Home MES/MOMS Klantverhalen Royal Vaassen Flexible Packaging verbetert continu met een slimme MES-oplossing
Een grote vooruitgang door stap voor stap het proces om te zetten

Royal Vaassen Flexible Packaging verbetert continu met een slimme MES-oplossing

Manufacturing tag corner MES / MOMS tag corner MOMS tag corner

De implementatie van de MES-oplossing Shopfloor-Online door Actemium heeft Royal Vaassen Flexible Packaging al veel voordelen gebracht. “Op basis van data kunnen we continu blijven verbeteren. Hierover denkt Actemium actief met ons mee.”, vertelt Bas ter Vrugt, ICT-manager bij Royal Vaassen Flexible Packaging.

Eén systeem en één versie van de waarheid

Royal Vaassen Flexible Packaging levert flexibele verpakkingsmaterialen voor de zuivel-, levensmiddelen- en tabaksindustrie. Voor het aansturen van de processen in de fabriek had het bedrijf in het verleden een twintigtal verschillende systemen, gaande van Excel-tabellen tot logboeken en software voor het bijhouden van machinestilstand. 

“Wij wilden al deze eilandjes vervangen door één MES-systeem en daarmee één versie van de waarheid waarmee operators gemakkelijk kunnen werken op al onze machines”, zegt ICT-manager Bas ter Vrugt. “Onze voorkeur ging uit naar Shopfloor-Online. Dit systeem is op Microsoft gebaseerd en redelijk open. We kunnen er eenvoudig analyses en dashboards mee maken. Het is configureerbaar en dus af te stemmen op onze eigen behoeften, waardoor onze operators er efficiënt mee kunnen werken.”

Om de productiecontinuïteit te borgen, heeft Actemium Shopfloor-Online eerst als stand alone-oplossing parallel aan onze bestaande systemen laten draaien. Op die manier konden we samen de gaten dichten die er nog zaten

Continu verbeteren met een slimme MES-oplossing

Stapsgewijs

“Als partner voor de implementatie van de MES-applicatie is Actemium meerdere malen bij ons on site geweest om onze processen te bekijken, de processchema’s uit te tekenen en deze te toetsen aan de mogelijkheden van het systeem. We zijn in 2016 gestart met een hele basale versie van Shopfloor-Online, om het systeem vervolgens steeds verder uit te breiden.

We hebben dit stapsgewijs gedaan, maar wel vanuit de volle overtuiging dat dit systeem ons veel kon opleveren. Als een kameel eenmaal zijn neus door de opening van een tent heeft weten te wringen, staat hij in een mum van tijd binnen! Nadat we in 2016 begonnen waren met een paar modules hebben we in 2017 de big bang-implementatie van het totale systeem gedaan in combinatie met een nieuw ERP-systeem. Om de productiecontinuïteit te borgen, heeft Actemium Shopfloor-Online eerst als stand alone-oplossing parallel aan onze bestaande systemen laten draaien. Op die manier konden we samen de gaten dichten die er nog zaten.”

Nieuwe mindset

De overgang naar de nieuwe MES-applicatie ging gepaard met een mind set-verandering. “Onze operators moesten er in het begin aan wennen. Ze zagen snel in dat het werken met één systeem eenvoudiger is dan de eilandoplossingen die we in het verleden hadden. Eén integraal systeem is echter ook rigide: als je iets fout invoert, werkt dit door in de hele procesketen. Accuratesse is heel belangrijk.”

Productie-optimalisatie

“Ik ben tevreden over de wijze waarop Actemium ons bedrijf begeleidde tijdens het ontwerp en de implementatie en nog steeds meedenkt over optimalisaties en proceswijzigingen.”, aldus Ter Vrugt. “Het mooie van een MES-applicatie is dat je continu kunt blijven verbeteren op basis van data. We merken dat Actemium hier veel ervaring mee heeft. Nu alles gekoppeld is, kunnen we veel data analyseren en hebben we diepgaand inzicht. We zien beter hoe onze productie presteert en waar verbeterkansen zitten. Aanpassingen die we gedaan hebben, kunnen we toetsen. Ook de traceerbaarheid is goed geborgd. Dat is belangrijk voor ons, aangezien we actief zijn in de voedselindustrie. We hebben minder afval, beter presterende machines, meer output en een hogere kwaliteit. Een gigantische vooruitgang!”.”

Project details

Geleverde oplossingen
MES-applicatie Shopfloor-Online

Integraties
Data-analyse en productie-optimalisatie

Klant
Royal Vaassen Flexible Packaging is een wereldwijd opererende leverancier van flexibele verpakkingsmaterialen voor industriemateriaal, zuivel-, levensmiddelen- en de tabaksindustrie. Zij bieden hoogwaardige, innovatieve verpakkingen en een hoge service.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.