Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs AGV vs. AMR – een oneerlijke strijd
Intelligenter, flexibeler en goedkoper

AGV vs. AMR – een oneerlijke strijd

Logistiek tag corner

Automatic Guided Vehicles zijn niets nieuws – iedereen kent ze wel. Autonomous Mobile Robots zijn minder bekend. Toch zijn die laatste bezig aan een stevige opmars. Wat is het verschil tussen AGV’s en AMR’s?

Een wagentje met een pallet erop rijdt tussen de vakken van een distributiecentrum. Aan het eind van de gang remt hij voorzichtig af, alsof hij links, rechts en weer links kijkt. Hij wacht op een heftruck en slaat dan linksaf. Daarna neemt hij de tweede rechts. Even wachten op een menselijke collega. Dan verder naar de bestemming, waar hij begint aan een bijzondere verrichting: achteruit inparkeren. Als hij strak in het vak staat, laat hij zich iets zakken, waardoor de pallet netjes blijft staan. Het wagentje rijdt het vak uit, krijgt nieuwe instructies en gaat op pad voor zijn volgende taak.

Bezoek één van onze evenementen en laat je inspireren
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, ontmoet onze professionals en deel je ervaring met vakgenoten.
 

Autonome voertuigen

Autonome voertuigen zijn overal in de logistiek. In het voorbeeld hierboven gaat het om een klein voertuig in een magazijn. In de havens van Rotterdam zijn ze gigantisch. In de volksmond noemen we al deze wagens meestal AGV’s – Automatisch Geleide Voertuigen. Maar steeds vaker gaat het eigenlijk om Autonome Mobiele Robots (AMR’s).

Slimmer

Het belangrijkste verschil is dat AMR’s intelligenter zijn; vooral in de manier waarop ze omgaan met onverwachte situaties op de route. Een AGV volgt vaste routes die zijn uitgezet met draden, magneetstrips of sensoren. Komt hij iets tegen – een obstakel of een persoon –, dan stopt ‘ie. Een medewerker moet de situatie controleren en de AGV handmatig zijn reis laten vervolgen.

Een AMR heeft slimme software aan boord. Hij maakt zelf een kaart van de werkvloer, op basis van foto’s of video-opnames. Als het ware worden er vingerafdrukken genomen van elke plek op de vloer. Een AMR bepaalt zijn route door details op de kaart te vergelijken met zijn omgeving. Wanneer de route geblokkeerd is, kan hij zelf de situatie analyseren. Hij bepaalt autonoom een alternatieve route, rijdt om het obstakel heen, komt altijd op zijn route terug en vervolgt zijn weg.

De resultaten die we samen met onze klanten hebben bereikt 
Hier lees je de verhalen van onze klanten en de resultaten die we samen hebben bereikt. Hoe mooi is het als we elkaar in de logistiek kunnen helpen en van elkaar kunnen leren? 

Flexibeler en voordeliger

Hoewel AMR’s intelligenter zijn dan AGV’s, zijn ze vaak de goedkopere oplossing. Wijzigingen aan de werkvloer vang je met AMR’s makkelijker op dan met AGV’s. Voor die laatste moet je de nieuwe rijroutes fysiek aanbrengen – waarvoor je waarschijnlijk de operatie moet stilleggen. Een AMR heeft voldoende aan een software-update. Je schaalt daardoor ook makkelijk op met extra AMR’s in je operatie.

Efficiënter en veiliger

AMR’s zijn bovendien te gebruiken in omgevingen waar ook mensen werken – het zijn cobots. Daardoor zijn ze op meer plekken inzetbaar, zonder extra beveiliging. Natuurlijk zijn AMR’s het meest efficiënt in omgevingen waar (relatief) weinig ander verkeer is. Juist omdat ze zo veilig zijn en op tijd stoppen: in drukke gangen zouden ze vaker stilstaan dan rijden en dat is niet echt gewenst.

Automated Guided Vehicles (AGV)

AMR’s leveren het meest op als ze via een slimme software laag (de organiser) gekoppeld zijn aan een WMS of ERP-systeem. De organiser bepaalt prioriteiten, communiceert met de omgeving, bundelt taken, houd rekening met uitzonderingen, behoudt het overzicht en stuurt taken naar de individuele AMR’s, zoals de oppik- en afleverlocaties van een product of productdrager.

AMR’s hebben de toekomst

De ‘strijd’ tussen AMR’s en AGV’s is oneerlijk. De flexibele, veilige en schaalbare AMR’s zullen traditionele AGV’s in de toekomst uiteindelijk verdringen.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.