Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Voice picking: (nog steeds) een bewezen en betaalbare efficiëntieslag?
Robotisering en mechanisatie te duur of ingrijpend? Ga voor voice picking!

Voice picking: (nog steeds) een bewezen en betaalbare efficiëntieslag?

Logistiek tag corner

Robotisering en mechanisatie domineren steeds meer het logistieke nieuws. Daardoor verdwijnt voice picking langzaam maar zeker uit de belangstelling. Volgens Henk Tieltjes is dat onterecht. “Voor orderpickprocessen en tellingen is voice picking een efficiënte én goedkope oplossing, die het verdient om onder de aandacht te blijven. Het is een elegant en laagdrempelig systeem waarbij werknemers hun handen en ogen vrij hebben!”

Bewezen techniek en laagdrempelig

Niet alle organisaties zijn klaar voor grote aanpassingen in hun logistieke proces. “Ik merk dat bedrijven vaak te ver in de toekomst kijken, en hun magazijnen te vroeg willen mechaniseren of robotiseren. Dat zijn dan te grote investeringen en te ingrijpende aanpassingen. In mijn ogen is voice picking dan vaak wel een realistische ambitie, en veel eenvoudiger toepasbaar.”

Voice picking is een bewezen techniek die grote retailers en distributiecentra al jaren gebruiken. Inmiddels is het ook betaalbaar voor kleinere logistieke operaties. De drempel is relatief laag, omdat je vaak gebruik kunt blijven maken van je bestaande magazijninrichting en huidige medewerkers. Zo profiteer je relatief eenvoudig van een hogere efficiëntie en betrouwbaarheid van het orderpickproces.

Voice picking bewezen en betaalbare efficiëntieslag

Veel orders in korte tijd

De oplossing komt het best tot zijn recht in situaties waar in korte tijd veel verschillende artikelen verzameld moeten worden. “Als het gaat om complete pallets, is het systeem minder onderscheidend. Je maakt juist de winst als het gaat om veel handelingen in korte tijd. Die situaties vragen namelijk om veel concentratie van medewerkers, en daar helpt voice picking bij. Ideale situaties komen vooral voor bij groothandels, in bijvoorbeeld horeca, bouwtechniek en medische artikelen. Zij werken met kleine producten, die werknemers met de hand pakken. Voor die bedrijven heeft voice picking al gauw een groot effect.”

Orderpicking met behulp van voice picking is ook ergonomischer voor medewerkers. “Je hebt altijd beide handen vrij, waardoor je veilig zware producten kunt tillen. We horen ook vaak dat het werk minder vermoeiend is, omdat werknemers niet constant op hun handscanner of papier hoeven te kijken.”

Het grootste voordeel is volgens Henk de hogere betrouwbaarheid. “Neem onze klant Mathot, een medische groothandel, waar we voice picking integreerden. In hun branche zijn levertijd en precisie van cruciaal belang: patiënten kunnen niet wachten op hun medische hulpmiddelen. Voordat Mathot met voice picking werkte, hadden ze ontzettend veel checks nodig om er zeker van te zijn dat ze de juiste hulpmiddelen verstuurden. Die controles gaan nu veel sneller, omdat orders via voice picking zijn gepickt. Het systeem controleert direct bij het pakken van een product of het klopt, en stuurt de medewerker pas daarna naar het volgende schap. Dat scheelt controles achteraf en leidt tot minder fouten.”

In de praktijk

Hoe werkt dat dan in de praktijk? “Als je begint aan een nieuwe orderpick, vertelt het systeem je naar welk gangpadnummer je moet lopen”, legt Henk uit. “Sta je bij het juiste vak? Dan zeg je hardop het controlenummer dat erbij staat. Het systeem weet dan dat je op de juiste plek bent, en geeft door hoeveel je van welk artikel moet hebben. Je hoort bijvoorbeeld: ‘[artikelnaam] keer drie stuks’. Als je de artikelen pakt en ‘drie akkoord’ zegt, weet het systeem dat je het goed hebt!”

Actemium heeft niet zomaar gekozen voor controlegetallen, vertelt Henk. “Ze zijn vaak korter dan gangpad- en vakcijfers. Dat scheelt werknemers veel verwarring. Anders krijg je een hele stroom cijfers te horen, daar heb je niks aan. Het controlegetal is validatie dat je echt bij de juiste locatie staat, omdat je dat pas kunt aflezen op het vak. Zonder zo’n controlegetal zou je gewoon de locatie die je hoort kunnen herhalen, maar dat gaat nu niet.”

Handen vrij orderpicking Voicepicking

Terugtellen Voicepicking

Voorraadcorrectie Voicepicking

Wantrouwen omzetten in vertrouwen

Soms zijn magazijnmedewerkers huiverig als het gaat om omschakelen naar voice picking. “De hele dag met zo’n headset rondlopen: het lijkt mensen niet fijn. Gelukkig zien we in de praktijk dat het wantrouwen maar van korte duur is.” Henk legt uit hoe dat komt. “Mensen die werken met voice picking ervaren al snel het grote voordeel van ‘handen en ogen vrij’. Ze hebben niet meer de hele dag een handscanner vast, maar horen waar ze moeten zijn en welke producten ze moeten pakken. Dat geeft focus en rust.”

Voice picking integreren

Voice picking is vaak gekoppeld aan een Warehouse Management System (WMS), maar kan ook direct met een Enterprise Resource Planning-systeem (ERP) worden geïntegreerd. In dat laatste geval is een WMS niet nodig. “Tegelijk overstappen naar voice picking én een WMS is voor sommige bedrijven onnodig duur”, vertelt Henk. “Voice picking combineren met een ERP is een stuk goedkoper. En vanwege de kleinere investering, zie je veel sneller rendement.”

Henk benadrukt nog maar eens dat voice picking onterecht uit de belangstelling is gevallen. “Een grote ingreep zoals mechanisering klinkt indrukwekkend, maar als je ook kunt kiezen voor een kostenefficiënte oplossing op basis van bewezen technologie, die gewoon doet wat ‘ie moet doen, dan is dat ook indrukwekkend, toch? Het kan met je bestaande mensen en is flexibeler dan mechanisatie. Met voice picking zit je dus vaak ook heel goed!”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.