Home Food Klantverhalen Nieuwe productiebesturing maakt kookproces Culivers efficiënter
"We kunnen nu veel betrouwbaarder en veiliger produceren."

Nieuwe productiebesturing maakt kookproces Culivers efficiënter

Food tag corner

Sligro Food Group-dochter Culivers is zeer enthousiast over de nieuwe productiebesturing die Actemium na een grondige pre-engineering implementeerde. “Hierdoor hebben we minder last van storingen en kunnen onze koks efficiënter en veiliger koken.”

Als onderdeel van Sligro Food Group produceert Culivers kant-en-klare maaltijden, bereid met verse ingrediënten. Ze worden na het koken diepgevroren en verpakt. Het merendeel is bestemd voor de groothandels van Sligro Food Group, maar er wordt ook afgenomen door supermarkten. Daarnaast levert Culivers maaltijden aan de horeca en zorginstellingen. “We produceren wekelijks zo’n 150.000 maaltijden, maaltijdcomponenten, soepen en sauzen”, vertelt Ronald Dielis, vestigingsdirecteur. 

Modernisatiebehoefte

In Eindhoven heeft Culivers een grote keuken met kook- en koelketels. De elektrische installaties en de productiebesturing waren aan vervanging toe. “Door de hoge leeftijd van onze elektrische installatie liepen we het risico dat reserveonderdelen niet meer verkrijgbaar waren bij uitval. We hadden ook steeds meer last van storingen. Dat kunnen we ons niet permitteren, want onze keuken is vijf dagen per week in bedrijf. De consequenties van ongeplande stilstand zijn enorm. We draaien dan ook het liefst voor 100%.” 

Referentieverhaal Culivers-006

Pre-engineering

De meeste prioriteit had het kookeiland met de kook- en koelketels. De noodzakelijke renovatie bood de kans om de procesautomatisering nog een keer opnieuw op te zetten om de productie efficiënter te maken. Culivers vroeg Actemium een pre-engineering te doen. “Onze engineers hebben een dag meegedraaid in de keuken om alle processen en apparatuur in kaart te brengen”, vertelt client manager Adriaan van de Ven. “Vervolgens hebben we de User Requirement Specification opgesteld en een aanbieding gemaakt. Samen met Culivers hebben we gekozen voor een nieuwe PLC van Siemens met een SCADA-systeem van Ignition erboven. Ignition is een interessant platform dat ook economisch gezien goed aansluit bij deze organisatie. Technisch gezien is het een sterk platform dat in de toekomst verder kan worden uitgebreid met extra functionaliteiten.” Carlo Wijnen, hoofd technische dienst: “Wij hadden geen voorkeur voor een bepaalde fabrikant, maar vertrouwden op de expertise van Actemium. Ignition vonden wij een slimme keuze. Bij batchprocessen is de industriële standaard ISA88 gebruikelijk, maar wij moeten daar niet in doorslaan. We produceren immers geen babyvoeding. Ons SCADA-systeem moet aan de normen voldoen, maar niet over de top zijn.” 

Storingsvrije toekomst
Heb jij ook een grote productiefaciliteit met een elektrische installatie die mogelijk aan vervanging toe is?
Wij denken graag mee over het vernieuwen van jouw productiebesturing, met zicht op een storingsvrije toekomst.

Wij hadden geen voorkeur voor een bepaalde fabrikant, maar vertrouwden op de expertise van Actemium

Referentieverhaal Culivers-004

Domeinkennis

Al tijdens de pre-engineering merkte Wijnen dat Actemium veel domeinkennis heeft in de food industrie. “Ze snappen écht hoe de processen bij de klant werken. Ze bleven maar doorvragen en daagden ons uit om te achterhalen of ook wij onze eigen processen goed op het netvlies hadden. Hierdoor hoefden ze geen aannames te doen, wat extreem belangrijk is. Juist daardoor gaan projecten immers vaak niet goed.” Van de Ven: “Het is de kunst een project in één keer goed te doen, ook op financieel gebied. Daarom hebben we tijdens de pre-engineering zowel de software als de hardware grondig bekeken en kritische vragen gesteld. Hierdoor konden we een bestek leveren waarmee Culivers de markt op kon, inclusief een op feiten gebaseerde offerte.” 

