“Door de stop heb ik het op dit moment te druk om te wielrennen, maar ik vind dit wel een goede vergelijking met ons werkvoorbereidingstraject”, zegt onze collega Laurens van ’t Westende. Hij is als Senior Supervisor verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding van de E&I-projecten van Actemium tijdens de stop bij Zeeland Refinery. “Een goede werkvoorbereiding is als een wielerkoers die je uitzet. Door van tevoren de route goed uit te stippelen weet je hoe je moet rijden, welke hobbels je tegenkomt en hoe snel je de rit moet rijden. Om de top te bereiken moet je in goede vorm zijn. Ons team heeft hard getraind en kan deze tour aan.”
“Als ik mijn racefiets niet goed onderhoud, sta ik stil. En dat geldt voor de fabriek van Zeeland Refinery net zo”, vervolgt Laurens. “Daarom is het nodig om de installaties schoon te maken, onderdelen te vervangen en modificaties aan te brengen. Zo worden er nieuwe meetsystemen aangebracht om bijvoorbeeld de emissienormeringen goed te meten. Ook is een derde reactor gebouwd die aangesloten wordt. Hierdoor wordt de raffinaderij energiezuiniger en milieubewuster gemaakt en kan deze weer jaren mee.”
“Ons werk bestaat uit elektro- en instrumentatiewerkzaamheden. Dat houdt in dat wij werken aan de systemen die het productieproces van de fabriek aansturen. Zoals de voedingsstations voor stroomvoorzieningen, controlekamers en pompen waar het proces wordt aangestuurd etc.. Wij koppelen de installaties en systemen los en als de onderdelen vervangen of schoongemaakt zijn, sluiten wij deze weer aan op het productieproces.”
“Mijn collega engineers hebben samen met de projectengineers van Zeeland Refinery het ontwerp gemaakt van de werkpakketten. En we hebben voor de gehele stop de E&I-projectvoorbereiding gedaan. In dit werkpakket staan de werkzaamheden die we moeten uitvoeren. Als er onduidelijkheden in het pakket zitten, dan overleg ik met de klant. Ik wil verrassingen voorkomen, daarom overleg ik elke week, en nu tijdens de stop elke dag met de klant. Om de projecten volgens planning op te leveren, maak ik een uitgebreide planning en monitor ik deze continu. Daarmee blijf ik voorop in het peloton. De volgende stap is de berekening van het werkpakket, dat doen mijn collega’s van de afdeling Calculatie. Hierna bestellen we de materialen, zoals pompen, drukmeters etc. en kunnen we de volgende etappe in.”
“Als de werkvoorbereiding klaar is, kunnen onze uitvoerende technici aan het werk. Het is belangrijk dat wij het werkpakket goed vertalen naar onze uitvoerders. Hierbij is hun kennis en ervaring in de procesindustrie essentieel en die ervaring is goed vertegenwoordigd. Gelukkig heb ik een team wat al veel kilometers heeft gemaakt. Omdat wij de eerste en de laatste zijn die tijdens de stop werken, zijn we afhankelijk van andere aannemers. Als we een beetje tegenwind hebben, lopen de werkzaamheden uit en moeten wij dit aan het eind inhalen. Of het een gele trui wordt, dat weet ik niet, maar ik denk dat we eindstreep tijdig halen.”
Er werken tijdens een stop veel mensen tegelijkertijd op het terrein. Hoe borgen we de veiligheid van onze collega’s tijdens de stop? Hierover vertelt onze Veiligheidskundige Niels van Kaam in een volgend blog.
Lees onze andere blogs over de turnaround of bekijk onze klantverhalen.