Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs KRACK aanval op WPA2 beveiliging WLAN
Advies? Upgraden!

KRACK aanval op WPA2 beveiliging WLAN

Logistiek tag corner

In oktober 2017 hebben onderzoekers een kwetsbaarheid gepubliceerd in het populaire WPA en WPA2 protocol voor het beveiligen van draadloze netwerken. Wat weten we tot nu toe? En wat moet je doen?

Wi-Fi Protected Access

Wi-Fi Protected Access (WPA) en Wi-Fi Protected Access II (WPA2) zijn beveiligingsstandaarden voor draadloze netwerken. WPA2 stamt uit 2004 en is sindsdien dé standaard voor wifi beveiliging.

Key Reinstallation Attack

Op 16 oktober 2017 waarschuwden onderzoekers dat ze een kwetsbaarheid in WPA en WPA2 hebben gevonden. Deze kwetsbaarheid draagt de naam KRACK, wat staat voor Key Reinstallation Attack. Met een KRACK-aanval kan een WPA2-netwerk afgeluisterd worden met behulp van een man-in-the-middle aanval.

Aanval treft clients

Het blijkt dat de kwetsbaarheid voornamelijk zit in clients die verbinding proberen te maken met het draadloze netwerk, bijvoorbeeld laptops, handhelds, smartphones of printers. De aanval treft vooral clients met Android en Linux, maar ook iOS, Mac en Windows besturingssystemen zijn niet honderd procent immuun voor de aanval.

Componenten van het draadloze netwerk kunnen zelf ook als client actief zijn. Bijvoorbeeld als repeater, wireless bridge of Mesh acces point.

Advies? Upgraden!

Heeft WPA2 nu zijn langste tijd gehad? Nee, het lijkt er niet op. De kwetsbaarheid blijkt alleen aanwezig in het handshake proces, de encryptie (versleuteling) van het WPA2 protocol zelf is niet getroffen. Het probleem is softwarematig te patchen. Het advies is daarom om zowel jouw draadloze netwerk als jouw mobiele clients te upgraden naar de meest recente versie van het besturingssysteem en firmware, zodra deze beschikbaar zijn.

Beschikbare updates

Onze fabrikanten hebben software updates uitgebracht voor veel recente apparatuur.

  • Zebra: Zebra takes security seriously and recommends that customers update
  • Honeywell Safety & Productivity: The corrective action will be to install updates
  • Extreme networks: Hotfixes for the affected WLAN products are available

Meer weten of advies?

Wij zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of bel ons op +31(0)888318100.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.