Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Automatisch pallets aan- en afvoeren? AGV’s doen het voor je!
Ze doen altijd precies wat van ze wordt gevraagd!

Automatisch pallets aan- en afvoeren? AGV’s doen het voor je!

Logistiek tag corner

Hoe automatiseer je de aanvoer van lege en afvoer van volle pallets bij een productielijn? Een grote uitdaging. Zeker als je werkt met veel verschillende typen pallets. Toch loont het de moeite om die uitdaging aan te gaan. Actemium werkt aan een oplossing waarin AGV’s – die lijken op een heftruck – het werk doen. Een revolutie met automatisch geleide voertuigen.

Variatie in pallettypes

De markt vraagt al jaren om een goede oplossing om het proces van pallettoevoer en -afvoer te automatiseren. Een veelvoorkomende oplossing is om te werken met destackers – ‘palletautomaten’ waaruit een mens of een robot pallets pakt en naar de start van de productielijn brengt. Dat werkt prima als je altijd alles op één type pallet stapelt.

Het wordt een probleem als je met veel verschillende type pallets werkt. Zoals in een co-packbedrijf, waar het ene moment bijvoorbeeld pallets vol flessen ketchup worden omgepakt in kleinere doosjes met folie eromheen, en het volgende moment blikken kattenvoer worden verwerkt. De ketchup en het kattenvoer komen op verschillende pallets binnen. En colaflessen op weer een ander type. Je zou voor ieder pallettype een destacker moeten neerzetten. Dat kan vaak niet, omdat ze veel ruimte innemen.

Bezoek één van onze evenementen en laat je inspireren
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, ontmoet onze professionals en deel je ervaring met vakgenoten.
 

Heftruck-AGV’s

AGV’s met een heffunctie bieden uitkomst. Ze zorgen voor veel meer flexibiliteit. In plaats van grote destackers neer te zetten, zorg je dat stapels pallets voor ze klaarstaan. Waar die precies staan maakt weinig uit. De AGV rijdt er volledig zelfstandig heen, doet een visuele check op kleur en maat van de pallet, pakt de bovenste van de stapel en levert hem af bij de productielijn.

Veilig en foutloos

De AGV’s worden aangestuurd door verschillende lagen software die ieder een ander aspect regelen, zoals de snelheid, de veiligheid en de rijroute. Door de intelligentie in de software kunnen ze worden ingezet in omgevingen waar ook mensen werken. Een laatste softwarelaag, een Warehouse Control Systeem, bewaart overzicht en deelt taken uit, zoals welke pallet een AGV moet ophalen en waar die naartoe moet. Die taak voert een AGV altijd foutloos uit.

Dat is het grootste voordeel van AGV’s. Waar mensen de verkeerde pallet kunnen pakken, pallets op een verkeerde plek kunnen wegzetten, of een fout kunnen maken in de administratie, geldt dat voor AGV’s niet. Die doen precies wat van ze wordt gevraagd. Het gevolg is een betere traceerbaarheid en beter overzicht in de voorraad.

Automatisch pallets aan- en afvoeren AGV’s doen het voor je!

De resultaten die we samen met onze klanten hebben bereikt 
Hier lees je de verhalen van onze klanten en de resultaten die we samen hebben bereikt. Hoe mooi is het als we elkaar in de logistiek kunnen helpen en van elkaar kunnen leren? 

Lagere kosten

Automatiseren bespaart uiteraard ook kosten. Met name arbeidskosten, ook al heb je in plaats van heftruckchauffeurs super-users nodig die de AGV-vloot kunnen beheren. Je bespaart wel direct tijd, en dus geld, omdat je minder heftruckchauffeurs hoeft in te plannen. Bovendien maakt het een AGV niet uit of hij 8 of 24 uur werkt. Daardoor kost een nachtdienst evenveel als een dagdienst.

AGV’s hebben de toekomst

De komende jaren zullen deze geautomatiseerde oplossingen voor pallettoevoer en ‑afvoer met AGV’s gemeengoed worden. Actemium is niet de enige integrator van AGV’s. Wel lopen we voorop met onze unieke oplossing met AGV’s met heffunctie – en dat is een grote pre. En hoewel we nu nog werken met simulaties en een prototype om onze propositie uit te werken, zullen in het eerste kwartaal van 2022 de eerste van deze systemen live gaan. De markt staat in ieder geval te trappelen.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.