Home Maintenance Nieuws & Blogs Blog 5 Turnaround Zeeland Refinery; testen van alle signalen

Blog 5 Turnaround Zeeland Refinery; testen van alle signalen

Net als bij Formule 1 racing voorzien we tijdens de turnaround (TA) de fabriek van de juiste onderdelen zodat deze weer een aantal rondes mee kan. Onze eigen Max Verstappen, Marc Wondergem, is als coördinator van het I/O testteam betrokken bij de stop bij Zeeland Refinery. Alle signalen waar aan gewerkt wordt, gaan via ‘zijn’ team. Pas hierna kunnen de installaties opgeleverd worden.

Marc Wondergem, coördinator van het I/O testteam

Meer dan 6.000 signalen

“De besturing van een fabriek bestaat uit duizenden draden, kabels en instrumenten”, vervolgt Marc. “Tijdens de stop moeten deze weer samen tot een betrouwbare en veilige besturing van de raffinaderij geclusterd worden, en dat in een aantal weken tijd. Het testen van al deze signalen ligt bij Actemium. Het belangrijkst is dat we zeker stellen dat elk instrumentatiesignaal naar behoren functioneert en bijdraagt aan een veilige en betrouwbare bedrijfsvoering van de raffinaderij. Onze werkzaamheden bestaan uit het voorbereiden van de IO-testing/QA-QC visual commisioning. Dit houdt in dat we alle instrumentatietags verzamelen die getest worden tijdens de TA. Totaal zijn dit zo’n 6.100 signalen, verdeeld over zo’n 340 werkpakketten.”

Continu monitoren

“Zeeland Refinery wil goed overzicht hebben én houden van de totale voortgang  van alle instrumentatie-items. Daarom houden we dit bij in een aparte database met alle tags van de instrumentatie-signalen. Ook vindt de klant het fijn om een vast aanspreekpunt te hebben met kennis van zaken. Het is belangrijk dat het team goed op elkaar is ingespeeld is. Ik werk net als mijn collega’s al vele jaren bij Zeeland Refinery en samen hebben we al diverse stops uitgevoerd.”

Teamspirit

“Tijdens de TA stuur ik twee á drie teams van IO-testers aan die alle signalen vanuit het veld naar binnen testen. Verder bestaat ons team uit een aantal trouble-shooters en visual-commisioners. We testen de gehele raffinaderij. Als een test niet slaagt dan worden de afwijkingen, ook wel punch-items genoemd, door ons team aangemaakt in een database en sturen we onze trouble-shooters op pad om de storing op te lossen. Ook de visual commisioning/QA-QC valt binnen ons team. We nemen alle maintenance- en project items af die gereed zijn gemeld en rapporteren eventuele punchitems in de database. Vervolgens worden deze verwerkt en verdeeld onder de verschillende afdelingen om opgelost te worden. Al deze stappen worden bijgehouden, geadministreerd en dagelijks gerapporteerd aan de TA-organisatie.”

Hekkensluiters

“Je zou ons ook wel de hekkensluiters van de turnaround kunnen noemen’, grapt Marc. Wij zijn door onze werkzaamheden altijd de laatsten die met werkzaamheden bezig zijn, dat hoort nu eenmaal bij ons werk. Als bijvoorbeeld de mechanische werkzaamheden uitlopen van andere aannemers, dan lopen wij ook uit. Door vooraf alle werkzaamheden zo goed mogelijk in kaart te brengen, zorgen we dat we niets missen en dat we vervolgens alles binnen de beschikbare tijd testen en afnemen. Ondanks de werk- en tijdsdruk en de uitdagingen die we tijdens de coronacrisis hadden ben ik er trots op dat we de pitstop tijd hebben beperkt. We hebben met een hecht team in een goede sfeer de werkzaamheden goed onder controle. Mijn werk zit er bijna op en dat betekent dat ik weer tijd heb om de formule1 races deze zomer te volgen!”

Meer weten?

In een volgende blog blikken we terug op de nabeschouwing van de stop. Dan passen we de bal weer ‘terug’ naar onze aanvoerder Roy Sallet. Heb je onze andere blogs gemist? Je lees ze hier. Of neem contact op voor meer informatie.