Home MES/MOMS Klantverhalen Nanogate ‘proeft’ eerst van MES, daarna pas investeren
"We wilden eerst tegen een beperkte investering ervaren wat een MES-systeem ons zou kunnen opleveren."

Nanogate ‘proeft’ eerst van MES, daarna pas investeren

MES / MOMS tag corner MOMS tag corner

Meer inzicht nodig in je productieprocessen en de bijbehorende parameters? Een MES-systeem kan hierbij helpen. Met Quick-MES van Actemium kun je eerst de voordelen van een MES-oplossing in de praktijk ervaren en pas daarna een investeringsbesluit nemen. Nanogate Netherlands mocht als eerste bedrijf op deze wijze ‘proeven’ aan een MES en besloot ermee door te gaan.

Nanogate Netherlands, een onderdeel van Techniplas Group, voorziet kunststofplaten van een kras-werende en UV-bestendige coating. De platen worden onder meer gebruikt als raam in roldeuren van industriële bedrijven. Het in Geldrop gevestigde bedrijf produceert op twee geautomatiseerde productielijnen en één handlijn ruim 100.000 platen per jaar. Als partner voor de industriële automatisering werd Actemium gevraagd mee te denken over een oplossing om meer inzicht te krijgen in de processen die de platen doorlopen en de bijbehorende parameters.

Waar zijn de platen?

“Eén van onze productielijnen is zo’n 30 jaar oud en nog niet volledig geautomatiseerd”, vertelt technisch directeur Hans van Tilborg. “Afhankelijk van de plaatdikte produceren we op deze lijn 15 tot 30 platen per uur. De platen doorlopen een aantal stations met een snelheid die kan variëren. Het hele proces van begin- tot eindstation duurt zo’n drie uur. Tussendoor zijn er pauzes en staat het proces stil. De platen blijven dan even ‘hangen’ in een bepaald station. Wij wilden weten wanneer de platen in de verschillende stations zijn. Dit konden we slechts op één punt via een barcode meten: helemaal aan het begin van het proces.”

We wilden een oplossing om meer inzicht te krijgen in de processen die de platen doorlopen en de bijbehorende parameters.

Nanogate ‘proeft’ eerst van MES, daarna pas investeren

We wilden meer inzicht hebben in de oorzaken van stilstand en eventuele problemen.

Nanogate ‘proeft’ eerst van MES, daarna pas investeren

Inzicht in stilstand

Vanwaar deze behoefte? Van Tilborg legt uit: “Om inzicht in stilstand te krijgen. We gebruiken deze lijn zeer intensief. Tijdens stilstanden draai je geen productie, wat kan leiden tot problemen met levertijden. Op een gegeven moment moesten wij vanwege stilstand steeds vaker in het weekend doorwerken om de levertijden acceptabel te houden voor onze klanten. Daarom wilden we meer inzicht hebben in de oorzaken van stilstand en eventuele problemen. Is er een pauze geweest? Van product gewisseld? Was de operator ziek?”

Proeven aan MES

Van Tilborg vroeg Actemium hoe men proceswaarden aan een plaat kan linken. “Technisch gezien zijn er verschillende mogelijkheden. Actemium adviseerde ons richting een MES te gaan, maar dat kost vaak een vermogen, terwijl je op voorhand niet goed kunt inschatten wat je eraan overhoudt. We wilden eerst een poosje kunnen proeven aan zo’n systeem en tegen een beperkte investering ervaren wat het ons zou kunnen opleveren.”

Een MES kost vaak een vermogen, terwijl je op voorhand niet goed kunt inschatten wat je eraan overhoudt. Dus wilde we eerst een poosje proeven.

Nanogate ‘proeft’ eerst van MES, daarna pas investeren

Aangezien we al snel meer inzicht in stilstand kregen, zijn we ermee doorgegaan. Op termijn willen we dit uitbreiden naar onze twee productielijn.

Nanogate ‘proeft’ eerst van MES, daarna pas investeren

Shopfloor-OnlineTM

Actemium stelde als MES-oplossing Shopfloor-OnlineTM , inmiddels Infor MES, voor. Dit systeem heeft een uitgebreide basisfunctionaliteit, die naar behoefte stapsgewijs kan worden uitgebreid met bijkomende modules. Drie maanden kon Nanogate ervaring opdoen met het systeem, dat op een server bij Actemium draaide. Aangezien men al snel meer inzicht in stilstand kreeg, besloot het bedrijf na de proefperiode met Shopfloor-OnlineTM door te gaan. “Wij gebruiken momenteel 5 modules: job tracking, downtime, OEE, inventory en procesmonitoring. Op termijn willen dit MES-systeem ook inzetten op onze tweede productielijn.”

Voordelen ontdekken

“Mooi dat Nanogate na de proefperiode voor Shopfloor-OnlineTM als MES heeft gekozen”, zegt Nick Verstegen, Lead Software Engineer MES bij Actemium. “Wij hebben het concept Quick-MES  ontwikkeld om productiebedrijven tegen een kleine investering de voordelen van een MES-systeem te laten ervaren en zo een afgewogen besluit te kunnen nemen over de implementatie ervan. Hierbij brengen we eerst via interviews in kaart waar de uitdagingen liggen. Gezamenlijk wordt er één uitdaging gekozen. Deze kan zijn voor een productielijn of gehele productiefaciliteit. De functionaliteiten om deze uitdaging op te lossen worden door Actemium in een korte periode gerealiseerd en beschikbaar gesteld. Dit is mede afhankelijk van de hard- en software die een klant al heeft en de mogelijkheden om deze te koppelen met het MES.” Door deze aanpak kan in de korte tijd begonnen worden met het proeven aan MES en zijn geen lange voortrajecten nodig. “Deze aanpak draagt ook bij aan het creëren van intern draagvlak bij onze klanten”, zegt Roland Pluym, Client Manager bij Actemium.

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Quick-MES

Integraties
productielijn

Klant
Nanogate is een toonaangevend wereldwijd technologiebedrijf voor designgerichte, multifunctionele componenten en oppervlakken. Nanogate ontwikkelt en produceert designgerichte oppervlakken en componenten en verbetert deze met aanvullende eigenschappen (bijvoorbeeld anti-aanbaklaag, krasbestendig, corrosiewerend).
De vestiging in Geldrop is specialist in het coaten en verwerken van transparante 2D- en 3D-kunststofcomponenten. Het bedrijf beschikt over twee volledig geautomatiseerde state of the art productielijnen en daarnaast een coating faciliteit voor gevormde kunststof onderdelen.
Gecoate producten vinden hun toepassing in de luchtvaart, de automotive en in safety & security.

 

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.