Home Samen in beweging Klantverhalen Veiligheidsgedrag beïnvloeden met behulp van Virtual Reality
Veiligheidsgedrag beïnvloeden met behulp van Virtual Reality
Corporate Social Responsibility tag corner Samen in beweging tag corner

Veiligheid heeft de absolute prioriteit bij Actemium. Daarom zijn we continu op zoek naar methoden om het veiligheidsgedrag van onze medewerkers te beïnvloeden. Hoe houd je medewerkers scherp die regelmatig risicovolle handelingen uitvoeren op de werkvloer? Met Virtual Reality (VR)!

“Actemium is continu bezig om veiligheid naar een hoger niveau te tillen”, zegt Niels van Kaam, HSEQ Business Partner. “We hebben VR-veiligheidstrainingen ontwikkeld om de volgende stap te zetten in het veiligheidsgedrag van medewerkers. Met deze bijzondere tool kun je gevaarlijke handelingen en situaties uit de praktijk oefenen, zonder gewond te raken.” 

Verschillende scenario’s

Een training als deze bestaat uit een mobiele set-up en wordt gegeven in een vrije ruimte van vijf bij vijf meter. Dat doen we in groepen van maximaal vier personen onder begeleiding van een trainer. Een van hen doorloopt een scenario met een omsloten VR-bril op, de anderen kijken mee. We gebruiken computermodellen die 3D-omgevingen creëren, zodat medewerkers specifieke handelingen kunnen oefenen die moeilijk te trainen zijn in de praktijk. Na afloop gaan ze met elkaar in gesprek hierover. Er is dus veel onderlinge interactie.

Actemium Virtual Reality NVVK Congres

We hebben verschillende scenario’s ontwikkeld, zoals een verkeersscenario en scenario’s gericht op hoogspanning, instrumentatie en elektrische veiligheid. De situaties zijn bijna niet van de werkelijkheid te onderscheiden. “Ook de bijna-fataal-ervaring is een belangrijk onderdeel van de trainingen, want onderzoek toont aan dat dit soort ervaringen het beste bijblijven en het meest leerzaam zijn”, vertelt Niels. “Hiermee willen we stimuleren dat collega’s gaan nadenken over en anticiperen op vergelijkbare situaties die ze op de werkvloer tegenkomen met als doel om ongevallen en incidenten te voorkomen!” 

Enthousiaste collega’s

De VR-trainingen worden ontwikkeld in samenwerking met verschillende business units van Actemium en Omexom in Nederland en België. “De basis voor de komende jaren ligt er”, stelt Niels. “We willen nu vooral veel trainingen geven. Daarna kunnen we nieuwe scenario’s ontwikkelen en onze scenario’s verder optimaliseren.”

Samenwerking Tilburg University

Ook loopt er een mooie samenwerking met de Tilburg University. Er wordt vier jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de leereffecten van één van onze scenario’s. De eerste resultaten zijn positief!

Collega’s reageren heel enthousiast omdat de beleving en kennisoverdracht bij deze training beter is dan bij instructievideo’s en presentaties. Bovendien sporen ze collega’s aan om ook een VR-training te volgen. Ik hoop dat klanten hier in de toekomst ook mee willen werken.

Zet je carrière in beweging!
Wil jij werken in een grote internationale organisatie, die toch lokaal aanvoelt? Dan is Actemium de juiste plek voor jou! We werken voor verschillende opdrachtgevers in de industrie. Van brouwerijen tot aan oliemaatschappijen. En van farmaceutische bedrijven tot aan de chemische industrie.