Home Food Nieuws & Blogs Actemium helpt Hessing dagelijks bij de verwerking van 850 verschillende groenteproducten
voor de meest kwalitatieve productiezekerheid

Actemium helpt Hessing dagelijks bij de verwerking van 850 verschillende groenteproducten

Food tag corner MES / MOMS tag corner

De AGF-sector is volop aan het investeren in automatisering en energie-efficiëntie. Een mooi voorbeeld is de nieuwe versfabriek van Hessing in Greenport Venlo. Op deze duurzame productielocatie worden groenten gewassen, gesneden en verpakt, ondersteund door een MES-systeem (AVEVA) van Actemium.

Met de nieuwe fabriek kan Hessing voldoen aan de toenemende vraag naar gesneden groenten. Het bedrijf verwerkt dagelijks ruim 320.000 kilo grondstoffen tot meer dan 850 verse groenteproducten zoals maaltijdsalades. Dit vereist snelheid en flexibiliteit. Het uitgangspunt: gisteren geoogst, vandaag verwerkt, morgen in de winkel. De nieuwe fabriek in Greenport Venlo staat op een perceel van ruim 100.000 m2. Ze telt drie verdiepingen en voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en voedselhygiëne.

Complexe operatie

Op termijn worden in de fabriek ruim 120 productielijnen geïnstalleerd voor het snijden, wassen, drogen en verpakken van verse groenten. Voor de aan- en afvoer van de producten aan de lijn en de tijdelijke opslag van halffabricaten en eindproducten zet Hessing heftrucks en bijna 200 autonome mobiele robots (AMR’s) in. Een complexe operatie, waarbij productie en logistiek op elkaar moeten worden afgestemd om de eindproducten dagelijks en just-in-time af te leveren bij klanten. Dit betekent dat elke dag veel mensen met elkaar samenwerken, ondersteund door slimme technische systemen.

Hessing

MES als centrale applicatie

Om deze operatie in goede banen te leiden, heeft Hessing een MES-applicatie laten implementeren. “Achteraf gezien een hele logische keuze”, aldus Adriaan van de Ven en Rick Dekkers van Actemium. “Toch was Hessing dit in eerste instantie niet van plan. Ze hadden ervoor gekozen om te investeren in logistieke systemen zoals een Warehouse Management en Warehouse Control Systeem. 

Uiteindelijk liep het anders en is de MES-applicatie het centrale systeem voor de werkvloer geworden. Het zorgt onder andere voor een up-to-date productieplan gesynchroniseerd met ERP, starten en stoppen van werkorders, tracering van materialen en aansturing van logistieke systemen zodat materialen op het juiste moment worden aan- en afgevoerd. Als platform is gekozen voor het System Platform en een MES-applicatie van AVEVA, wereldleider in industriële software en een technisch strategische partner van Actemium.

Centraal system
Heb je ook een duurzame productielocatie waarvoor een up-to-date productieplan opgesteld moet worden?
Wij denken graag mee over een centraal systeem voor de werkvloer. 

Bij de ontwikkeling van een goede MES-applicatie staat de werkvloer centraal

Hessing

End-to-end ontwerp

Actemium werkte in het gehele traject nauw samen met het automatiseringsbouwteam van Hessing en andere, door Hessing ingehuurde partners. Dirk Aalten was als MES-expert door Hessing ingehuurd om het totale MES-traject te coördineren. “Bij de ontwikkeling van een goede MES-applicatie staat de werkvloer centraal”, zeggen Adriaan en Rick. “Daarom laten we de automatisering op een intuïtieve manier aansluiten op de handelingen van de operator. In dit geval een grote uitdaging omdat voor veel processen de handelingen en mechanische inrichtingen nog niet exact waren bepaald. Hierbij hebben we onze domein- en automatiseringskennis ten volle kunnen inzetten om tot een optimaal ontwerp te komen. Voor we de software zijn gaan ontwikkelen, hebben we eerst het systeem vastgelegd in een functioneel ontwerp. We hebben dit gedetailleerd uitgewerkt waarbij, naast de MES-functionaliteiten, ook de functionaliteiten en verantwoordelijk­heden van de andere systemen end-to-end zijn vastgelegd. Hiermee ontstond duidelijkheid voor alle betrokkenen en een basis voor goede samenwerking.”

Locatie signaleringsysteem

Het locatie signaleringssysteem is volgens Adriaan en Rick een goed voorbeeld hoe Actemium zijn domein- en automatiseringskennis heeft laten gelden. “Bij het verwerken van grote hoeveelheden kratten wilde Hessing dat elke krat door de operator wordt gescand om het juiste verbruik te kunnen registreren. Als alternatief hebben we voorgesteld om de operator met een signaleringslamp duidelijk te maken of de kratten verwerkt mogen worden. Het verbruik kan dan automatisch worden geregistreerd op basis van gegevens uit het logistieke systeem. Beide functies worden door het MES-systeem aangestuurd en gecoördineerd. Voor het signaleringssysteem is een bus-systeem van Turck toegepast, dat is aangesloten op een PLC-systeem. Het is zodanig ingericht dat toekomstige uitbreidingen gemakkelijk toe te voegen zijn. Elk signaal kan vanuit de fabriek via het signaleringssysteem worden ingelezen in het MES-systeem. Het gehele concept is inmiddels beproefd en bespaart de operator veel onnodige handelingen bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden.”

Redundantie

Aangezien de fabriek 24/7 draait, met een gewenste uptime van 99,5%, is beschikbaarheid van de technische systemen voor Hessing een belangrijke vereiste. Daarnaast moeten de systemen cyberveilig zijn en bijgewerkt kunnen worden met security patches. “Dit hebben we opgelost door de meest relevante componenten dubbel uit te voeren. Hiermee kunnen security patches en functionele updates worden uitgevoerd zonder dat de productie stil hoeft te staan.”

Software update

Full service partner

Voor Actemium gingen de eerste voorbereidingen voor dit project van start in 2020. In april 2023 vond de officiële oplevering plaats. “Wij hebben dit project tot een succes gebracht door samenwerking, automatiseringskennis en domeinkennis in de AGF-sector. Samen met onze strategische partner AVEVA hebben we de juiste technische oplossing bepaald, ontwikkeld en in bedrijf genomen. Daarnaast heeft Hessing een Service Level Agreement contract afgesloten voor 24/7 service bij incidenten. We voeren ook patch management en remote monitoring van het complete netwerk en de automatiseringssystemen uit. Als Actemium willen wij langdurige relaties opbouwen en een full service partner voor onze klanten zijn.”

Dirigent

Zowel Actemium als AVEVA zijn trots op de ontwikkelde MES applicatie die zij samen voor de klant gerealiseerd hebben. “Wij sturen als een dirigent een orkest van verschillende systemen aan. De complete MES-applicatie inclusief het veldsignaleringssysteem is flexibel en schaalbaar opgezet, zodat er in de toekomst makkelijk nieuwe lijnen kunnen worden toegevoegd en extra functionaliteit kan worden bijgebouwd.”

Op 22 juni 2023 mochten Adriaan en Rick samen met Dirk Aalten tijdens de AVEVA KnowledgeXchange 2023 vertellen over dit mooie project en de samenwerking met strategisch partner AVEVA.

Hessing - Aveva KnowledgeXchange

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.