Home Plant Design Nieuws Actemium doneert bedrag aan Veenkoloniaal Museum Veendam

Actemium doneert bedrag aan Veenkoloniaal Museum Veendam

Als organisatie selecteren we vaak maatschappelijke projecten om te ondersteunen en zoeken we mooie samenwerkingen op. Als locatie Veendam/ Zwolle hebben we vorig jaar contact gehad met het Veenkoloniaal Museum te Veendam. Na een bezoek aan het museum en een gesprek met het bestuur hebben we gezien dat dit museum van grote waarde is voor de regio en haar historie. Actemium Veendam/ Zwolle heeft daarom besloten een donatie te doen om zo dit prachtige museum te ondersteunen bij haar activiteiten. Dit gebeurde dinsdag 11 februari, toen het bestuur van het museum een bezoek aan ons bracht om kennis te maken met onze organisatie. Het bestuur was blij verrast en heeft laten weten het geld te gaan gebruiken voor een tentoonstelling over de ploegschilder Jannes de Vries, die van grote betekenis is geweest voor het kunstklimaat in de provincie Groningen. Onderstaande tekst is aangeleverd door het museum:

Jannes de Vries, de Ploegschilder

“De kleuren van de akkers weerkaatsen in de lucht. Een geelbloeiende koolzaadakker, doet de lucht paars schijnen. Maar bij een ‘zee’ van 20 hectare koolzaad aanéén ‘knettert’ de lucht tot hard paars….. Loop dan niet rond met zonnebrillen, maar geniet de kleur evenals de lucht met volle teugen.” (Jannes de Vries, 1985)

Met deze tentoonstelling wil het Veenkoloniaal Museum een zo compleet mogelijk overzicht geven van zijn oeuvre. Jannes de Vries was een prominent lid van de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hoewel de schilder vooral bekend staat om zijn felgekleurde landschappen en de kunst die is ontstaan naar aanleiding van zijn buitenlandse reizen, maakte hij ook veel religieus werk. In de jaren zestig kwam Jannes elke week naar Veendam. Hij gaf daar schilderles aan de leden van ‘Het Palet’, op dat moment de enige vereniging van amateur beeldende kunstenaars in Noordoost-Nederland. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Ploegkenner Richard ter Borg. Veel particuliere verzamelaars willen hun schilderijen voor deze gelegenheid tijdelijk uitlenen. Eind jaren zeventig kocht de gemeente Winschoten maar liefst vijftien religieuze werken van Jannes. Deze hangen sindsdien in de Marktpleinkerk in Winschoten en een gedeelte hiervan is ook te zien op de tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum.

Jannes trok de provincie in op zijn fiets en schilderde hier het landschap in de buitenlucht. Zelf schrijft hij hier het volgende over:

“Het Groningerland is open en wijd, biedt geen beschutting tegen de wind. Tégen de wind fietsen is bar en boos, vóór de wind fantastisch, soms gevaarlijk. De wind doet alles bewegen en de wolken maken licht en schaduwen over de wijde velden. Lóóp je en ben je niet te klein, dan kun je óp de velden kijken. (…) Ik ben lang en heb een hoge fiets, die ik ook gebruik als tafeltje (met een riem tussen stuur en zadel en het achterwiel tussen mijn benen). Passanten vragen: ‘Heb je geen auto’ of: ‘Kan joe dat nait betoalen?’ Nee, zó zie ik meer!!” (Jannes de Vries, 1985)

Wanneer?

Ben je nieuwsgierig en zou je de expositie graag willen bekijken? Deze schilderijen hangen van 22 maart t/m 14 juni 2020 in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.