Home Plant Design Nieuws Actemium verzorgt Hazop rapport bij Fresenius Kabi
Actemium verzorgt HazOp rapport bij Fresenius Kabi
Plant Design tag corner

Met opleiding en ervaring HazOp's voorzitten en uitvoeren, mogelijk in combinatie met LOPA of SIL.

Een aantal jaren geleden heeft Fresenius Kabi besloten om in Emmer-Compascuum een nieuwe fabriek te bouwen. Tijdens dit proces zijn er contacten ontstaan tussen Actemium, locaties Veendam en Zwolle, en Fresenius Kabi. Tijdens het voorontwerp van de nieuwe fabriek waren echter geen veiligheidsstudies uitgevoerd. Aan Actemium de taak om de veiligheidsstudies te gaan uitvoeren!

Project
Een HazOp, Hazard and Operability Study, is een studie waarbij op basis van kernwoorden en afwijkingen het gehele proces geanalyseerd wordt om zo de mogelijke gevaren van installaties in kaart te brengen. Ook wordt gedocumenteerd welke acties worden ondernomen om het risico te verlagen. Aan Actemium is de opdracht gegund om, in een vooraf gesteld termijn, de hele fabriek van een HazOp te voorzien. Van het binnen komen van de grondstoffen tot de verpakkingslijn, alles is volledig geanalyseerd.

Aanpak
“De keuze is gevallen op een HazOp studie in plaats van andere methodes, omdat dit een gestructureerde en algemeen bekende aanpak is. Actemium kiest altijd de beste methode voor de betreffende plant!”, zo vertelt Rowena Tuinman, Process Engineer bij Actemium en één van de voorzitters van dit project. Aan de hand hiervan is een HazOp-team opgesteld, bestaande uit een onafhankelijke voorzitter en secretaris vanuit Actemium en werknemers van Fresenius Kabi, met kennis van de installaties, toegepaste techniek, onderhoudssystemen etc. De HazOp is uitgevoerd en de risico’s zijn in kaart gebracht. Waar nodig zijn passende maatregelen voorgesteld en voor de uitvoering is een actiehouder (Fresenius Kabi) aangewezen.

Resultaat
“Met onze kennis en eigen templates hebben wij een goede studie kunnen uitvoeren en een op maat gemaakt eindresultaat kunnen afleveren.” Rowena voegt toe dat, aansluitend op een HazOp, ook een LOPA (Layer of Protection Analysis) of een SIL classificatie een mogelijkheid is bij Actemium. Het geheel aan werkzaamheden heeft geresulteerd in een rapport met relevante bijlagen, zoals aanwezigheidslijsten, ingekleurde PID’s met de nodes welke behandeld zijn, ingevulde HazOp werkbladen voor de noden en een handig overzicht met acties en commentaar. Kortom, een geslaagde studie!

 

Fresenius Kabi is een internationale onderneming die gespecialiseerd is in klinische voeding, levensreddende geneesmiddelen en infusie- en transfusietechnologie. Één van de fabrieken is gevestigd in Emmer-Compascuum, waar ze op het moment bezig zijn met een totale ombouw. Deze locatie gaat medicinale voeding produceren.

Meer weten of benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw plant? Neem dan contact met ons op!
Martin van Hal
Business Unit Manager - Veendam / Zwolle
[javascript protected email address]
+31 (0)6 25 73 45 60