Home Logistieke automatisering Klantverhalen Hamat is klaar voor de toekomst met standaard Actemium WMS
"Met minder maatwerk is ons WMS flexibeler en altijd up-to-date."

Hamat is klaar voor de toekomst met standaard Actemium WMS

Logistiek tag corner Manufacturing tag corner

Hamat is een groothandel en producent van (deur)matten. Vanuit fabrieken en magazijnen in Nederland en India levert Hamat aan klanten in meer dan 50 landen wereldwijd. Een logistiek proces dat operationeel directeur Allard Peursum in goede banen leidt. “Toen ik bij Hamat begon, viel me op dat ons WMS veel maatwerk bevatte. Te veel, als je het mij vraagt. Ons nieuwe WMS is nu standaard, aangevuld met essentieel maatwerk waar we allemaal achter staan.”

De klant is koning

Hamat maakt al jaren gebruik van het Actemium WMS met o.a. orderpicking via voice, en registratie van de productie activiteiten. Veel van het maatwerk in Hamats WMS kwam voort uit de wens om altijd een stapje extra te doen voor de klant. “Onze klanten zijn uniek, en zo behandelden we ze ook”, vertelt Allard. “Begrijp me niet verkeerd: ook met ons nieuwe WMS richten we ons op wat elke specifieke klant belangrijk vindt. Maar niet iedere individuele benadering hoeft een plek te krijgen in onze software en processen.” Ondanks de goede bedoelingen ontstonden te vaak verschillen in voorraadinformatie en klantordergegevens tussen Hamats ERP en WMS. Allard: “Zoiets gebeurt nu eenmaal met zo’n groot assortiment als wij voeren. Maar het gevolg was dat mensen op de vloer zelf keuzes moesten maken. Dat werkt niet. Zij moeten met klanten bezig zijn, niet met systeembeheer.”

Onze klanten zijn uniek, en zo behandelen we ze ook. Dit zorgde voor veel maatwerk in ons WMS.

Hamat is klaar voor de toekomst met standaard Actemium WMS

Nieuw ERP-systeem en partnerschap

De overstap op een MS Dynamics NAV ERP systeem legde de kwetsbaarheden van het oude WMS verder bloot. De aansluiting tussen de twee systemen vergde bijvoorbeeld opnieuw maatwerk. Aanleiding voor Allard om met Actemium in gesprek te gaan: “Dat was een stevig, maar goed gesprek. Geen welles-nietes, maar een gezamenlijke zoektocht naar de beste weg vooruit. We wilden allebei graag intensiever samenwerken. Actemium adviseerde ons dat een WMS met veel maatwerk niet toekomstbestendig was. Een meer standaard WMS wel.”

Het maatwerk dat we wél behouden werkt voor álle afdelingen.

Hamat is klaar voor de toekomst met standaard Actemium WMS

Bewust (niet) kiezen voor maatwerk

Hamat en Actemium bekeken samen kritisch de huidige situatie en de gewenste situatie. Waar voldoet het standaard WMS? Welk maatwerk moest behouden worden? Allard: “Wij hebben een hoogbouwmagazijn, met kranen die worden aangestuurd door ons WMS. Dat moest blijven. Maar andere functionaliteiten waren vaak vooral op maat voor slechts één bepaalde afdeling. Dat is verleden tijd: we maakten keuzes in overleg met logistiek, business control en sales support.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Standaard Actemium WMS

Allard schat in dat zo’n 60% van het maatwerk is geschrapt. Dat betekent dat toch nog 40% van het maatwerk is behouden. Maar dat is nu wel gescheiden van de kern van het Actemium WMS. Die kern kan eenvoudig geüpgraded worden en meegroeien met Hamats ambities. Op sommige punten ligt het WMS zelfs voor op Hamat – een prima situatie, volgens Allard. “Sommige dingen die wel al kunnen in het WMS, doen we bewust nog niet. Die implementeren we later. Denk aan het inlezen en inzien van informatie over de inhoud van containers die naar ons onderweg zijn.”

Waar onze software ons eerder soms tegenhield, kunnen we nu volle vaart vooruit.

Betere aansturing en meer inzicht

Het implementatieproces van Actemium WMS verliep soepel. Hoewel sommige zaken wel wat meer tijd kostten dan gepland. “Vooral technische tests op de achtergrond, trouwens,” vertelt Allard. “Operationeel liep het meteen goed en bedienden we onze klanten al met ons nieuwe WMS.” Vrijwel direct plukt Hamat daar de vruchten van. Door een betere integratie met het MS Dynamics NAV ERP is er duidelijkheid over voorraadinformatie en ordergegevens. Systeembeheer kreeg een duidelijke plek binnen de logistieke operatie. En taken zijn makkelijker over te dragen.

We zijn klaar om stappen te zetten – met Actemium als partner, waar nodig. En dat is een fijn gevoel.

Hamat is klaar voor de toekomst met standaard Actemium WMS

Klaar voor de toekomst

Tevreden blikt Allard terug én vooruit: “Waar onze software ons eerder soms tegenhield, kunnen we nu volle vaart vooruit. We werken bijvoorbeeld al met Voice Picking, maar nog niet volledig digitaal. Daar is nog winst te behalen. Onze klanten stellen ook steeds hogere eisen. Ze willen bijvoorbeeld weten op welke pallet een bepaalde doos staat, welke artikelen daarin zitten en zelfs waar een specifiek artikel zich bevindt in die doos. Vergelijk het met SSCC-labeling, maar dan nog een stapje verder. Het raamwerk staat nu om daaraan te voldoen.” Toekomstige ontwikkelingen worden niet alleen door Hamats klanten gedreven. Allard: “Consumentenwensen van de klanten van onze klanten zullen in de toekomst vaker invloed hebben op onze productieprocessen. Willen we ook onze productiesoftware daar beter op inrichten, dan is Actemium WMS daar klaar voor – de keuze is aan ons. En wie weet kiezen we voor mobiele robots om onze processen verder te automatiseren. We lopen bij Hamat graag voorop met technologie.” Allard sluit enigszins geheimzinnig af. “We hebben goede ideeën over hoe we onze exportklanten willen bedienen. Daar kan ik nog weinig over zeggen. Maar het mooie is dat onze softwaresystemen en organisatie daar nu goed voor zijn ingericht. We zijn klaar om stappen te zetten – met Actemium als partner, waar nodig. En dat is een fijn gevoel.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Actemium WMS

Integraties
MS Dynamics 365 BC (NAV)
Koppeling aan geautomatiseerde kranenmagazijn

Hamat
Hamat levert vanuit voorraad een uitgebreid assortiment schoonloopmatten, kokosmatten, trapmatten, lopers, kunstgrascollecties, kamerbreed tapijt, natuur tapijt en karpetten. In alle gewenste afmetingen en met unieke bedrukkingen. Het bedrijf is gevestigd in Genemuiden en groeit succesvol internationaal.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.