De site van Sibelco in Geertruidenberg is weer klaar voor de toekomst.

Sibelco Geertruidenberg weer 100% actueel met nieuw besturingssysteem

De site van Sibelco in Geertruidenberg is weer klaar voor de toekomst. Het concern dat wereldwijd industriële mineralen ontgint, verwerkt en verkoopt, had te maken met een end-of-life besturingssysteem. Actemium had door de jaren heen al een goede reputatie opgebouwd bij Sibelco en werd daarom ingevlogen om het besturingspaneel, inclusief PLC, te vernieuwen. De productie draait volop. Sibelco kan vooruit.

Upgrade Molen 8

Hoe rustgevend is het als je site weer beschikt over de nieuwste besturingstechnieken, zodat je weet dat je productie de komende tien tot twintig jaar weer optimaal verloopt. Dit is in Geertruidenberg het geval. “Dat was ook hard nodig”, stelt Niels Bol, Project Engineer van Sibelco. “We beschikken nu over de nieuwste software, de nieuwste technieken en compleet nieuwe documentatie. Dat geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst”, vat hij het project dat de naam ‘Upgrade Molen 8’ kreeg samen.

We beschikken nu over de nieuwste software, de nieuwste technieken en compleet nieuwe documentatie. Dat geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst.”

Niels Bol, Project Engineer bij Sibelco.

 

Maastricht, Winterswijk én Geertruidenberg

Om een beeld te schetsen: in Geertruidenberg staat een fabriek van vijf verdiepingen. Niels Bol: “Vanuit het ontkalkingsproces van waterzuiveringen krijgt Sibelco de korrels calcium carbonaat aangeleverd. Die korreltjes malen we in de fabriek fijn tot poeder. Dit eindproduct wordt verkocht aan een klant die het bijvoorbeeld als vulstof gebruikt. Zoals gezegd, de besturing van dit proces ging al heel lang mee en was aan vervanging toe. We hadden al succesvol met Actemium samengewerkt tijdens projecten in Maastricht en Winterswijk en hebben ze daarom voor deze klus benaderd. We weten dan namelijk dat we krijgen wat we vragen.”

Alle disciplines onder een dak

“Een mooi compliment”, stelt Stefan Kolkman, Client Manager bij Actemium. “We willen hier ook altijd leveren. Daarvoor is het nodig om met elkaar op te trekken. Bij het vervangen van een nieuw besturingssysteem komen veel disciplines samen: hardware en software engineering, paneelbouw, de bekabeling en on-site installatie. Het mooie is dat we dit bij Actemium allemaal zelf in huis hebben. En als je je opdrachtgever ook nog eens kent van vorige projecten, dan is het mogelijk om de klus echt samen te klaren. Dan zorg je dat je elkaar tijdens het hele traject versterkt.”

Kracht schuilt in vertrouwen

Uiteindelijk nam het project één jaar in beslag. De upgrade van Molen 8 startte in de coronaperiode. “Met als gevolg dat levertijden van materialen meerdere malen werden uitgesteld. Natuurlijk was dat lastig.  De ombouw van het paneel op de derde verdieping startte bijvoorbeeld een halfjaar later dan gepland. Ook bij de bekabeling liepen we tegen onvoorziene problemen aan”, zegt Stefan Kolkman. “Dit zijn allemaal zaken die financiële gevolgen hebben en dus goed opgelost moeten worden. Vertrouwen is key. Je moet samen op zoek naar oplossingen waar alle partijen achterstaan. Dat is gelukt.”

Het mooie is dat we dit bij Actemium allemaal zelf in huis hebben. En als je je opdrachtgever ook nog eens kent van vorige projecten, dan is het mogelijk om de klus echt samen te klaren.”

Stefan Kolkman, Cliëntmanager bij Actemium.

Meteen standaardiseren

Inmiddels draait het nieuwe besturingssysteem in Molen 8 tot volle tevredenheid. Uit een tevredenheidsonderzoek blijkt dat de operators tevreden zijn met hun goede en stabiele systeem. Niels Bol: “Actemium heeft er meteen voor gezorgd dat dit systeem naadloos aansluit bij de andere lijnen en bij onze fabrieken in Maastricht en Winterswijk. De standaarden, de datastroom en onze manier van werken zijn gestroomlijnd. Daarnaast is de installatie nu ook gekoppeld aan ons nieuwe MES systeem. Alles is gedocumenteerd. Dit alles geeft Sibelco veel vertrouwen voor de toekomst. We weten nu gewoon dat we er goed voorstaan.”

 

Over een partnership gesproken!

Het volgende project staat overigens alweer voor de deur. Actemium draagt in 2023 zorg voor een nieuw project voor de vestiging Winterswijk.

Projectdetails

Klant Sibelco

Sibelco is een wereldwijd bedrijf dat industriële materialen wint, verwerkt en verkoopt. Hierbij ligt hun focus op silica, klei, veldspaat en olivijn. Daarnaast zijn zij een toonaangevende organisatie op het gebied van glasrecycling. 

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.