Slim overbruggen

Culivers besloot geen marktuitvraag te doen, maar gunde de uitvoering van het project direct aan Actemium. De opdracht werd net voor het uitbreken van de coronapandemie verstrekt. Helaas zat op diverse onderdelen, waaronder de PLC, een lange levertijd. Actemium dacht mee hoe Culivers deze periode zonder risico op langdurige storingen kon overbruggen. Van de Ven: “Wij hebben een partner die voor ons defecte spullen repareert en dit ook voor Culivers wilde doen tot de nieuwe PLC geleverd zou zijn.” 

Draagvlak creëren

De opdracht omvatte ook het verbeteren van de bestaande HMI voor de koks in de keuken. Als gebruikers werden zij intensief bij het overleg betrokken. Wijnen vertelt hierover: “Voor je software laat bouwen wil je zeker zijn dat je mensen er goed mee kunnen werken. Het is voor technici altijd lastig om afstand te doen van hun vertrouwde systeem. Door de koks te betrekken bij de inrichting van het nieuwe HMI konden we draagvlak creëren. De overstap is voor 100% meegevallen!” 

Vlotte ombouw

In de zomer van 2023 vond de ombouw plaats. Om de productiecontinuïteit te borgen moest alles in één weekend om.  Wijnen vervolgt: “Actemium gaf op voorhand aan dat dit risicovol zou zijn. Daarom hebben we besloten de productie al op donderdagmiddag te stoppen. Na de reiniging van de ketels zijn we om 14 uur met de ombouw begonnen. We hadden het goed voorbereid, zo waren alle kabels al op voorhand gelegd. De hele ombouw is mede hierdoor super verlopen.” 

Veilig en efficiënt

Op maandagochtend kon de productie probleemloos heropstarten. De voordelen werden meteen zichtbaar. “Vroeger had elke ketel zijn eigen HMI, maar nu kunnen we via 4 HMI’s alle 8 ketels bedienen. Hierdoor zijn in onze keuken minder handelingen nodig; het is eenvoudiger en efficiënter voor onze koks om een bepaald recept te volgen. Ook het veiligheidsniveau is verhoogd. Alvorens wij gaan CIP’en (reinigen) moeten we slangen loskoppelen en verplaatsen van de ene naar de andere ketel. Dat ging vroeger wel eens mis, waardoor een deel van ons product op de grond belandde. CIP’en is een proces met loog en hoge temperaturen. Dit moet veilig gebeuren aangezien er in de ketels grote roerwerken zitten. Actemium heeft veiligheidssensoren geplaatst, waardoor onze koks op het HMI zien of alles goed aangesloten is.” 

Onze productie loopt als een trein;
we hebben geen last meer van storingen

Referentieverhaal Culivers-010
Referentieverhaal Culivers-011

Betrouwbare productie

De productie bij Culivers is sinds de ombouw veel betrouwbaarder geworden. “Het loopt als een trein; we hebben geen last meer van storingen.” Dielis is opgetogen over de geleverde diensten. “Ik vind Actemium een serieuze technische partner die weet wat wij willen en meedenkt. Dat is precies wat ik van een system integrator verwacht. Actemium is inmiddels ook bezig met een nieuwe kook-koelketel die we hebben gekocht. Ik sluit niet uit dat wij Actemium ook gaan betrekken bij andere renovaties die nog moeten plaatsvinden.” 

Service op afstand

Dankzij de nieuwe systemen heeft de technische dienst volgens Wijnen veel meer zicht op storingen. “Als er wat aan de hand is, zitten we meteen in de goede hoek en kunnen we het probleem sneller oplossen. Als we er zelf niet uitkomen, kunnen we Actemium inschakelen om ons te helpen. We gaan een 16/5 onderhoudscontract (SLA) afsluiten voor tweede lijnservice.” Van de Ven: “Om Culivers op afstand te kunnen ondersteunen, hebben we een module geïnstalleerd waarop wij kunnen inbellen. We komen dan direct in de PLC en SCADA terecht. Dit is volledig gescheiden van het Sligro-netwerk. Daarmee is ook de cyberveiligheid goed geborgd.” 

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Nieuwe PLC van Siemens met een SCADA-systeem van Ignition erboven

Integraties
Nieuwe productiebesturing met
behoud van productiecontinuïteit

Klant
Culivers, onderdeel van Sligro Food Group, bereidt onderscheidende convenience-maaltijden en maaltijdcomponenten met verse ingrediënten. Het merendeel van deze maaltijden is bestemd voor de groothandels van Sligro Food Group, maar ze worden ook afgenomen door supermarkten. Daarnaast worden er maaltijden aan horeca en zorginstellingen geleverd. Culivers produceert wekelijks rond de 150.000 maaltijden, maaltijd-componenten, soepen en sauzen. 

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.