Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Maak van Microsoft Business Central een écht logistiek executiesysteem
Veelzijdige ondersteuning van jouw logistiek met Microsoft Dynamics 365 Business Central

Maak van Microsoft Business Central een écht logistiek executiesysteem

Logistiek tag corner

In jouw organisatie werken jullie met Microsoft Dynamics 365 Business Central. Veel processen zijn daardoor prima op orde – zeker de administratieve. Maar soms mis je specifieke functionaliteiten om de logistieke processen optimaal te ondersteunen. Vaak kun je meer uit Microsoft Dynamics 365 Business Central halen. Benieuwd hoe? Lees dan verder!

Business Central: een prima basis

Microsoft Dynamics 365 Business Central ERP heeft grote voordelen voor IT-beheer. Je beschikt over standaardsoftware, die altijd up-to-date is en gemakkelijk op en af te schalen. En dat allemaal binnen een modern platform in de cloud. Jouw boekhouding, facturatie, bankafschriftverwerking en btw-aangifte zijn uiteraard prima op orde.

Maar het automatiseren van de operationele processen blijft vaak achter. Business central biedt veel standaard functionaliteit om de basisprocessen rondom logistiek administratief te ondersteunen. Maar hoe zet je deze functionaliteit optimaal in? En wat als jouw operatie meer vraagt?  En hoe werk je ook op de werkvloer digitaal? Kortom: hoe zet je de volgende stap naar optimalisatie en automatisering van de logistieke processen? 

Wij hebben drie tips voor je.

Logistieke automatisering met Business Central (2)

1. Maak optimaal gebruik van standaard Business Central

Het grote voordeel van Business Central is dat het standaard al veel functionaliteit bevat. Misschien wel meer dan je weet. Het is de moeite waard om je te verdiepen in de mogelijkheden. Zorg vervolgens voor de juiste configuratie en parameters om de kansen optimaal te benutten.

Begin met een goed begrip van de magazijn- en productiefuncties die Business Central standaard bevat. Leg daarna de processen in het systeem naast jouw logistieke processen. Hoe zorg je dat ze bij elkaar aansluiten? Vaak kun je met een lichte aanpassing in de werkwijze op de vloer het standaardproces in Business Central prima gebruiken. Of kun je het systeem nét anders configureren om het op jouw operatie te laten aansluiten.

2. Voeg WMS/TMS Add-ons toe

Volstaat de standaardfunctionaliteit in Business Central toch niet? Dan zijn er via de Microsoft AppSource veel WMS (Warehouse Management) en TMS (Transport Management) add-ons beschikbaar die Business Central uitbreiden met extra, specifieke functionaliteit. Zo’n add-on biedt vaak wel de functionaliteit die je zoekt.

Add-ons hebben een groot voordeel ten opzichte van maatwerk dat je specifiek laat ontwikkelen voor jouw organisatie: met add-ons blijft de upgradabiliteit van Business Central bestaan. Let wel goed op de herkomst van de AppSource add-on. Wie zitten erachter? Kun je bouwen op de makers ervan? Hoe ziet de roadmap eruit? Hoe zit het met support in Nederland?

Een voorbeeld op het gebied van logistiek is ons eigen SupplyChain365. Met SupplyChain365 maak je van jouw Business Central ERP een volwaardig WMS/TMS. Met functionaliteit voor magazijnbeheer, logistieke dienstverlening, transportmanagement en digitale samenwerking in de keten. Zo haal je een hogere efficiëntie, een hogere klanttevredenheid en bespaar je kosten.

3. Digitaliseer de werkvloer

Een waardevolle volgende stap is om Business Central digitaal naar de logistieke werkvloer te brengen. Medewerkers valideren dan direct digitaal hun acties, wat fouten nagenoeg uitsluit. Voorraadinformatie blijft altijd real-time bijgewerkt. En controle- of administratiewerkzaamheden zijn niet langer nodig, want papieren werk- of pakbonnen met handmatig geplaatste opmerkingen zijn verleden tijd.

Een digitale, logistieke werkvloer creëer je op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met RF-barcodescanning met PDA’s, polscomputers of tablets op heftrucks. Of met digitale ondersteuning bij orderpicking, zoals met voice-picking of Pick to Light.

Geevers handhelds, PDA’s, voice terminals en draadloos netwerk

Onderzoek de mogelijkheden

Werk je met Microsoft Dynamics 365 Business Central en zit er meer in dan je er nu uithaalt? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij geven je graag advies.

Ben je benieuwd naar een demo of beleefsessie van SupplyChain365? Of wil je SupplyChain365 direct zelf proberen met een gratis proefperiode? Meld je dan hier aan.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.