Home Food Klantverhalen Totaalaanpak gerealiseerd bij DVN

Totaalaanpak gerealiseerd bij DVN

Food tag corner

DVNutrition V.O.F. (DVN) in Hoogeveen produceert wei-eiwit en permeaat uit wei, een restproduct van de kaasproductie. Met een productie van 10.000 ton wei-eiwit per jaar is DVN een grote Europese speler. Om met de beschikbare installaties en capaciteit zo efficiënt mogelijk te produceren, vroeg de organisatie VINCI-Energies (Actemium, Axians en Bostec) het productieproces optimaal in te richten door productiedata in te zetten voor de simulatie van het productieproces.

DVN wil de interne processen verder stroomlijnen om een ideale inrichting van het productieproces te realiseren. Het verbeteren van de timing en planning speelt daarin een belangrijke rol, waarbij een beter beeld verkregen wordt van de impact van de beslissingen op het proces. Idealiter krijgt de organisatie dat inzicht nog vóór een besluit wordt genomen. Een diepgaande analyse van de beschikbare productiedata speelt daarbij een sleutelrol, net als het visualiseren van de consequenties die mogelijke besluiten hebben. Actemium, Axians en Bostec zetten data-analyse in om dit mogelijk te maken.

Een dashboard bouwen voor Value Mapping

Om deze doelen te realiseren moest DVN eerst het complete proces via Value Mapping in kaart brengen. Daarvoor schakelde Actemium, dat verantwoordelijk is voor de procesautomatisering bij DVN, Axians en Bostec in. Axians is gespecialiseerd in Data Analytics en Artificial Intelligence, terwijl Bostec vooral de Value Mapping en Lean tools inbrengt.

Marcel Boon, General Manager van DVN: ‘Op basis van de data uit de fabriek hebben we ons productieproces gesimuleerd en een dashboard ingericht. Met de beschikbare data zijn de bottlenecks in kaart gebracht. Deze zijn zichtbaar in een dashboard op basis van Microsoft Power BI. Om maximaal te produceren moet de droogtoren continu kunnen draaien. Dat vraagt niet alleen een continue aanvoer van grondstoffen, maar ook de capaciteit van de filters is daarbij cruciaal. Die bepaalt in werkelijkheid de output. En uit de data-analyse bleek dat er in die capaciteit te veel variatie zat, waardoor de droogtoren niet altijd van aanvoer verzekerd was.’

Met deze informatie kan DVN bijvoorbeeld ook de planning van schoonmaak en onderhoud van de filters perfectioneren en zorgen dat er in tanks altijd ruim voldoende product voor de droogtoren beschikbaar is. Daarnaast kunnen operators ook concreet zien wat de effecten van een beslissing voor ongepland onderhoud zijn voor de productie nu en over 12, 24 of 48 uur. Planning is hierin van groot belang, zodat filters niet stil komen te liggen met als gevolg een ophoping van de hoeveelheid grondstof en volstromen van de opslagtanks. 

 

Proactieve keuzes maken dankzij Data Analytics en Artificial Intelligence

‘We creëren samen met de VINCI Energies-partners de ruimte om proactieve keuzes te maken’, aldus Marcel Boon. ‘In de procesindustrie meten we vrijwel alles en slaan we heel veel data op. Het is de uitdaging om deze data ook voor ons te laten werken. Daarbij profiteren we direct van de diepgaande kennis van Data Analytics en Artificial Intelligence. Actemium is namelijk volledig op de hoogte van onze procesautomatisering en kennen de uitdagingen van onze markt. Hierdoor helpen ze ons vanuit één loket met het stellen van prioriteiten en de invulling daarvan.’ De kracht van DVN ligt volgens Boon grotendeels bij de ervaring en kennis van de operators. ‘Maar samen met VINCI Energies kunnen we ze nog slimmer maken door ze te voorzien van relevante en eenduidige stuurinformatie. Op die manier blijven we onze productieprocessen continu aanscherpen en optimaal presteren.’

Bel ons voor meer informatie
Bert Smid
Client Manager - Veendam / Zwolle
[javascript protected email address]
+31 (0)6 25 73 45 67
Of gebruik het onderstaande contactformulier