Home MES/MOMS Klantverhalen Vencosteel verbetert efficiëntie en reduceert beheerlast door overstap naar papierloos werken
"Door de implementatie van een MES zijn onze doorlooptijden aanzienlijk verkort"

Vencosteel verbetert efficiëntie en reduceert beheerlast door overstap naar papierloos werken

MES / MOMS tag corner MOMS tag corner

Sinds de implementatie van een MES behoren papieren orders bij Vencosteel in Eersel tot het verleden. “We hebben de efficiëntie van onze processen fors verbeterd en de doorlooptijden in de werkvoorbereiding en de productie verkort. Hierdoor is onze leverbetrouwbaarheid omhoog gegaan”, vertelt Bart Coppens, manager Vencosteel bij Vencomatic Group. “Dit Is het gevolg van een groter digitaliseringsproject dat onze voormalige manager Wil van der Linden in 2016 startte.”

Vencosteel, een onderdeel van de Vencomatic Group, produceert metalen componenten voor kippenstalinrichtingen. Met behulp van een laser- of ponsmachine worden producten gesneden uit grote metaalplaten en vervolgens verder bewerkt. De operators moeten goed weten waar de producten staan die zij moeten bewerken. Dit ging vroeger gepaard met enorme papierstromen, veel zoekwerk en handelingen.

Meer inzicht

Het bedrijf wilde over naar papierloos werken, meer inzicht verkrijgen in de machineprestaties en de materiaalflow op de werkvloer verbeteren. “Als onderdeel van een breder digitalisatieprogramma hebben wij in 2020 Actemium benaderd om met ons mee te denken over de implementatie van een MES”, zegt Coppens. “Dit om de doorlooptijden te kunnen verkorten en efficiënter te kunnen plannen.” De keuze viel op Infor MES, het voormalige Shopfloor-Online.

We hebben Actemium benaderd om mee te denken over de implementatie van een MES. Dit om de doorlooptijden te kunnen verkorten en efficiënter te kunnen plannen.

Vencosteel verbetert efficiëntie en reduceert beheerlast door overstap naar papierloos werken

We laten nu de planning op alle afzonderlijke afdelingen door het MES doen op basis van alle verschillende parameters.

Vencosteel verbetert efficiëntie en reduceert beheerlast door overstap naar papierloos werken

Veel interfaces

Harm Lamers, software engineer bij Actemium, maakte deel uit van een projectgroep met medewerkers van Vencomatic Group, Vencosteel en leveranciers van software en machines. “We stonden voor een uitdagende opdracht. Het onderling laten communiceren van meerdere systemen vergde nauwe samenwerking tussen verschillende partijen. Voor alle kantbanken, laser-, pons- en overige machines van Vencosteel hebben we machine-interfaces gemaakt. Daarnaast hebben we de communicatie tussen het MES en SAP als ERP-systeem mogelijk gemaakt.”

Klein gestart

In het MES komen de orders vanuit SAP en de informatie vanuit de machines samen. Ook het 3D en 2D CAM programma Cadman-B en de nesting software WiCAM zijn geïntegreerd. Hierdoor is de werkvoorbereiding volledig gedigitaliseerd en komen jaarlijks 100.000 tot 150.000 orderprints te vervallen. Een forse papierbesparing! “We zijn klein gestart met slechts enkele machines”, aldus Coppens. “We wilden namelijk eerst alle facetten goed onder de knie te krijgen en kinderziektes eruit halen. Onze organisatie moest het tempo ook aankunnen. Kwaliteit ging voor snelheid. Onze medewerkers waren nauw betrokken en kregen de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.” Nick Verstegen, lead engineer bij Actemium, reageert: “Op die manier creëer je draagvlak en betrokkenheid op alle niveaus en kun je optimaal kennis delen. In de eerste fase ging het alleen om de lasermachines. Toen die eenmaal stabiel draaiden, zijn in een tweede fase de pons- en overige machines toegevoegd. Inmiddels zijn het hele machinepark, de logistiek en assemblage over. Alles draait stabiel.”

