Engineer Britt Lieferink beschikt tijdens stage over eigen mini-fabriek
Samen in beweging tag corner

Ondernemend als ze is, plaatste student elektrotechniek Britt Lieferink een oproepje op LinkedIn om aan een leuke afstudeerplek te komen. Er kwam een stroom van opdrachten op haar af. Ze koos voor de Zwolse locatie van Actemium die zich focust op systeemintegratie. Dat ze tijdens haar afstuderen de beschikking had over het innovatieve Edulab was een groot pluspunt. “Door de professionele en praktische stageaanpak ben ik nu helemaal klaar om het werkveld in te gaan”, vertelt ze enthousiast.

Britt Lieferink had op voorhand veel zin om vanuit haar brede interesse bij Actemium stage te lopen. ”Er lag hier een opdracht voor me klaar in de voedingsbranche. Daar kwamen proceskennis en scheikunde bij kijken. Dat zijn nieuwe dingen voor me en dat sprak me aan. Mijn opdracht? Software ontwerpen voor de PLC van het Edulab. Ik vind techniek gaaf, en vooral het programmeren. Dat ik mezelf binnen de veilige omgeving van het Edulab mocht ontwikkelen, was voor mij ideaal.”

Ultieme technische proeftuin

Ter achtergrond: het Edulab is onze technische proeftuin voor onder andere stagiairs en studenten. Er staat een volwaardige proefopstelling voor waterdestillatie, een machine die door veel klanten gebruikt wordt. Deze installatie kan door diverse besturingssystemen worden aangestuurd, waaronder PCS7. Het bijzondere is dat deze installatie mede door studenten is ontworpen en gebouwd. “Ik had in Veghel dus gewoon een mini-fabriekje tot mijn beschikking. Ik kon zien of mijn ontwerp in de praktijk ook echt werkte”, vertelt Britt Lieferink die de software van onze installatie dus meteen verder ontwikkelde.

Als enige vrouw tussen professionals

Hoewel Britt Lieferink zelfstandig met haar opdracht aan de slag ging, ontving ze vanuit de organisatie veel steun. “Mijn stagebegeleider Benny Schepers maakte tijd voor me en deed veel moeite om me vooruit te helpen. Sowieso is er ontzettend veel kennis binnen de organisatie. Door alleen al tussen mijn collega’s te zitten, stak ik ongemerkt veel kennis op. Ik kon ook gemakkelijk mijn vragen stellen”, zegt de stagiaire die in Zwolle soms de enige vrouw tussen de mannen was.

Alles staat bij goed stappenplan

Britt Lieferink waardeert vooral de professionele aanpak van Actemium. “Ik heb zoveel geleerd wat betreft projectaanpak. Ze hebben hier een eigen methode voor: Universe. Dit is een stappenplan, waarbij je samen met de klant in verschillende fases kijkt of het opgeleverde ook echt aansluit bij de wensen. Op school was het voor mijn gevoel vooral dingen doen en dan achteraf veel herstellen. Ik moest nu vooruit denken en mocht ook kleine onderdelen bespreken met de klant.”

Ik heb zoveel geleerd wat betreft projectaanpak. Ze hebben hier een eigen methode voor: Universe. 

Vogelvrij PCS7 ontdekken

Nog iets zeer belangrijks dat ze meeneemt in haar verdere carrière: de kennis en ervaring in PCS7, een van de meest gebruikte besturingssystemen in de procesindustrie. “Bij een industrieel proces komt ontzettend veel kijken. Het is telkens puzzelen wat er niet werkt en hoe je het wel werkend maakt. Voor mij was het super om te zien dat wat ik had uitgedacht ook echt werkt en beweegt. Dat ik PCS7 binnen het Edulab kon uitvogelen, was voor mij een perfecte leerschool.”

Strategisch voorwerk

Stagebegeleider en Projectbegeleider Benny Schepers is maar wat blij met enthousiaste en leergierige stagiaires als Britt Lieferink. “Bij Actemium zien we het als onze verantwoordelijkheid om mensen op te leiden en daar steken we veel energie in. Dit levert ons mooie dingen op. We vroegen Britt bijvoorbeeld om te analyseren of het softwareplan dat ze maakte in PCS7 ook om is te zetten naar PCS Neo, de opvolger van PCS7. We hebben nu dus al in kaart waar de gaps zitten als we dadelijk overgaan naar Neo.”

Bij Actemium zien we het als onze verantwoordelijkheid om mensen op te leiden en daar steken we veel energie in. Dit levert ons mooie dingen op.

Hier is stage praktisch

Dat ze haar opdracht mede kon uitvoeren in de innovatieve en veilige omgeving van het Edulab, is volgens Benny Schepers een enorm pluspunt. “Omdat het vaak te riskant is om een stagiair bij een klant iets uit te laten proberen, is een stage voor software engineers vaak theoretisch. Op een scherm zie je dan een klepje oplichten. Binnen onze technische proeftuin gaat het er levensecht aan toe. Bovendien proberen we hier altijd aan te laten sluiten bij persoonlijke wensen. Een ding is overigens wel altijd hetzelfde: je krijgt bij ons veel vrijheid. Daar verwachten we wel een stukje ondernemerschap voor terug. Britt blonk daar vanaf het eerste moment in uit.”