Home Maintenance Nieuws & Blogs Blog 2: turnaround Gunvor: elimineren explosiegevaar

Blog 2: turnaround Gunvor: elimineren explosiegevaar

“Als het aan mij ligt, krijgt explosiegevaar geen kans”, zegt onze ATEX-specialist Nander Rietveld. Nander is tijdens de turnaround bij Gunvor Petroleum Rotterdam verantwoordelijk voor de ATEX-inspecties. “Ik werk  zo efficiënt mogelijk naar het einddoel toe: de oplevering van op en top veilige installaties voor onze klant Gunvor.”

Nander Rietveld is vanuit Actemium een belangrijke vaste waarde tijdens turnarounds. “Bij de vorige stop bij een andere klant in de (petro)chemie deed ik maintenance werkzaamheden. Nu richt ik me op ATEX. Iedere fabrieksstop is anders en dat maakt mijn werk uitdagend. ”

Eindelijk zonder spanning werken

De focus op explosieveiligheid bevalt Nander uitstekend. “Hoe vaak krijg ik de kans om mijn werk te verrichten als de fabriek helemaal stil ligt, en er dus ook geen spanning op installaties staat. Daar waar we normaal visuele inspecties doen, ga ik nu grondiger te werk en doe ik gedetailleerde inspecties. We kunnen ongestoord alle installaties openmaken, bekijken en testen. Letterlijk niks staat ons in de weg om de meest veilige installaties voor onze klant op te leveren.”

 

Pittige ATEX-training

De ATEX-specialist is goed voorbereid aan het werk gegaan op de raffinaderij. “Ik heb mijn CompEx-certificaat voor ATEX op zak. Er ging een uitgebreide en pittige training aan vooraf. Mijn oplossende vermogen is enorm gegroeid. Zo kom ik tijdens de stop regelmatig verkeerde wartels tegen. Dit zie ik in een oogopslag, registreer ik en laat dit meteen aanpassen.”

Teamwork!

Nander haalt veel voldoening uit zijn werk als ATEX-expert. “Zo gebruiken we bijvoorbeeld de nieuwe Kizeo app. Dit maakt onze E&I-werkzaamheden efficiënt en overzichtelijk. Verder ben ik blij met de eindverantwoordelijkheid die ik draag. Hier komt overigens veel teamwork bij kijken. Mijn collega’s verzorgen de E&I-montagewerkzaamheden. Als de installaties weer in gebruik genomen worden, verricht ik het testwerk en de inbedrijfstelling.”


Foto: Nander overlegt met een collega 

Nanders werkzaamheden

Zoals gezegd wordt er niets wordt aan het toeval overgelaten om veilige installaties op te leveren. Nander maakt zijn werkzaamheden concreet: “Ik loop onder andere de installaties na, draai klemmetjes aan, loop pakkingen na, kijk of we aan alle voorwaarden voldoen, check de montage en het werk van de werkvoorbereiders en monteurs. Ik heb extra aandacht voor de wartelkeuze, omdat ik merk dat dit de meest voorkomende fout bij de installaties is.”


Foto: Nander verricht een ATEX-inspectie 

Extra veiligheid inbouwen

Onverwachte uitdagingen zijn er tijdens een turnaround altijd. Nander: “Toen we deze stop voorbereidden, hadden we nog geen idee van de extra veiligheidsmaatregelen die we zouden moeten nemen in verband met corona. We dragen extra persoonlijke beschermingsmiddelen en weten uitstekend raad met de anderhalve meter. Kortom: we staan onder álle omstandigheden aan de basis van een veilige productieomgeving.”

Meer weten?

Benieuwd naar onze andere blogs over turnaroundwerkzaamheden? Je leest ze hier. Of neem contact op met één van onze experts.