Home Maintenance Nieuws & Blogs Nieuw besturings- en beveiligingssysteem Ammoniak Reforming C fabriek van Yara Sluiskil snel en deskundig vervangen

Nieuw besturings- en beveiligingssysteem Ammoniak Reforming C fabriek van Yara Sluiskil snel en deskundig vervangen

In november stond er een stop gepland voor een van de drie Ammoniakfabrieken van Yara Sluiskil. Voor de zogenoemde ammoniakfabriek Reforming C stonden veel projecten op het programma, waaronder het vervangen van de besturings- en beveiligingssystemen. Het Provox-besturingssysteem en het HIMA Planar/H51Q beveiligingssysteem van de Reforming C fabriek van Yara in Sluiskil waren toe aan vervanging. Yara koos voor Delta V- en HIMAX systemen. Actemium werd ingehuurd om deze nieuwe systemen te testen en inbedrijf te stellen. Onze collega Michel Pietersen blikt terug op een succesvol project: “In 2018 vervingen we het besturingssysteem voor de Ammoniak Reforming E fabriek al. We konden nu dus bouwen op onze ervaring van toen. In totaal hebben we 2.500 signalen vervangen. Zo’n 1.000 meer dan de vorige keer. En dat allemaal volgens planning! Ik ben trots op dit goede resultaat!”

Inbedrijfstelteam

“Yara wilde dat de fabriek zo lang mogelijk in bedrijf bleef en dat de stop zo kort mogelijk duurde. Daarom werd een nieuwe technische ruimte gebouwd met daarin de nieuwe systemen voor de Ammoniakfabriek Reforming C”, zegt Michel Pietersen. Michel geeft leiding aan het team van inbedrijfstellers van Actemium in Goes. “Er zijn in de technische ruimte compleet nieuwe kasten geplaatst met software- en besturingssystemen, vervolgt hij. “Yara heeft ons gevraagd om ook de inbedrijfstelling en commissioning uit te voeren. In een notendop komt het erop neer dat wij de installatie en configuratie van de nieuwe systemen helemaal hebben doorgelicht en getest, zodat deze goed en vlot in bedrijf konden.”

Vroegtijdig ingeschakeld

“Ik vond het fijn dat we er in een vroeg stadium al bij betrokken waren. Hierdoor kon de pre-commissioning ruim voor de eigenlijke onderhoudsstop beginnen. Zo konden we tijdig eventuele problemen signaleren. We hebben een uitgebreide field check gedaan door situatieschetsen te maken in het veld en foto’s te nemen. Hierdoor konden we de verschillende werkpakketten goed voorbereiden op het testen van de input/output-signalen. Omdat we deze keer 2.500 signalen moesten testen, was deze voorbereidingstijd echt nodig om de stop zo snel mogelijk te laten verlopen.”

Op elkaar bouwen

“Tijdens de piek zijn we met 17 collega’s bezig geweest met de werkzaamheden. Dit deden we in twee ploegendiensten. Enkele collega’s van de maintenance business unit in Goes hebben ons ondersteund bij het in bedrijf stellen. Hun kennis was een waardevolle toevoeging aan het team. Ik vind het mooi om te zien hoe de samenwerking verloopt binnen onze organisatie. Zo gaat ‘mijn’ team ook binnenkort de collega’s van het maintenance team ondersteunen bij de stop bij Zeeland Refinery.”

Productieproces weer jaren vooruit

“Ik kijk terug op een succesvol project. De uitdaging was toch wel om de grote hoeveelheid i/o-signalen, metingen en sturingen van de kleppen goed te testen. Door tijdig te beginnen én door goed overleg, zowel met de klant als met de andere onderaannemers is het project binnen de gestelde tijd én budget afgerond. De projectleider van Yara, Steven De Nijs, is erg tevreden over onze inzet en flexibiliteit. Het belangrijkste resultaat voor Yara is dat de fabriek nu weer jaren vooruit kan met haar spiksplinternieuwe systemen. Hierdoor kan Yara de productie nog verder optimaliseren.”

Foto: Een van onze technicians is bezig met testen.

Meer weten?

Neem dan contact op met een van onze collega’s of lees onze klantverhalen.