Home Logistieke automatisering Klantverhalen Technische groothandel Dozon versnelt logistiek proces met flexibel WMS
"90 procent minder leverfouten."

Technische groothandel Dozon versnelt logistiek proces met flexibel WMS

Logistiek tag corner

Dozon, groothandel in bouwtechnische materialen, is een groeiende speler in Midden- en Oost-Nederland. Het bedrijf zag haar financiële marges kleiner worden, terwijl klanten steeds snellere levering verwachten. De oplossing? Meer sturing op de logistieke werkvloer.

WMS als kapstok voor logistieke verbeteringen

De bouw is een sector met strakke planningen. Dat maakt het cruciaal om orders snel én juist te leveren, zegt directeur Daniel Nijenhuis van Dozon. “Leveren wij een verkeerd product of duurt het langer dan gepland, dan heeft onze klant meteen een probleem. Tegelijkertijd werden de orders kleiner. Dat leidde tot de vraag: hoe kunnen we de kwaliteit van onze leveringen verbeteren en tegelijkertijd kosten besparen?”

Dozon heeft 88 medewerkers en meer dan 30.000 artikelen in voorraad. Om te blijven voldoen aan de vraag van de markt, moest de groothandel overstappen op een betrouwbaarder, geautomatiseerd logistiek systeem. Nijenhuis: “We werkten nog ‘ouderwets’ op papier. Al snel kwamen we erachter dat het implementeren van een Warehouse Management System (WMS) noodzakelijk is, omdat dat een soort kapstok is waaraan je later andere logistieke verbeteringen kunt toevoegen.”

In onze sector is het cruciaal om orders snel én juist te leveren.

Dozon versnelt logistiek proces met flexibel WMS

Intensief samenwerken

Actemium leverde Dozon een volledig WMS, gekoppeld aan de rollerbaan die het bedrijf al had én aan Mavis, hun ERP-systeem. Het nieuwe systeem werkt op basis van scanning en voice, waarbij voice zowel bij het inruimen als bij het pick- en telproces wordt toegepast. Naast de deels op maat gemaakte software, leverde Actemium ook de scanners en printers.

“Dozon koos voor ons, omdat wij een flexibel WMS bieden voor een goede prijs”, zegt Client Manager Henk Tieltjes van Actemium. “Maar misschien wel belangrijker: we hadden direct een goede klik.” Nijenhuis beaamt dat. “Net als wij hebben de mensen van Actemium een no-nonsense aanpak-mentaliteit. Dat gaf de doorslag, want in een project als dit moet je intensief samenwerken.”

De Actemium consultant liep een aantal weken met Dozon mee, om alle processen en behoeftes in kaart te brengen. Nijenhuis: “Dat contact verliep uitstekend. En tijdens de uitvoerfase was de programmeur altijd bereid mee te denken en een stapje extra te doen.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Van elke tien fouten die we vroeger maakten, maken we er nu nog maar één.

Dozon versnelt logistiek proces met flexibel WMS

System integrator

Het aansturen van de rollerbaan gebeurde voorheen door een derde partij. “Ook dat wilden we voortaan bij Actemium neerleggen”, zegt Nijenhuis. “Zodat we voor alle processen het magazijn één aanspreekpunt hebben. Daarmee voorkom je dat je bij problemen van het kastje naar de muur wordt gestuurd.”

Actemium wil haar klanten zo veel mogelijk ontzorgen, knikt Tieltjes. “Daar hoort bij dat we partnerschap bieden. Wij zijn niet van de snelle verkoop en willen geen eenmalige leverancier zijn, maar op lange termijn partner zijn van onze klanten. Ook nu de oplossing stabiel draait, blijven we nauw betrokken bij Dozon. Samen kijken we hoe het proces steeds nóg beter kan.”

Betrouwbare leveringen

Het resultaat? Rust op de werkvloer, minder hectiek, meer inzicht in de status van orders én betrouwbare levering. “Van elke tien fouten die we vroeger maakten, maken we er nu nog maar één”, zegt Nijenhuis trots. “Klanten merken dat verschil, zeker ten opzichte van onze concurrenten. Ook intern zien we verbetering: chauffeurs hoeven nauwelijks pakketten terug te halen, de binnendienst krijgt minder klachten en onze medewerkers hebben meer vertrouwen in de logistieke operatie.”

Voor Actemium was de samenwerking met Dozon bovendien een waardevolle les. Tieltjes: “Wat ik persoonlijk van dit project leerde? Dat het belangrijk is om medewerkers goed te ondersteunen tijdens de livegang. Dat wisten we al, maar het is tijdens de livegang bij Dozon nog nadrukkelijker naar voren gekomen. Tegelijk met Dozon gingen twee andere klanten ook live. Dat doen we voortaan anders, want zo’n nieuw systeem brengt altijd veel vragen met zich mee. Dan wil en moet je er 100 procent voor een klant zijn. Daar zijn wij voortaan extra scherp op.”

Projectdetails

Integraties
Koppeling met Mavis ERP systeem van Didata

Dozon
Dozon Bouwtechniek B.V. is dé bouwtechnische groothandel voor Oost-, Midden- en Noord-Nederland, gespecialiseerd in hang- en sluitwerk. We hebben acht vestigingen in Doetinchem, Ede, Enschede, Haaksbergen, Lichtenvoorde, Tiel, Veenendaal en Zevenaar. Ons kantoor en centraal magazijn bevinden zich in Doetinchem.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.