Klaar voor Industry 4.0; 3D models brengen je digitale fabriek efficiënt in kaart!
3D models Industry 4.0

Flexibel inspelen op de marktvraag, een efficiënte bouw en een duurzame productie. Allemaal uitkomsten van de digitale engineering tools die gebruikt worden binnen onze specialisme Plant Design. Dé Engineeringspartner met de juiste expertise en opgedane ervaringen om een goede EPC 4.0 strategie uit te stippelen die past bij de Industry 4.0 roadmap van jouw fabriek!

Time-to-market; de digitale transformatie van EPC contracting

Onder invloed van digitalisering neemt de snelheid van processen zienderogen toe. Fabrieken moeten voortdurend worden aangepast voor capaciteit uitbreidingen, optimalisaties of vervangend onderhoud. Drijfveren zijn introductie van nieuwe producten, flexibeler kunnen inspelen op de marktvraag, proces efficiëntie en duurzamer produceren. Time-to-market is hierbij van essentieel belang. De traditionele werkwijze binnen EPC investeringsprojecten (Engineering, Procurement & Construction) levert regelmatig obstakels op, omdat de gegevens die nodig zijn om te ontwerpen niet
‘As-Built” zijn. Vaak zien we gebrek aan standaardisatie, een grote verscheidenheid aan gegevens en tools die onderling niet goed zijn afgestemd. Een fout, met alle negatieve gevolgen van dien, is dan snel gemaakt. Daarnaast zien we dat de menselijke factor vaak ook een rol speelt, door bijvoorbeeld onvoldoende kennisoverdracht tussen projecten. EPC contractors zullen de digitale transformatie en organisatieverandering moeten ondergaan om deze problemen weg te nemen.

Plant Lifecycle Modelling

Building Information Modelling (BIM) wordt in een aantal sectoren al jaren toegepast. Hierbij werkt het 3D model als de toegangspoort naar een up-to-date database. Wij omarmen dit concept graag onder de noemer Plant Lifecycle Modelling (PLM). Voorbeelden van volwassen Digitalisering Tools die de markt veroveren zijn:

–        3D scan laser/foto’s in Brownfield-fabrieken;

–        3D VR / AR bij ontwerp reviews;

–        3D Proces simulatie/animatie voor testen en trainen;

–        Data-analyse voor voorspellend onderhoud.

Minder verspilling, risico en kosten

PLM vraagt een andere wijze van samenwerken in de keten, betere standaardisatie en meer transparantie en vertrouwen in Business Partners, maar de voordelen zijn ongekend. Door betrouwbare gegevens zullen aannemers en hun toeleveranciers de coördinatie kunnen verbeteren, sneller kunnen uitvoeren en de bedachte ontwerpfilosofie daadwerkelijk kunnen realiseren. Digitale 3D models ondersteunen het adequaat ontwerpen en realiseren van een EPC project. Optionele ontwerpen kunnen in een korter tijdsbestek gepresenteerd worden. Hierdoor zijn besluitvormers in staat om verschillende ontwerp perspectieven al vroegtijdig te evalueren om tot de beste oplossing te komen. Kortom, een win-win situatie voor iedereen!

De voordelen worden o.a. bereikt doordat het leidt tot planningsversnelling van EPC projecten. Naast het Time-to-Market voordeel leidt een vermindering van 20% in de totale projectduur direct tot een vermindering van de tijdsafhankelijke kostenposten zoals projectmanagement, engineering en bouwkosten.”

Erik Folkert, Business Consultant

EPC 4.0 strategie; hét onderdeel van de Industry 4.0 roadmap

In de praktijk blijkt dat de bi-directionele gegevensuitwisseling tussen de verschillende discipline Plant Design modules/tools nog steeds bewerkelijk is. Goede templates zijn een voorwaarde om het meeste voordeel te behalen. Echter dit vergt een behoorlijk aanvangsinvestering die zich pas bij hergebruik over meerdere projecten laat terugverdienen. Belangrijk is om hierin een slimme ontwikkel strategie te hanteren en niet direct te streven naar 100% compleetheid. Plant Design als Business Engineering partner kan je helpen met expertise en opgedane ervaringen om hierin een goede EPC 4.0 strategie uit te stippelen voor het ontwerpen van jouw digitale fabriek!

Wil je weten wat wij voor jouw Industry 4.0 roadmap kunnen betekenen? Neem voor meer informatie contact op met:
Martin van Hal
Business Unit Manager - Veendam / Zwolle
[javascript protected email address]
+31 (0)6 25 73 45 60