Home Samen in beweging Klantverhalen Zo’n digitale FAT is snel geklaard
Zo’n digitale FAT is snel geklaard
Paneelbouw tag corner Samen in beweging tag corner

Factory Acceptance Tests (FAT) op locatie zijn momenteel vrijwel onmogelijk als gevolg van de coronamaatregelen. Een FAT op afstand is dan een kostenbesparend, handig én snel alternatief. Actemium en Siemens paste de digitale FAT toe op een verdeelkast, die gebruikt gaat worden om windturbines op zee te plaatsen. Een treffend voorbeeld van hoe partners stoïcijns meedeinen op onverwachte golven binnen de industrie.

In de vorm van een Windows Teams-meeting testten Actemium en Siemens onlangs een verdeelkast voor een zogenaamd ‘jacking systeem’ van GustoMSC bij Alpha Verteilertechnik in Duitsland. Ter achtergrond: Alpha Verteilertechnik is dochteronderneming van Siemens en bouwt klantspecifieke verdeelkasten. In dit geval gaat het om een enorme verdeelkast voor GustoMSC. Actemium assembleert, bedraadt en test de kasten. Siemens levert ze vervolgens uit aan GustoMSC. 

Nuttige anderhalf uur 
Omdat de FAT door de huidige omstandigheden niet in de fabriek kon plaatsvinden, is door beide partners gekozen voor een digitaal alternatief: de e-FAT. Concreet kwam dit erop neer dat de betrokkenen bij Actemium en Siemens vanuit hun eigen home office meekeken, terwijl in de fabriek twee productiemedewerkers met een tablet om de kast heenliepen. Actemium en Siemens gaven aan wat ze wilden bekijken en lieten metingen uitvoeren. In minder dan anderhalf uur tijd was de klus geklaard.   

Spannende e-FAT 
Voor Jos van Boxtel, accountmanager bij Actemium, was de e-FAT een nieuwe ervaring. “Best spannend, vooral gezien de omvang van het project. Als de kast straks helemaal klaar is, weegt deze zo’n acht ton. De uiteindelijke oplevering is logischerwijs een enorme operatie. Eventuele fouten kunnen we achteraf niet meer corrigeren. We willen dan ook honderd procent zeker zijn dat alles klopt voordat we de kast uitleveren. Tijdens deze e-FAT zag het er allemaal keurig uit.” 

Bekijk de video!

Niets is onmogelijk. Hoe uitdagend de tijden ook zijn; de industrie wil vooruit. De afstand tussen ons mag nu dan letterlijk groter zijn; de technische meerwaarde van Actemium blijft.

Een FAT turnen we om naar een e-FAT. En zo hebben we nog veel meer intelligente oplossingen voor de industrie. Samen blijven we in beweging.  

Controles vooraf 
Ook partner Siemens is tevreden. Productmanager Merijn Dijkema: “Dit was een enorme tijdsbesparing ten opzichte van een FAT in de fabriek. We zijn daar zo’n twee dagen mee kwijt, omdat er veel reistijd mee gepaard gaat. Tijdens een e-FAT kun je niet zelf de meetlat hanteren, maar we hadden steekproefsgewijs op voorhand al een en ander gecontroleerd. Bovendien vertrouwen we volledig op de kundigheid en ervaring van onze collega’s in Duitsland.” 


Dit was een enorme tijdsbesparing ten opzichte van een FAT in de fabriek.

Op naar augustus 
Hoewel er uiteindelijk niks boven een live fabrieksbezoek gaat, blijkt de e-FAT voor nu een uitstekend alternatief. Overigens is de kast na afloop van de test meteen naar Actemium getransporteerd. De planning is dat Siemens en GustoMSC de hele kast in augustus visueel afnemen. Daarna wordt alles voor 100% functioneel op een testlocatie getest.  

Levensechte e-FAT 
Het mooie van zo’n noodzakelijke alternatieve aanpak? Actemium ziet nu al meer mogelijkheden om de e-FAT te verbeteren. “Met een virtual reality-bril kun je echt ín de kast kijken. Zo maken we e-FAT in de toekomst levensecht. De digitale tekeningen hebben we toch, dus dan kunnen we ook heel gemakkelijk een spiegel over de kast heen leggen”, weet Jos van Boxtel.  

Neem contact op voor meer informatie over onze ervaringen met een e-FAT
Ron van Praat
Commercieel Manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)88 831 84 65
Jos van Boxtel
Client Manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)88 831 84 54

De verhalen direct in je mailbox

Voor iedere industriële uitdaging creëren we een slimme oplossing. Via ‘Samen in beweging’ delen we onze verhalen, oplossingen en ervaringen. Je leest hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.

Wil je nieuwe verhalen rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Vul dan het formulier in.

* verplicht
Privacystatement