Home Samen in beweging Klantverhalen ‘Technisch puzzelaar’ Bianca Rooks geboeid door software
‘Technisch puzzelaar’ Bianca Rooks geboeid door software
Corporate Social Responsibility tag corner Samen in beweging tag corner

Vrouwen in de techniek zijn niet meer zo zeldzaam als ze waren. “Richting mijn collega’s hoef ik me op voorhand gelukkig niet meer extra te bewijzen”, merkt Bianca Rooks. In mei tekende ze haar contract als Junior Software Engineer bij Actemium. De techniek heeft haar altijd geboeid. Zo stak ze op jonge leeftijd veel tijd in het oplossen van sudoko’s.

De techniek is voor Bianca Rooks een grote puzzel. “Je bent constant bezig om technische vraagstukken op te lossen. Ieder project bestaat uit veel samenhangende opgaven. Voor mij is het uitdagend om op een efficiënte manier op zoek te gaan naar de juiste antwoorden. Niet verrassend dat wiskunde en natuurkunde vroeger mijn favoriete vakken waren.”

Hart voor software

Ze koos uiteindelijk voor de opleiding Werktuigbouwkunde. Hoewel ze het ontwerpen, ontwikkelen en maken van machines interessant vond, voelde ze al vrij snel dat de software erachter haar nog meer aansprak. “Tijdens mijn stage stak ik relatief meer tijd in PLC’s. Dat vond ik leuk en dus wilde ik daar meer uithalen.  Vandaar dat ik na mijn opleiding op zoek ben gegaan naar een plek waar ik me op softwaregebied kon ontwikkelen.”

PLC en SCADA

Dat werd Actemium. Bianca Rooks kwam in augustus 2020 op detacheringsbasis binnen. “Deze wereld spreekt me enorm aan. Na een paar weken mocht ik al mee naar een klant. Niet lang daarna volgde mijn eerste grote project. Ik hou me bezig met PLC’s en SCADA. Dat verveelt nooit. Iedere klant heeft weer een andere vraag en we werken met pakketten van verschillende leveranciers.”

Deze wereld spreekt me enorm aan. Na een paar weken mocht ik al mee naar een klant. Niet lang daarna volgde mijn eerste grote project.

Meer vrouwelijke collega’s

Het zijn er meer dan vroeger, maar veel vrouwelijke collega’s komt de software engineer nog steeds niet tegen. “Dat ben ik gewend”, lacht ze. “Tijdens mijn opleiding waren we met zijn drieën verdeeld over vier klassen. Voor mannen is het blijkbaar gebruikelijk om de techniek in te gaan. Het is ‘normaal’ dat ze graag sleutelen en klussen. Bij vrouwen wordt dit niet gestimuleerd. Ik heb zeker ook momenten gehad dat ik de druk voelde om me extra te moeten bewijzen. Bij mijn collega’s heb ik dat gevoel niet. Ze zijn juist enthousiast over een vrouw in het team.”

Zet je carrière in beweging!
Wil jij werken in een grote internationale organisatie, die toch lokaal aanvoelt? Dan is Actemium de juiste plek voor jou! We werken voor verschillende opdrachtgevers in de industrie. Van brouwerijen tot aan oliemaatschappijen. En van farmaceutische bedrijven tot aan de chemische industrie.

Simpel houden

De techniek is sowieso geen alledaags thema, stelt Bianca Rooks. “Ik probeer aan mijn vrienden en familie niet eens meer uit te leggen hoe ik de beeldschermen van operators gebruiksvriendelijk maak. Dat gaat te ver. Ik vertel thuis en aan mijn voetbalteam dus maar in globale lijnen hoe mijn werkdag verlopen is.”

Ik probeer aan mijn vrienden en familie niet eens meer uit te leggen hoe ik de beeldschermen van operators gebruiksvriendelijk maak. Dat gaat te ver.

Niet de geduldigste

Die werkdagen bevallen goed. De 23-jarige software engineer werkt vanuit Drachten en is in een jong team terechtgekomen. “Ik ben heel blij dat ik de switch heb gemaakt van het maken van de machines naar de software. Ik vind dat je altijd moet doen waar je hart ligt. Al jong wist ik dat ik technisch was. Ik heb lang gedacht dat ik de chemie in wilde, maar kwam erachter dat ik daar het geduld niet voor heb. Vijf minuten wachten om te kijken of een proef geslaagd is, duurt me al te lang.”

Juiste puzzelstukjes

De technische wereld van Actemium is veel sneller en directer. “Als het puzzelstukje niet past, dan weet ik dat meteen. Dan zoek ik naar een ander stukje. Ik bevind me nu in een omgeving waar ik veel kansen krijg om me tot zelfstandig software engineer te ontwikkelen; precies wat ik leuk vind.”

Lees hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.