Home Logistieke automatisering Klantverhalen Asia Express Food verdubbelt picksnelheid door integrale automatisering
"Door alle verbeteringen werken we sneller en flexibeler."

Asia Express Food verdubbelt picksnelheid door integrale automatisering

Food tag corner Logistiek tag corner

Groothandel Asia Express Food levert Aziatische, Indiase en Afrikaanse voedselproducten. Vanuit een distributiecentrum in Kampen bedient het bedrijf (etnische) supermarkten en andere retailbedrijven en webshops in heel Europa. Om het groeiend aantal orders op tijd te kunnen blijven leveren, voldeed de manier van werken niet langer. Daarom koos Asia Express Food voor verregaande automatisering en procesoptimalisatie. Bert Bult, logistiek manager: “Met dezelfde mensen picken we nu twee keer zoveel orders per uur.”

Steeds uitdagender om klantorders op tijd te leveren

Klanten van Asia Express Food bestellen verse, droge en diepvriesproducten in gecombineerde orders. Met een assortiment van meer dan 3.500 producten en een groeiende vraag werd het steeds uitdagender om deze klantorders op tijd te leveren.

“Voorheen pickten orderverzamelaars één volledige klantorder per keer”, legt Bult uit. “Vooral de versproducten waren steeds vaker een beperking. Die moeten we in korte tijd kunnen verzamelen.” Asia Express Food zocht daarom een oplossing om in dezelfde tijd meer goederen te kunnen picken.

We zochten een oplossing om in dezelfde tijd meer goederen te kunnen picken.

Asia Express Food verdubbelt picksnelheid door integrale automatisering

Geoptimaliseerd en geautomatiseerd proces

Bult ging op zoek naar een partner die kon adviseren én integreren. Dat werd Actemium. “Het was duidelijk dat Asia Express Food meer nodig had dan simpelweg meer mensen om de groei te kunnen opvangen”, vertelt Henk Tieltjes, cliënt manager bij Actemium. “Samen bespraken we de verschillende mogelijkheden om de processen in goede banen te leiden.”

Asia Express Food koos verschillende ondersteunende hulpmiddelen om het logistiek proces te automatiseren en optimaliseren. Van single orderpicking stapten ze over op batchpicking. Medewerkers gebruiken handscanners of voice picking en worden digitaal en papierloos aangestuurd. Actemium WMS is de regisseur in dit proces en is geïntegreerd met het SAP ERP hostsysteem voor voorraad- en orderinformatie. Daarnaast is de werkvloer verregaand gemechaniseerd, met een gecombineerd pick-to-belt- en dozensorteersysteem. “Gepickte goederen worden nu op conveyors geplaatst, direct gescand in scantunnels en vervolgens automatisch uitgesorteerd via een snel en intelligent sorteersysteem”, beschrijft Bult.

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Ik ben trots dat we alles gelijktijdig samen brachten tot een geïntegreerd geheel.

Asia Express Food verdubbelt picksnelheid door integrale automatisering

Verschillende disciplines, één doel

“We implementeerden dus een groot en divers pakket aan verbeteringen in één keer,” vertelt Tieltjes. “De kracht van Actemium is dat we al die verschillende disciplines goed beheersen. En meer nog dat we die individuele delen goed op elkaar kunnen afstemmen. Ik ben trots dat we in deze overspannen markt alles gelijktijdig samen brachten tot een geïntegreerd geheel.”

Verdubbeling picksnelheid

De resultaten van de automatisering en procesoptimalisatie spreken boekdelen. “Door alle verbeteringen picken we nu met hetzelfde aantal mensen twee keer zoveel goederen”, zegt Bult. “En we werken veel flexibeler. Orders kunnen in delen worden verzameld en later worden samengevoegd. Waar nodig vullen we orders last-minute aan met bijkomende producten.”

Door alle verbeteringen picken we nu met hetzelfde aantal mensen twee keer zoveel goederen.

Asia Express Food verdubbelt picksnelheid door integrale automatisering

Samen keken we continu of dingen nóg een tandje beter konden.

Asia Express Food verdubbelt picksnelheid door integrale automatisering

Altijd de best passende oplossing

Dat Asia Express Food zo’n grote winst behaalt is logisch, gezien de ambities. Bult: “We zochten telkens niet zomaar een oplossing voor onze uitdagingen, maar altijd de beste oplossing. Samen met Actemium keken we continu of dingen nóg een tandje beter konden.”

“De samenwerking verliep uitstekend,” voegt Bult toe. “Ik was onder de indruk van de mensen van Actemium. Van hun manier van kijken naar logistiek en hun betrokkenheid. Als hen in hun vrije tijd nog iets te binnen schoot, belden ze toch nog even terug. Waar vind je dat nog tegenwoordig?”

Nóg verder automatiseren

Bult kijkt dan ook met vertrouwen naar de toekomst. De automatiseringsslag van de orderpickoperatie van Asia Express Food is geslaagd. Een logische vervolgstap is om Actemium WMS ook te gaan inzetten voor de inslag en opslag van goederen. Daarnaast volgt Asia Express Food de ontwikkelingen op het gebied van AGV’s voor pallethandling op de voet. Op naar de volgende verdubbeling in efficiëntie.

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Actemium WMS
Pick to belt oplossing
RF scanning
Voice picking
Dozen transport systeem
Scantunnel met camera’s
Doos sorteer systeem

Integraties
Host integratie naar SAP ERP voor voorraden en orders

Asia Express Food
Met een uitgebreid assortiment van meer dan 3.500 producten is Asia Express Food jouw totaalleverancier voor Aziatische, Indiase en Afrikaanse producten. Iedere keuken heeft zijn unieke ingrediënten, kleuren, geuren en smaken.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.