Home Maintenance Nieuws & Blogs De ins en outs van ATEX-inspecties

De ins en outs van ATEX-inspecties

Bedrijven met elektrische installaties die zich bevinden in een explosiegevaarlijke omgeving moeten wettelijk gecontroleerd worden. Andere redenen om ATEX-inspecties uit te voeren zijn:

  • stof- of gasexplosies voorkomen
  • een veilige werkomgeving creëren
  • vanwege verzekeringstechnische verplichtingen
  • de levensduur van installaties verlengen en minder uitval en storingen

Welke inspecties zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten inspecties:

  • nul-inspectie
  • visuele inspectie
  • nauwkeurige inspectie
  • gedetailleerde inspectie

Bij nieuwbouw en vervanging van apparatuur is een nul-inspectie vereist. Bij bestaande apparatuur wordt driejaarlijks gecontroleerd, dat gebeurt meestal visueel. Hierbij wordt er gekeken of het apparaat voldoet aan de ATEX-normen zoals de zonering, geen beschadiging, het gebruik van de juiste wartels etc.. Daarnaast is er de nauwkeurige inspectie, wat eigenlijk een uitgebreide visuele inspectie is. Bij de nauwkeurige inspectie mogen hulpmiddelen en klein gereedschap gebruikt worden.

De inspecteurs van Actemium voeren bij de meeste klanten een gecombineerde inspectie uit; een visuele én een nauwkeurige. De gedetailleerde inspectie wordt uitgevoerd bij onderhoudswerkzaamheden. De gedetailleerde nul-inspectie bij nieuwbouw. Hierbij wordt de volledige installatie onderworpen aan een inspectie. Denk aan materiaal, montage, kabelberekeningen, impedantie van de installatie, keuze van de bekabeling, beveiliging, zonetekeningen, EVD, elektrotechnische tekeningen en P&ID’s. Bij deze werkzaamheden is er goede samenwerking nodig tussen inspecteurs, klant en installateurs.

Actemium voert de ATEX inspecties zelf uit met behulp van de smart tool KizeoForms. Met deze tool worden klanten voorzien van een uitgebreide ATEX-database die zij kunnen gebruiken als aanvulling op hun beheersysteem.

Apparatuur vóór of na 2003

Bij apparatuur van vóór 2003 moeten er aangetoond worden dat dit geen ontstekingsbron kan zijn en dus aantoonbaar explosieveilig is (oude Ex-materialen zijn herkenbaar aan de VDE-codering of NEC500-codering). Is dit niet het geval, dan volstaat een ontstekings-risico-analyse. Na 2003 is het verplicht ATEX-apparatuur te gebruiken in een explosiegevaarlijke omgeving. De overheid controleert hier steeds vaker op. Ook op inspecties ná onderhoud, dus let op!

Hulp nodig bij inspecties?

Of het nu gaat om advies, visuele, gedetailleerde of nul-inspectie, onze medewerkers adviseren u graag!

Kijk voor meer informatie of neem direct contact op.