We zijn klein gestart. Onze organisatie moest het tempo ook aankunnen en alle faccetten goed onder de knie krijgen. Kwaliteit ging voor snelheid.

Vencosteel verbetert efficiëntie en reduceert beheerlast door overstap naar papierloos werken

De werkzaamheden van de operators zijn duidelijker geworden. Ze kunnen zelf in het MES 3D-tekeningen bekijken van de producten die ze moeten maken.

Vencosteel verbetert efficiëntie en reduceert beheerlast door overstap naar papierloos werken

Duidelijk en efficiënt

Actemium trainde de teamleiders bij Vencosteel, die op hun beurt de operators met het nieuwe systeem leerden werken. De operators zien op een scherm alle informatie die ze nodig hebben. Verstegen: “Hun werkzaamheden zijn duidelijker geworden. Ze weten direct waar de producten liggen die ze moeten bewerken. Ook kunnen ze in het MES 3D-tekeningen bekijken van de producten die ze moeten maken. Dit laatste vinden ze nog het allerprettigste. We hebben veel positieve reacties van de operators ontvangen.” Coppens: “We laten nu de planning op alle afzonderlijke afdelingen door het MES doen op basis van alle verschillende parameters. Diameter, materiaalsoort, urgentie, mes-groef combinatie of combinatie van kantgereedschap. Verder heeft de operator toegang tot alle benodigde informatie vanaf zijn werkplek en die informatie kan makkelijk uitgebreid worden. Denk onder meer aan verpakkingsinstructies met foto’s. Ook de data die we ophalen door de registraties in MES leveren ons zeker voordelen op.”

Wereld van verschil

Het aantal productieorders bij Vencosteel is gestegen van 25.000 in 2017 naar 34.000 in 2021. Dankzij het digitaliseringstraject kan het bedrijf dit volume verwerken met hetzelfde aantal werkvoorbereiders. Coppens: “Onze doorlooptijden in zowel de werkvoorbereiding als de productie zijn aanzienlijk verkort. Dit geldt onder meer voor de wachttijd tussen het nesten en het daadwerkelijke snijden. Hierdoor kunnen we altijd inspelen op de laatste vraag en hebben we onze leverbetrouwbaarheid kunnen verhogen. We kunnen klanten kortom beter bedienen. Als we dat willen, kunnen we zelf zaken aanpassen in het systeem. Het valt ons ook op dat er veel minder pallets op onze productievloer staan. Een wereld van verschil.”

Onze doorlooptijden in zowel de werkvoorbereiding als de productie zijn aanzienlijk verkort.

Vencosteel verbetert efficiëntie en reduceert beheerlast door overstap naar papierloos werken

Ze zijn volop bezig met het doorvoeren van verdere verbeteringen op basis van de data uit het MES

Vencosteel verbetert efficiëntie en reduceert beheerlast door overstap naar papierloos werken

Vooruitstrevend

Voor Actemium was dit het eerste plaatwerkproject in papierloos werken. Vencosteel heeft het systeem inmiddels gedemonstreerd aan andere bedrijven die werkzaam zijn in dezelfde sector. “Ze zijn volop bezig met het doorvoeren van verdere verbeteringen op basis van de data uit het MES”, besluiten Lamers en Verstegen. “Dat is best vooruitstrevend. Voormalig manager van Vencosteel Wil van der Linden heeft de organisatie toekomstgericht overgedragen aan zijn opvolger.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Infor MES

Integraties
SAP
kantbanken, laser-, pons- en overige machines
Cadman-B
WiCAM 

Vencosteel
Vencosteel, onderdeel van de Vencomatic Group, is gespecialiseerd in het produceren van staalproducten. Ze maken gebruik van verschillende soorten staal, zoals RVS (roestvrij staal), Magnelis en Sendzimir staal. Met hun eigen productiefaciliteit garanderen ze een hoog kwaliteitsniveau en bieden ze op maat gemaakte producten voor de pluimveehouderij. Innovatie en digitalisering zijn belangrijke pijlers. Ze zetten zich in voor duurzaamheid en kwaliteit.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.