Home Food Nieuws & Blogs Actemium in VMT Trendsbijlage 2020: Meer kwaliteitsdata maken datagedreven beslissingen mogelijk

VMT Trendsbijlage 2020: Meer kwaliteitsdata maken datagedreven beslissingen mogelijk

Consultancy tag corner Food tag corner

Actemium is een kennispartner van VMT. Voor het kennisgebied Technologie zal Actemium samen met VMT bijdragen schrijven, over hot topics op het gebied van automatisering in de food-industrie.

Onlangs is Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium, geïnterviewd door VMT. Lees hieronder het gehele interview en bekijk de video.

Meer kwaliteitsdata maken datagedreven beslissingen mogelijk

Bron: https://www.vmt.nl/technologie-techniek/artikel/2019/12/trending-in-2020-steeds-meer-datagedreven-beslissingen-mogelijk-10139242

Actemium komt als systeemintegrator bij veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en ziet dat er steeds meer kleine batches van producten geproduceerd worden. “De vraag uit de markt naar gepersonaliseerde producten of producten met speciale samenstellingen wordt steeds groter. Producenten moeten hun productieproces daarom steeds flexibeler inrichten om aan die vraag te kunnen blijven voldoen”, zegt Stephan Verhofstadt.

“Waar productielijnen voorheen ingesteld waren om zo lang mogelijk optimaal te draaien en de lijn bijvoorbeeld een keer per dag werd gereinigd en gedesinfecteerd, zien we nu dat op diezelfde lijn steeds meer productwisselingen plaatsvinden en dat er soms wel twee of drie keer per shift of dienst moet worden schoongemaakt”, licht Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium, toe. “Door meer te automatiseren, kunnen deze omschakelingen geoptimaliseerd worden. Kleinere ordergroottes en meer specifiek samengestelde producten zoals bijvoorbeeld verse soeppakketten, voegen extra specificaties en recepturen toe aan het proces. In het geval van de soeppakketten komen er ook extra assemblagestappen bij. Meer data en extra processtappen kunnen op een gegeven moment alleen nog door automatisering geborgd worden.”

Inline metingen

Verhofstadt ziet ook de trend dat producenten vanuit de verschillende audits en overheidsinstanties steeds meer vragen krijgen hoe processen en critical control points geborgd zijn. “Voedselveiligheid en transparantie worden steeds belangrijker. Door af te stappen van het papieren checklijstje dat door de operator aan de lopende band afgevinkt moet worden en meer inline te gaan meten, kunnen de verschillende processtappen en productcontroles beter geborgd worden. In de productie kan vervolgens bijvoorbeeld ook gewerkt gaan worden met dashboards waarop regellijnen, zoals bij statistische procescontrole (SPC), te zien zijn, zodat ingrijpen eerder mogelijk is wanneer een product tegen de kritische grenzen aan dreigt te lopen. Automatisering verkleint risico’s en maakt traceability eenvoudiger.”

Datagedreven beslissingen

Flexibelere productie en de toename van het aantal kwaliteitsmetingen hebben uiteraard tot gevolg dat er veel meer data beschikbaar komen. Verhofstadt: “Datacollectie gaat nog veel belangrijker worden. Niet alleen moet de datacollectie worden uitgebreid, maar ook de data-analyse gaat een veel grotere rol spelen. Actemium kan bedrijven hierbij ondersteunen, kan ze helpen met het omzetten van data naar informatie, zodat bedrijven veel meer en beter datagedreven beslissingen kunnen nemen. Het inzetten van flexibele opslag- en rekencapaciteit is een belangrijk aspect.”

Care for the Planet

Een uitdaging van flexibelere productie is de duurzaamheidstrend. Je kunt bijvoorbeeld vraagtekens zetten bij het vaker moeten reinigen en desinfecteren van installaties na een productwissel. Hoe goed is dat voor het milieu? Verhofstadt legt uit dat daar altijd samen met fabrikanten naar gekeken wordt: “Duurzaamheid is een uitgangspunt dat we meenemen in al onze berekeningen en toepassingen. Neem de schoonmaakprocedure. Door die te automatiseren en continu zuren en logen te meten in het spoelwater, zien we dat we een afvalwaterreductie kunnen bewerkstelligen en een lager gebruik van schoonmaakmiddelen. Efficiëntie, kostenverlaging en risicobeperking in combinatie met ‘Care for the Planet’. Dat is waar wij voor staan en waar Actemium graag haar steentje aan bijdraagt.”

Bekijk hieronder de video:.

Over VMT

VMT staat voor: Voedingsmiddelen, Management en Technologie en is al ruimt 125 jaar hét vakmedium voor de food professional in Nederland en België. De unieke combinatie van het vakblad, de website, de nieuwsbrieven, de events en de boeken, maken VMT tot een autoriteit en volwaardig gesprekspartner voor professionals in de voedingsmiddelenindustrie. De content wordt geschreven door een eigen onafhankelijke deskundige redactie die ondersteund wordt door een redactieadviesraad. Het uitgangspunt is inspireren en kennisdelen.

https://www.vmt.nl/

Neem contact op voor meer informatie!
Michel Dekkers
Client Manager segment Food - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 11 29 34 98
Niels van Meggelen
Client manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 51 85 88 25
Contactformulier

 

*Privacy policy
We think it is important that your personal data is handled with care. That is why we have created our privacy policy explain to you how we deal with your personal data and which rights you have. Via the above checkbox you can give your consent to the processing of your personal data.