Home Logistieke automatisering Klantverhalen VHC ActiFood verbetert efficiëntie van logistieke processen met WMS
"Een tros tomaten heeft geen barcode, dus daar moesten we wat voor bedenken."

VHC ActiFood verbetert efficiëntie van logistieke processen met WMS

Food tag corner Logistiek tag corner

Horecagroothandel VHC ActiFood werkt al vanaf 2013 samen met Actemium, maar sinds de introductie van het WMS is de efficiëntie in processen flink verbeterd. Operationeel Manager Lucas Klaster maakte de veranderingen al die jaren van dichtbij mee. “Wat we vroeger in 24 uur deden, hebben we nu maar 8 uur voor nodig.”

Altijd beter

“We zijn in 2010 begonnen met voice picking via een Duitse partij”, vertelt Klaster. “Dat werkte op zich prima, maar het bedrijf werd verkocht, waardoor de ondersteuning en doorontwikkeling stopten. Zo zijn we in 2013 bij Actemium terechtgekomen. In eerste instantie voor voice picking en later voor het WMS. Het zijn flinke projecten, die ons de afgelopen jaren veel tijd en moeite hebben gekost. En we zijn er nog lang niet, want we willen altijd beter.”

Intensieve voorfase

Een jaar of vijf na de introductie van voice picking, volgde de implementatie van Actemiums WMS bij VHC. “Zo kwam alles onder één dak en konden we een volgende efficiëntieslag maken”, zegt Klaster. “Actemium leverde het standaard WMS, met aanpassingen op maat, als die nodig waren. De mensen van Actemium begeleidde ons intensief in de voorfase met een aantal sessies waarin ze alle afdelingen instrueerden. In een dag lieten ze zien hoe alles in het proces van begin tot eind in z’n werk gaat. Ik heb dat als heel fijn ervaren. Alles werd daarna goed getest, terwijl de Actemium-collega’s op de vloer waren. Zo konden we problemen meteen oplossen.”

Klaster vervolgt: “Het was niet makkelijk om alle collega’s mee te krijgen in de veranderingen. Vooral mensen die al jaren bij ons werken, vonden het lastig. Maar ze wenden er snel aan en zagen ook wel dat dit de juiste keuze is. Ook door de goede uitleg van Actemium.”

Met het WMS kunnen we een volgende efficiëntieslag  maken.

VHC ActiFood verbetert efficiëntie logistieke processen met Actemium WMS

Een tros tomaten heeft geen barcode, dus daar moesten we wat voor bedenken.

VHC ActiFood verbetert efficiëntie logistieke processen met Actemium WMS

Uniek project

We zorgden voor productieregistratie in de slagerij, zodat VHC alles netjes kan tellen, wegen en etiketteren. Het unieke aan dit project is de voice picking die we op de versafdeling realiseerden.

“Een tros tomaten heeft bijvoorbeeld geen barcode, dus daar moesten we wat voor bedenken. We hebben daarom de schappen van een barcode voorzien. Aan de hand van die code kunnen collega’s het juiste product pakken. Ik wist eerst niet of dat kon omdat ik het nooit eerder had gezien, maar wilde het wel voorstellen aan Actemium. Ze vonden het meteen een goed idee en bedachten er wat voor.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Minder fouten, meer doen en minder lopen

De samenwerking met Actemium leverde VHC veel op. Vooral als het gaat om efficiëntie. “We maken minder fouten doordat we alles digitaal controleren, kunnen meer doen in dezelfde tijd, met dezelfde mensen, en door multi order picking hoeven order pickers minder te lopen. Voorheen liepen we zo’n 35 kilometer op een dag. Dat is teruggebracht tot 20 à 25 kilometer.

Voorheen liepen we zo’n 35 kilometer op een dag. Nu nog maar 20 à 25 kilometer.

VHC ActiFood verbetert efficiëntie logistieke processen met Actemium WMS

Bij een storing of ander probleem kan ik altijd meteen iemand bereiken.

VHC ActiFood verbetert efficiëntie logistieke processen met Actemium WMS

Korte lijntjes

Klaster geeft aan dat hij Actemium niet alleen ziet als een leverancier, maar vooral als een partner. “Ze hebben natuurlijk een breed aanbod, maar vooral het partnerschap kenmerkt hen – en ons ook. Als je wat wil, is Actemium altijd bereid om mee te denken en advies te geven. De korte lijntjes zijn bovendien erg prettig. Bij een storing of ander probleem kan ik altijd meteen iemand bereiken.”

Robots in de toekomst

VHC heeft het goed voor elkaar, maar is er nog lang niet, weet Klaster. “We willen het WMS nóg beter benutten. Wat kunnen we bijvoorbeeld het beste doen met spullen die binnenkomen? Hoe delen we het magazijn zo efficiënt mogelijk in? Dat gaan we allemaal uitzoeken en uitbouwen. Ook zijn we bezig met een nieuw ERP-systeem. Het is de grootste klus die we ooit hebben gedaan. Actemium is daarbij van groot belang, omdat een nieuwe versie van het WMS dan ook om de hoek komt kijken. In de ideale wereld gaan we met hulp van Actemium ook aan de slag met robots in ons gigantische magazijn. Dat is alleen iets voor later.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Voice picking
Actemium WMS

Integraties
Microsoft Dynamics BC 365

VHC ActiFood
VHC ActiFood is totaalleverancier voor de totale horeca en de institutionele markt. Met meer dan 40.000 producten vindt u precies wat u zoekt: food, dranken, non-food, private labelproducten, speciale concepten, versproducten en alle soorten frisdrank, wijnen, gedistilleerd en bieren. Service en betrokkenheid is ons motto!

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.