Home Maintenance Nieuws & Blogs Samen werken in een open veiligheidscultuur
Maintenance
Samen werken in een open veiligheidscultuur
Maintenance tag corner

Samen werken in een open veiligheidscultuur

LBC Rotterdam in de Botlek is onderdeel van LBC Tank Terminals Group, een opslag- en overslagbedrijf van petrochemische vloeistoffen. LBC kan met haar infrastructuur bijna alle chemische vloeistoffen aan en verzorgt verschillende soorten transport (via water, weg en spoorweg). Daarenboven is het bedrijf haar site aan het moderniseren en breidde recent haar tankopslag uit met twee nieuwe jetties, een centraal vrachtwagen laadstation en nieuwe trein laadstations. Actemium was als E&I-contractor betrokken bij de bouw hiervan en behandelt nu als vaste huiscontractor de preventieve E&I onderhoudswerkzaamheden.

Technische dienst E&I

Kevin Jansen voert als een van de E&I Technicians het dagelijkse instrumentatie-onderhoud uit. “Ik werk al een tijdje bij LBC, nu via Actemium, en heb veel proces- en fabriekskennis,” zegt Kevin. “Daardoor krijg ik van de klant én van Actemium veel vrijheid. Als Actemium zijn we schakelbevoegd en mogen we installaties veilig stellen. LBC ziet ons als het ware als hun technische dienst. Dat is een verantwoordelijke taak, die wij dan ook serieus uitvoeren. Door het volgen van training en goede begeleiding door mijn leidinggevende, zorgt Actemium ervoor dat mijn collega’s en ik alert blijven. Zo heb ik laatst een Virtual Reality training gevolgd over elektrisch veilig stellen, waarbij ik in een virtuele omgeving risicovolle handelingen veilig heb kunnen oefenen. Dat was heel verhelderend! De learnings hier uit kan ik weer meenemen bij het beoordelen van risico’s voordat ik aan het werk ga. Ook wordt het rapporteren van bijna-incidenten door Actemium en LBC gepromoot, zodat er tijdig ingegrepen kan worden. Dat is wat mij betreft een open veiligheidscultuur.”

instrumentatie werkzaamheden Actemium bij LBC-3360
Kevin Jansen, Technician bij Actemium

Afwisseling

“Samen met mijn collega’s voer ik dagelijkse regiewerkzaamheden uit, zoals het vervangen en onderhouden van transmitters, vervangen van lampen, onderhouden van motoren en uitvoeren van ATEX-inspecties. De ene dag zit ik bovenop een tank en ben ik bezig met instrumentatie- en kalibratiewerkzaamheden zoals het testen van de level switch van de tankflens, fitten, MOV-testen en ENRAF-metingen. De dag erna ben ik bijvoorbeeld bezig met het rapporteren over kabels die vervangen moeten worden. De job is dus heel gevarieerd, wat ik ook erg leuk vind aan het werken bij LBC. Voor de klant is het uiteraard belangrijk om het onderhoud goed en veilig uit te voeren. Dat betekent dat we proberen de werkzaamheden op tijd op te leveren. We hebben regelmatig storingsdienst in het weekend. Verder nemen we de dag van te voren zo goed mogelijk door wat er de volgende dag op ons pad komt. Hierdoor kan LBC zich focussen op de productie”, zegt Kevin. “Dat is voor het bedrijf enorm waardevol.”

Helemaal ingeburgerd

“We mogen ook altijd mee met uitjes van LBC, wat aangeeft dat we helemaal ingeburgerd zijn.” Dat voelt voor mij echt als een enorme waardering!”    

Meer weten?

Benieuwd bij welke klanten we E&I-maintenance werkzaamheden uitvoeren? Lees dan onze klantverhalen