Home MES/MOMS Nieuws Stap voor stap over naar een MES in de verpakkingsindustrie
Verzamelen van gegevens uit het proces en omzetten in informatie en inzichten

Stap voor stap over naar een MES in de verpakkingsindustrie

Manufacturing tag corner MES / MOMS tag corner

Jullie weten het zeker: een MES-applicatie kan jullie helpen de productie van verpakkingen flexibeler, duurzamer en efficiënter te maken. Aan de slag dus met de planning en implementatie van het MES! Trap niet in de onderstaande valkuilen door overhaast te werk te gaan.

Het zou natuurlijk zonde van de investering zijn als jullie nieuwe MES straks niet goed aansluit bij de behoeften van jullie organisatie. Trek daarom voldoende tijd uit om een grondige planning te maken en de specifieke vereisten in kaart te brengen waaraan de applicatie moet voldoen. Betrek hierbij de belangrijkste stakeholders. Hierdoor levert het nieuwe systeem straks het meeste resultaat op. Het gaat namelijk niet om techniek, maar om de manier waarop techniek jullie proces kan ondersteunen.

Gebruikers betrekken

Met de komst van een MES zal wellicht een aantal collega’s op een andere manier moeten gaan werken dan ze gewend waren. Betrek hen al in het voortraject, want de mensen op de fabrieksvloer weten exact hoe het proces werkt en verbeterd kan worden. Benut deze kennis!  Door het aanbieden van trainingen en de implementatie van verandermanagement voorkom je weerstand, onbegrip en verminderde productiviteit. Een MES is niet alleen een technische, maar ook een organisatorische verandering. Help mensen zich aan te passen.

Stap voor stap over naar een MES in de verpakkingsindustrie

Naadloze integratie

Werk voor een naadloze integratie met je bestaande bedrijfssystemen, zoals ERP en SCADA, nauw samen met IT-teams. Gebruik standaard communicatieprotocollen en test uitvoerig tijdens de implementatie. Breng ook eventuele leveranciers in contact met elkaar. Anders loop je het risico dat er aparte datasilo’s ontstaan en inconsistenties/operationele knelpunten optreden. De effectiviteit van het MES zou hierdoor afnemen, wat de algehele productie belemmert.

Schaalbaar en flexibel

Ga voor een schaalbaar en flexibel MES dat mee kan groeien met jullie organisatie en zich kan aanpassen aan veranderende bedrijfsbehoeften en trends in jullie sector. Gaat jullie productievolume veranderen? Komen er extra productielijnen bij of gaan jullie investeren in nieuwe technologie? Je MES moet dit op kunnen vangen, anders loop je tegen onverwachte kosten en onderbrekingen aan.

Continu verbeteren

Natuurlijk gaat het MES niet alle problemen vanzelf oplossen. Het zorgt ervoor dat iedereen gestandaardiseerd gaat werken en begeleid wordt in de processen. Het verzamelt gegevens van het proces en zet deze om in informatie en inzichten. Dit kan jullie helpen om verbeteringen in het proces door te voeren. Het voorkomt ook datalekken zodat jullie weerbaar zijn tegen cybercriminaliteit.

Fermacell optimaliseert fabrieken met MES TrakSYS

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.