Home Maintenance Nieuws & Blogs Blog 1: Turnaround Gunvor Even puzzelen in de voorbereiding

Blog 1: Turnaround Gunvor Even puzzelen in de voorbereiding

“Bij deze business unit doen we niet zo veel aan sport als onze sportieve collega’s die de turnaround bij Zeeland Refinery uitvoerden”, lacht onze collega Roel Bakker. “Ik denk dat ons BMI-index best naar beneden kan”, grapt hij. Roel is vanuit zijn rol als calculator / werkvoorbereider betrokken bij de stop van Gunvor.

Even puzzelen

“Door de versoepelde maatregelen van de overheid kon de uitgestelde stop bij Gunvor in juni van start”, vervolgt Roel. “Dat was best even puzzelen. Je bent maandenlang de stop aan het voorbereiden en dan krijg je ineens te maken met een onverwachte situatie, waardoor het werk letterlijk even stil staat. Dan moet je even schakelen. Gunvor heeft aanvullende maatregelen genomen om de veiligheid van iedereen te borgen. We voeren de stop nu met minder mensen uit in een langere periode waardoor het risico beter beheersbaar is. Het is fijn dat de stop toch doorgaat, want we hadden de nodige voorbereidingen al getroffen. Doordat we als vaste contractor de plant goed kennen, konden we gelukkig snel starten met onze turnaroundwerkzaamheden.”

Extra spreiding van werkzaamheden

“Tijdens een fabrieksstop worden werkzaamheden en inspecties verricht die je niet uit kunt voeren als de fabriek in bedrijf is”, vervolgt Roel. “Dit is noodzakelijk onderhoud, waarbij de fabriek wordt schoongemaakt, gereviseerd, geïnspecteerd en instrumenten worden vervangen. Daarnaast vinden er aanpassingen plaats om de fabriek te verduurzamen. Normaliter voeren we stops in een vrij korte tijd uit. Nu hebben we 16 weken de tijd, waardoor er meer spreiding in de werkzaamheden is. Uiteraard moet het werk nog steeds op tijd klaar zijn en mogen we de veiligheid niet uit het oog verliezen.”

Gezonde spanning

“Dit is de eerste keer dat ik de stop vanuit de rol als werkvoorbereider uitvoer bij Gunvor. Dit is mij op het lijf geschreven. Ik werk al tien jaar voor Actemium en ook al geruime tijd op de plant bij Gunvor. Hierdoor heb ik veel vrijheid in mijn werk, wat ik prettig vind. Ik controleer de werkpakketten, ik geef ze mee aan de collega’s die ze uitvoeren. Na afloop voer ik de gedane werkzaamheden in de voortgangstool in. Dat is punctueel werk en daarin houd ik mezelf scherp. In het begin van de coronacrisis heb ik een aantal weken thuis gewerkt. Dat was prima om het werk voor te bereiden. Nu de stop echt gestart is, is het prettiger om op site aanwezig te zijn. Zo kan ik werkpakketten veel beter afstemmen en het is geweldig om mijn collega’s weer te zien. Ik ervaar gezonde spanning, want het is een uitdaging om de vaart er in te houden. Er komen tijdens een stop veel disciplines samen; tracing, hijswerkzaamheden, isolatie en mechanisch en de werkzaamheden zijn allemaal afhankelijk van elkaar.”

Brede scope

“De stop bestaat voor ons uit een aantal scopes. We voeren projecten-, maintenance- en turnaroundwerkzaamheden uit. Die werkzaamheden bestaan uit het loskoppelen van productieprocessen door alle signaleringen en sturingen om te zetten of buiten gebruik te nemen. We demonteren de instrumenten, doen ATEX inspectie en stellen dit erna weer in bedrijf. Mijn collega vertelt in ander blog hoe dit in zijn werk gaat.”

Meer weten?

Benieuwd naar onze andere blogs over turnaroundwerkzaamheden? Je leest ze hier. Of neem contact op met één van onze experts.