Powering innovation, driving technology

Withthegrid: “Bij Actemium voelden we meteen de drive om de uitdaging aan te gaan”

Elektronica tag corner Manufacturing & Assembly tag corner

De prints produceren én testen voor duizenden IoT-modules die de kathodische bescherming van een gasdistributienet digitaal monitoren. Daarvoor zocht Withthegrid een betrouwbare partner. “De uitdaging in dit project zat ’m vooral in de tijdsdruk”, vertelt Willem de Munnik, COO van het Utrechtse technologiebedrijf. “Bij Actemium hadden we al snel een goed gevoel. De manier waarop zij communiceren, hun drive om zo’n uitdaging aan te gaan én hun oplossingen, die combinatie gaf de doorslag.”

De opdracht in een notendop

Het gaat om een project voor Gasunie. Door middel van kathodische bescherming voorkomt de netwerkbeheerder zoveel mogelijk dat de stalen leidingen van hun gasnetwerk gaan roesten. Op duizenden punten in het land controleren technici handmatig of de bescherming goed werkt. Tijd dus om te moderniseren.

Je springt samen in het diepe. dan ervaar je pas echt of een partnership ook werkt. Vanaf de eerste dag hadden wij het vertrouwen dat we samen een goed product gingen maken.

Willem de Munnik, COO bij Withthegrid 

Snelheid en kwaliteit garanderen onder tijdsdruk

Gasunie koos via een tender voor de IoT-modules die Withthegrid in samenwerking met Hommema ontwikkelt. “Onze oplossing: een op maat gemaakte module met een lange levensduur en focus op datasecurity die voldoet aan alle gespecificeerde wensen”, legt Willem uit. “Voor de productie van de prints kozen voor een partnerschap met Actemium. Zij stelden voor om een geautomatiseerde tester te bouwen, zodat we efficiënt continu een hoge kwaliteit konden borgen.”

Een doordacht voorstel, volgens Willem. “De uitdaging zat namelijk vooral in de strakke deadlines. Binnen 2 maanden moesten we de eerste IoT-modules leveren voor de veldtesten. En binnen 18 weken moesten de eerste 1000 geassembleerde devices geleverd zijn aan Gasunie. In 2025 moet het complete systeem met duizenden modules draaien in het veld.”

Actemium is jouw strategische partner in
manufacturing & assembly

Als ontwikkelaar wil je vol zelfvertrouwen van idee naar product. Dan is het ideaal om je productie te kunnen uitbesteden aan je technische evenknie. Een betrouwbare partner die alles in huis heeft om jou te ondersteunen op weg naar flexibiliteit, lagere kosten en continue kwaliteitsbewaking. Actemium bied je deze wendbaarheid. Wij engineeren en assembleren besturingsinstallaties, verdeelinstallaties en elektronicamodules op het allerhoogste niveau.

Soepele en heldere communicatie

Withthegrid pastte dus een bestaande IoT-module aan aan de specifieke wensen van Gasunie. “Actemium richtte vervolgens het productieproces in, maakte proto’s, stuurde de supplychain aan en ontwierp de testtooling. Denk je in hoe de huidige markt in elkaar zit. Op sommige componenten zat meer dan 50 weken levertijd. Terwijl we hooguit 12 weken ruimte hadden. Vanuit Actemium kregen we voorstellen voor alternatieven. Wij moesten beslissen. Dat vroeg om snel overleg over en weer. Door de korte lijnen en heldere communicatie, liep dat geolied.”

Vertrouwen in een goed serieproduct

Toen kwam het spannendste moment van het traject: de overgang van ontwikkeling naar productie in een niet eerder gebruikte productiestraat. En met gloednieuwe testtooling. “Je drukt in principe op de knop en dan moet elk product liefst 100% goed zijn”, glimlacht Willem. “Zeker binnen de tijd die we hadden, hebben we goed getest. Maar als 15 IoT-modules perfect werken, geldt dat nog niet voor de hele oplage. Toen de teller op ruim 4.000 stuks stond, hadden we welgeteld 13 uitvallers met productiefouten. Op componentniveau is dat een fail-rate van slechts 0,0019%. Dat onze samenwerking zo goed zou lopen, daarin hebben we vanaf dag 1 vertrouwen gehad.”

Projectdetails

Integraties
Bedieningspersoneel kan op afstand, met commando’s via IoT sensoren, gasnetten met bewaking van kathodische bescherming periodiek testen.

Withthegrid
Withthegrid is een Nederlands technologiebedrijf, opgericht in 2016. Het is ontstaan vanuit eerstehands ervaring in het beheer en onderhoud van energie-infrastructuur. Om een hernieuwbaar energiesysteem te realiseren, is een energie-infrastructuur nodig die efficiënt kan omgaan met hernieuwbare bronnen. Withthegrid streeft ernaar om een betrouwbare technologie te creëren die gebruikers in staat stelt om hun infrastructuur of activa in realtime te monitoren en beheren.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.