Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs In 6 stappen het beste material handling systeem
Ga voor first time right in jouw automatiseringsvraagstuk

In 6 stappen het beste material handling systeem

Logistiek tag corner

De druk op logistiek managers bij groothandels en distributiecentra wordt alsmaar groter. Logisch dus, dat je als logistiek manager zoekt naar material handling oplossingen om je processen te verbeteren. En liever vandaag dan morgen. Onze tip: neem toch je tijd!

Klanten plaatsen meer en kleinere orders, verwachten kortere levertijden en keuze uit meer verschillende producten. Ondertussen vraagt jouw organisatie om kostenbesparing en om meer efficiëntie, vanwege een groot tekort aan personeel. En de maatschappij verlangt dat je zo duurzaam mogelijk opereert.

Material handling systemen helpen je om die uitdagingen aan te gaan. Je hoort over slimme transport- of opslagsysteem. En termen als mechanisatie, automatisering of robotisering. Maar waar begin je?

1. Weet wat je wilt

Het juiste material handling systeem, is het systeem dat het best past bij jouw proces. Dus bij de bestaande situatie op jouw werkvloer, en bij de doelen die je wilt bereiken.Begin jouw zoektocht naar een nieuw systeem dus niet in de catalogus van de leverancier, maar neem afstand, en onderzoek eerst wat je wilt bereiken.

Want: te vaak zien we een systeem dat toch niet optimaal aansluit bij de processen. Bedrijven moeten hun processen aanpassen of producten buiten de systemen om afhandelen. In plaats van meer efficiëntie introduceren zij dus juist veel inefficiënties.

ID Logistics automatiseert orderverwerking nieuw DC MediaMarkt

2. Stel prioriteiten

Heb je je doelen scherp? Denk dan ook aan de prioritering. Natuurlijk staan maximale efficiëntie, een hoog percentage OTIF-leveringen en lagere kosten (per orderregel) op ieders verlanglijstje. En een verkoopcatalogus van een leverancier van material handling systemen zal precies die resultaten beloven.

Maar is het voor jouw mensen realistisch om aan al die doelen tegelijk te werken? Kun je dat van je organisatie vragen? Vaak is het beter om focus aan te brengen, goed te blijven monitoren en in stappen te verbeteren. Kortom: stel prioriteiten!

3. Bepaal de oplossingsrichting

De wereld van material handling ontwikkelt snel. Het is lastig om overzicht te krijgen en te houden. Ook geldt: het meest geavanceerde of in het oog springende systeem – het nieuwste van het nieuwste – is lang niet altijd de beste oplossing voor jouw uitdaging. Alles hangt af van de plannen en processen van jouw bedrijf.

Denk dus eerst eens goed na over de richting die je kiest. Werk vanuit een visie, die breder is dan alleen logistiek. Investeer je bijvoorbeeld nu in mobiele robots, terwijl je je tegelijk voorbereidt op een verhuizing van jouw magazijn of distributiecentrum? Of lost een intelligent automatisch opslagsysteem (AS/RS) in je huidige pand voorlopig zowel jouw efficiëntie-uitdaging én vloeroppervlaktetekort op, en kun je die verhuizing uitstellen?

Automated Guided Vehicles (AGV of AMR)

4. Ontwerp en test

Heb je een oplossingsrichting gekozen? Beschrijf dan in detail de oplossing zelf. Neem de tijd om echt te begrijpen wat jouw medewerkers nodig hebben om hun werk beter te doen. Haal op de werkvloer user requirements op. Beschrijf in detail wat je wilt dat het material handling systeem voor je doet. Maak pas dan een technisch ontwerp.

Zorg ook voor voldoende tijd en capaciteit voor verificatie en testen. Alleen zo kom je er op tijd achter of wat je had bedacht in de praktijk ook uitkomt. Ben je op zoek naar houvast in deze stappen? Bekijk dan eens het V-model voor systeemontwerp.

5. Evalueer

Is het systeem geïmplementeerd en in bedrijf? Check dan periodiek de prestaties aan de hand van de doelen die je had opgesteld. Zie je verbeteringen? Mooi! Misschien zie je wel kansen voor nog betere prestaties van je nieuwe material handling systeem. Brengt het systeem nog niet wat je had gedacht? Onderzoek dan waar je bij kunt sturen om toch je doelen te behalen.

6. Zet de volgende stap

Het doel met de hoogste prioriteit kun je nu aftikken. Dat betekent niet dat het ‘klaar’ is. Het is tijd voor het volgende doel op de lijst. Maar voordat je in de actiestand schiet, neem eerst opnieuw een stapje terug en onderzoek of je prioriteiten nog steeds kloppen. Is die oude bottleneck nog steeds je grootste uitdaging? Of zit die nu ergens anders? Zo zorg je dat je de belangrijkste knelpunten blijft aanpakken.

Blijf je op deze manier kijken naar jouw logistiek, dan voorkom je onnodige en ineffectieve grote investeringen. In plaats daarvan bereik je wellicht met relatief weinig middelen grote impact. Of zorg je op z’n minst dat je de juiste dingen doet.

Goed advies is daarbij waardevol. Actemium denkt als onafhankelijk integrator van veel verschillende material handling oplossingen graag met je mee. Benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Neem dan eens contact op.

Asia Express Food verdubbelt picksnelheid door integrale automatisering

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.