Home Food Nieuws & Blogs Circulair in verpakkingsmaterialen
Gebruik van herbruikbare grondstoffen

Circulair in verpakkingsmaterialen

Food tag corner Plant & Process design tag corner

Het gebruik van herbruikbare grondstoffen is onmisbaar, als je binnen de foodindustrie circulair werkt en een actieve bijdrage aan de gestelde klimaatdoelen levert. Om dit te bereiken moet je 50% minder grondstoffen gebruiken vóór 2030 en zorgen dat je in 2050 vrijwel geheel circulair werkt. Wees je bewust van het belang en de impact op je bestaande productieprocessen en nieuwe lijnen. Hoe realiseer je besparingen en verduurzaming zonder de voedselveiligheid in gevaar te brengen? Sta je weleens stil bij het gebruik van je verpakkingsmaterialen en weet je of het beter kan? Na het lezen van dit blog weet je precies waar je aan toe bent en wat je te doen staat.

Afval als nieuwe grondstof

In een circulaire economie zijn we continu op zoek naar nieuwe duurzame bronnen zowel in het productieproces als in de vorm van verpakkings- en transport. Om circulair te produceren maak je tevens gebruik van wind- en zonenergie om CO2-reductie te realiseren. Deze duurzame vormen van energie zet je in om grondstoffen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken en afval te zien als nieuwe grondstof. Kies voor circulaire verpakkingsmaterialen en laat je productielijn ombouwen om je goederen te beschermen tijdens het transport en de logistiek, zonder in te boeten op de houdbaarheid van de producten.

Circulaire verpakkingsmaterialen

De wet- en regelgeving is helder als het gaat om het gebruik van plastic. Wegwerpbekers en -verpakkingen zijn sinds januari 2024 verboden in de horeca en op kantoren. Een uitzondering vormt plastic waarvan de grondstof na recycling ongeveer hetzelfde blijft.

Blijft over het gebruik van glas, karton, metaal en hout. Creëer bij jou in de fabriek een circulaire loop van reduce, reuse en recycle, waarbij reductie bovenaan je lijst van prioriteiten komt te staan. Maak verstandige keuzes en ga voor:

  • stalen fusten in plaats van KeyKegs
  • circulaire pallets
  • inzet van (refurbished) robots
  • standaard kratten
  • verhuur van duurzame verpakkingsmaterialen
  • geautomatiseerde aanpassingen in je productielijnen
  • verlagen van het aantal verpakkingseenheden

Productieprocessen verbeteren

Het standaardiseren en upgraden van je productieprocessen draagt bij aan een circulaire economie. Maak gebruik van (refurbished) robots, zodat je werknemers minder hoeven te tillen en repeterend handwerk steeds verder afneemt. Zorg voor continuprocessen en gebruik grote, herbruikbare dozen om je transportkosten te verlagen en de CO2-uitstoot te reduceren. Weet je trouwens of het beter om producten te bestickeren of hiervoor plakband te gebruiken? Zomaar een vraag die voorbij komt als je besluit meer volume te produceren. Laat deze vraag beantwoorden door echte kenners op het gebied van circulaire verpakkingen.

Data & Energie - CO2

Totaalaanpak van mechanisatie en software 

Industriële automatisering bereik je namelijk niet vanzelf. Het aanpassen van je productieprocessen vraagt om goede kennis van zaken en een passend advies. De experts Actemium en De Jong Engineering brengen de capaciteiten en snelheden van jouw (productie)lijnen in kaart en vertalen dit naar een concept op maat. Zo weet je hoeveel robots je nodig hebt, welke software hierbij past, hoe je jouw productieprocessen optimaal verbetert en wat het jou én het milieu oplevert.

Een productielijn met circulaire verpakkingen? Dat vraagt om een totaalaanpak bij jou op locatie.