Home Logistieke automatisering Klantverhalen Double R Parts optimaliseert cross-docking en orderconsolidatie met integrale logistieke oplossing
"Medewerkers zijn trots op het systeem en maken minder fouten."

Double R Parts optimaliseert cross-docking en orderconsolidatie met integrale logistieke oplossing

Logistiek tag corner

Double R Parts is een bedrijf van motorliefhebbers voor motorliefhebbers. Het levert wereldwijd motoren, ATV’s, jetski’s, buitenboordmotoren en bijbehorende originele onderdelen aan bedrijven en professionals in de motorindustrie. Dat gebeurt vanuit een groot magazijn in Gorinchem met een moderne logistieke oplossing die het unieke orderverwerkingsproces verregaand automatiseert. “Het nieuwe systeem geeft rust en overzicht. We maken veel minder fouten. En medewerkers zijn trots om ermee te mogen werken.”

Uniek orderverwerkingsproces

Double R Parts verwerkt orders op een vrij unieke manier, vertelt directeur Karsten van de Nadort. “De meeste bedrijven leveren uit eigen voorraad. Zij krijgen een order, verzamelen de artikelen op een aantal picklocaties en verzenden de bestelling. Wij werken anders. Vaak verkopen we bepaalde artikelen al voordat we die zelf ontvangen. We slaan delen van een bestelling tijdelijk op, totdat we alle artikelen van een order binnen hebben. Dan verzamelen we de complete order en gaat die de deur uit. Dat moet op dat moment bovendien snel gebeuren.”

“Tot voor kort sorteerden we onderdelen handmatig uit op een werkbank”, vervolgt Karsten. “Daarna liepen we er met papieren pakbonnen langs en zochten we tussen al die artikelen tot we de juiste onderdelen gevonden hadden. Op die manier konden we het aantal orders niet langer bijbenen. En maakten we te veel fouten.”

Met papieren pakbonnen konden we de orders niet meer bijbenen en maakten we te veel fouten.

Double R Trading optimaliseert cross-docking en orderconsolidatie met integrale logistieke oplossing

Dingen van A naar B brengen is niet zo moeilijk. Maar de logistieke logica erachter wel.

Logistieke totaaloplossing op maat

Het was dus tijd om te veranderen. Al snel bleek dat bij dit cross-docking- en orderconsolidatieproces een unieke oplossing hoort. “Er zijn best veel standaardoplossingen in de markt,” licht Karsten toe, “maar die pasten allemaal niet bij onze wensen. Dus besloten we verder te kijken. Om erachter te komen hoe dan wel.”

Double R Parts raakte in gesprek met Lowpad, één van Actemiums partners, over een concept met hun Lowpad Autonome Mobiele Robots (AMR’s). Uit deze gesprekken kwam naar voren dat Double R behoefte had aan een bredere totaaloplossing. Daarom vroegen Lowpad en Double R Actemium om mee te denken. Karsten: “Dingen van A naar B brengen is niet zo moeilijk. Maar de logistieke logica erachter wel. Denk aan bijhouden welke onderdelen voor welke klant zijn bedoeld, waar je die opslaat, wanneer orders compleet zijn. Dat maakt het ingewikkeld.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Beter proces en meer technologie

Joost Vervoort, project manager en solution developer bij Actemium, haakte aan bij de gesprekken. “Al pratende kwamen we tot een aanpassing van het orderverwerkingsproces in de vorm van een extra sorteerstap: eerst voorsorteren en dan pas fijnsorteren per klant. Het totale proces ondersteunen we met technologische oplossingen zoals een Goods to Person systeem op basis van AMR’s, Pick to Light en Sort to Light technologie en Actemium WMS/WCS.”

De productiviteit van Double R Parts medewerkers gaat daarmee flink omhoog. Met de nieuwe oplossing sorteren ze tot wel 600 items per uur per persoon. Bij de voorsorteerwand voor inkomende artikelen en op twee fijnsorteerplekken voor uitsorteren naar klantorders. Voor de consolidatie van die orders zijn meer dan 1000 locaties beschikbaar. In kasten die verrijdbaar zijn met Lowpad AMR’s en waarover Actemium WMS/WCS het overzicht bewaart.

Het totale proces ondersteunen we met technologische oplossingen: Goods to Person met AMR’s, Pick to Light en Sort to Light en Actemium WMS/WCS.

Double R Trading optimaliseert cross-docking en orderconsolidatie met integrale logistieke oplossing

Minder fouten, meer trots

“De manier waarop we tot deze implementatie zijn gekomen is een mooi voorbeeld van een nauwe samenwerking tussen verschillende partijen”, gaat Joost verder. “Double R zocht van af het begin realisme, ze wilden het echte verhaal horen. Zodat zij konden meedenken over onze ideeën. We spraken op een open manier en onderzochten wat onze oplossingen in de praktijk zouden betekenen. We waren echt samen bezig om dit traject tot een succes te maken.”

Double R Trading optimaliseert cross-docking en orderconsolidatie met integrale logistieke oplossing

Daar plukt Double R nu de vruchten van. “Het nieuwe systeem geeft rust en meer overzicht”, vertelt Karsten. “We maken nu veel minder fouten. En het is mooi om te zien dat de medewerkers in het magazijn trots zijn. Het systeem heeft een gave uitstraling. Onze mensen vertellen met plezier op verjaardagen hoe blij ze zijn om met zo’n systeem te mogen werken.”

Projectdetails

Integraties
Actemium WMS/WCS

Klant
Double R Parts levert OEM-onderdelen voor motorfietsen. Ze zijn een betrouwbare en professionele zakenpartner bestaande uit een groep gepassioneerde motorrijders die van hun hobby hun werk hebben mogen maken. Hun klanten herkennen zich hierin en dat maakt de communicatie makkelijk.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.