Home Samen in beweging Klantverhalen Technische tekeningen met belachelijk hoog rendement
Samen in beweging
Technische tekeningen met belachelijk hoog rendement
Samen in beweging tag corner

Qua documenten is er binnen industriële processen nog een zee van winst te behalen. Dat merken we bij veel klanten bij wie we over de vloer komen. “Daarom is het zo belangrijk om actuele technische tekeningen van je installaties te hebben”, stelt Client Manager Bert Staal. Bijvoorbeeld de Piping & Instrumentation Diagram (P&ID). Een onmisbaar basisdocument met een belachelijk hoog rendement als het gaat om compliance, onderhoud, innovaties en veiligheid.

“Aan deze opsomming is niks gelogen”, vertelt Bert Staal enthousiast. Eerst geeft hij context. “Fabrieken hebben vaak een lange levensduur en zijn allemaal van hun installaties afhankelijk. Door de jaren heen verdwijnen er papieren. Installaties veranderen; er wordt bijvoorbeeld ergens een klep of een pomp vervangen. Dit wordt lang niet altijd bijgehouden. In het ergste geval staat er zelfs niks op papier. Het spreekt voor zich dat dit invloed heeft op de sturing van je industriële processen.”

P&ID

Naast dat je hiermee niet aan de basisveiligheid voldoet, helpt het ook niet bij het oplossen van eventuele storingen. “Ik ken voorbeelden waarbij de fabriek dagen stil heeft gelegen, omdat een utilities-probleem niet te herleiden was. Dit soort situaties kosten ontzettend veel slagkracht, geld en frustratie. Vandaar dat we onze klanten aanraden om de technische tekeningen (bijvoorbeeld een P&ID) op orde te hebben.

Ik ken voorbeelden waarbij de fabriek dagen stil heeft gelegen, omdat een utilities-probleem niet te herleiden was. Dit soort situaties kosten ontzettend veel slagkracht, geld en frustratie.

Blik op lange termijn

Hij doelt hiermee onder andere op een verbeterd onderhoudsprogramma en innovaties. “Als je zorgt dat je technische tekeningen actueel zijn, dan heb je een basisdocument voor de lange termijn. Je hebt al je installaties in beeld. Dat maakt het makkelijk om je onderhoud in te plannen en aan te scherpen. En als dat onderhoud goed geregeld is, heb je ook zicht op waar in het proces het beter kan en welke stappen hiervoor nodig zijn.”

Inzicht is winst

Wat zo’n ‘simpele’ technische tekening allemaal in gang kan zetten. Bert Staal: “Veel van onze klanten zien dit inderdaad als een belangrijk basisdocument van hun industriële omgeving. Zij zijn op zoek naar een optimale kwaliteit van het productieproces en utility-systemen. Dat begint bij diepgaand inzicht in gas, water en elektriciteit. Op basis hiervan kunnen we doelbewust sturen op hoog rendement en lage energierekeningen.”

Verhelderend

Via deze tekeningen heb je concreet zicht op hoe leidingen en andere onderdelen van je procesinstallatie met elkaar verbonden zijn. “Verhelderend” is het woord die Bert meteen te binnen schiet. “Het is ook een ondersteunend document bij het oplossen van een storing. Overigens zijn we als industriële partner ervaren in het opstellen van deze documenten. Binnen een paar dagen heb je het document in handen.”

Lees hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.