Management Informatie Systeem (MIS)

Zojuist terug van een rondje rennen. Nu, onder het genot van een pilsje, genieten van de avondzon tijdens de laatste dagen van onze meivakantie in Tsjechië. Mijn vrouw zit op het terras haar laatst gedownloade boek op haar e-reader te lezen. De jongste zoon speelt Minecraft op zijn laptop, terwijl hij op de iPad via Facetime in contact is met zijn neefje die in Zweden op vakantie is. De oudste zoon speelt op zijn PlayStation een spel met zijn vriendje in Nederland. Ikzelf heb de laptop erbij gepakt om me alvast voor te bereiden op een nieuwe werkweek. Naast het genieten van onze vakantie hebben we nog iets gemeen, we zijn allemaal online en connected! Het is me deze week opgevallen hoe vaak we online zijn en hoeveel informatie we van het internet halen. Er is overigens prima WiFi in ons vakantiehuisje. WiFi is inmiddels een belangrijke behoefte geworden zoals water, licht, verwarming of een zwembad in geval van vakantie. Als we een vakantie boeken is de eerste vraag die de kinderen stellen: ‘Is er wel WiFi?’
Internet in de industrie
Er is de laatste tien jaar veel veranderd. Ik kan me een leven zonder internet niet meer voorstellen. Maar hoe gaat dit in de hedendaagse fabrieken? Zijn productieprocessen of onderdelen daarvan ook online en connected? Wordt alle relevante informatie achterhaald door het gebruik van bijvoorbeeld een Management Informatie Systeem (MIS), om de juiste beslissingen te kunnen maken? Het antwoord hierop is dat dit in de praktijk vaak tegenvalt. Informatie is beperkt beschikbaar en moet soms nog manueel verzameld worden. Op zich wel logisch omdat besturingssystemen in de industrie een lange levensduur hebben en er dus veel relatief oude systemen in bedrijf zijn. Toch zal internet ook in de industrie zijn intrede doen.
Smart Industry
Je zult vast weleens de term Smart Industry voorbij horen komen. Een containerbegrip waarbij iedereen een andere definitie heeft. Ik heb eens opgezocht wat de overheid in het kort verstaat onder smart industry:
- “het optimaliseert de productie door de inzet van ICT. Slimme machines en robots communiceren onderling met elkaar, sporen zelf fouten op en herstellen die fouten.
- het optimaliseert de interactie tussen mens en machine.
- het zorgt voor sneller, duurzamer en goedkoper produceren en leidt tot maatwerk van hoogwaardige kwaliteit.”
Door digitalisering vindt er dus een verweving plaats van apparaten, productiemiddelen en organisaties, waardoor er nieuwe manieren van produceren ontstaan.
Steeds meer besturingscomponenten zullen op het internet aangesloten worden. Deze componenten hebben een intelligentie aan boord waarmee ze autonome beslissingen kunnen nemen. Daarnaast kunnen ze communiceren (informatievoorziening) met andere apparaten of met mensen via het internet. Dit wordt Internet of Things (IoT) genoemd. Op termijn zal dit net zo normaal zijn als het internet in je prive-omgeving.
Management Informatie Systeem (MIS)
Nog twee veelgehoorde termen: big data en manufacturing intelligence, ook onderdelen van Smart Industry. Het (periodiek) handmatig verzamelen van informatie is een tijdrovende klus. De gegevens komen uit verschillende bronnen en worden verzameld en gerapporteerd in bijvoorbeeld Excel. Beslissingen wil je zoveel mogelijk baseren op real-time data en daarvoor moeten de gegevens regelmatig geüpdatet worden. Zonder het gehele besturingssysteem te vervangen is het mogelijk om data geautomatiseerd uit het productieproces te halen. Het ontsluiten van data uit het besturingssysteem kan middels een Management Informatie Systeem (MIS). Dit systeem is ontwikkeld om (grote hoeveelheden) data uit diverse informatiebronnen te koppelen, inzichtelijk te maken en overzichtelijk te presenteren. Zo kunnen beslissingen gebaseerd worden op betrouwbare informatie.
Verouderde systemen koppelen middels Management Informatie Systeem (MIS)
Ook in verouderde systemen is veel data beschikbaar en met minimale aanpassingen kunnen deze systemen gemakkelijk gekoppeld worden aan een Management Informatie Systeem (MIS). De meeste PLC-systemen hebben al communicatiemiddelen aan boord. Mocht dit niet zo zijn, dan zijn er voldoende technische mogelijkheden om de PLC-systemen uit te breiden zodat ze toch gekoppeld kunnen worden. Vervolgens zal onderzocht moeten worden welke informatie voorhanden is in het automatiseringssysteem. Mocht de voorhanden zijnde data niet voldoende zijn, dan kunnen er altijd extra sensoren op het systeem aangesloten worden. Met een Management Informatie Systeem (MIS) heb je dus alle relevante informatie altijd en overal beschikbaar, wat noodzakelijk is om de juiste beslissingen te kunnen maken.

De software van een EoL procesbesturingssysteem migreren kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral als je ook nog door wilt produceren.


Voedingstrends bieden je als producent in de AGF-sector de kans om je positie te versterken. Een MES/MOMS-oplossing helpt je deze kans te verzilveren.