Home Plant Design Nieuws Actueel Plant Model als basis van succesvolle toekomst
Werkprocessen digitaliseren voor de meest optimale flow

Actueel Plant Model als basis van succesvolle toekomst

Plant Design tag corner

Het besef dat we werkprocessen moeten digitaliseren voor de meest optimale flow binnen fabrieken is er. Maar waar begin je? Wat komt hier allemaal bij kijken? En is deze digitaliseringsslag een garantie voor een efficiëntere, meer betrouwbare, flexibele, veilige en duurzame productie? “Zeker”, bevestigt Harry Triezenberg van Actemium. Hij vertelt hoe je je productie en onderhoud strategisch naar een hoger niveau tilt door je Plant Model te actualiseren.

Bouwtekening met enorme potentie

“Zonder bouwtekening kun je geen huis bouwen. Hetzelfde geldt voor je fabrieksomgeving: je hebt een bouwtekening van je werkprocessen nodig om je processen en onderhoud te optimaliseren”, verduidelijkt Lead Engineer Industrial Automation Harry Triezenberg van Actemium. “Dat werkt alleen als je de beschikking hebt over een eenduidige basisschema en tekeningen (3D Plant Design en P&ID’s): een Plant Model.”

Meer connectie binnen bedrijf

Veel bedrijven hebben echter nog niet de beschikking over deze basisdocumenten. De tekeningen en schema’s zijn vaak niet op orde, incompleet of zelfs niet aanwezig. Harry Triezenberg: “Dat is niet gek. In de hectiek van deze dynamiek wordt het afstemmen en vastleggen vaak vergeten of (te ver) naar achteren geschoven. Door de jaren heen is veel energie gestoken in het optimaliseren van verschillende onderdelen van je bedrijf. Er is veel dynamiek geweest in productie- en kantooromgevingen afzonderlijk. Nu is de tijd aangebroken om deze omgevingen met elkaar te verbinden; alleen dan kom je tot een optimale productie.”

Noodzaak is groot

De behoefte om alle data binnen je bedrijf aan elkaar te koppelen groeit. Zo is er onder andere behoefte aan gevalideerde track & trace systemen, je wilt weten welke grondstoffen wanneer nodig zijn en in welke hoeveelheid, de financiële verrekening moet duidelijk zijn, je wilt weten wat per kostenplaats de toegevoegde waarde is en ga zo maar door. “Hier komen alleen de juiste antwoorden op als je je bedrijfs- en werkprocessen digitaliseert. Dat kan ook helpen bij predictive maintenance en dus procesoptimalisatie.”

Dit is dus ook precies waar we grote en middelgrote productiebedrijven bij helpen. “Bedrijven komen er simpelweg niet meer mee weg om via papier of uit het hoofd met elkaar te communiceren. De kans op fouten en onduidelijkheden is te groot en dat gaat altijd ten koste van de prestaties en veiligheid van je bedrijf. Bovendien zijn de data er gewoon. Het is nu zaak om al die data aan elkaar te koppelen, zodat je ook steeds effectiever kúnt produceren.”

Maak je eigen start!

Wil jij meer weten over het fundament voor je slimme fabriek én ontdekken welke kansen en voordelen dit oplevert binnen jouw bedrijf? 

Download hier onze whitepaper!

Mockup

“Een Plant Model brengt veel rust binnen de organisatie. Je kunt het zien als een basisdocument dat als vertrekpunt gebruikt kan worden voor alle disciplines. Iedereen praat dezelfde taal.”


Harry Triezenberg

Lead Engineer Industrial Automation 

Interessante ontdekkingsreis

Gelukkig heeft je digitaliseringsslag een beginpunt. “Om tot een eenduidig Plant Model te komen, gaan we eerst de werk- en fabrieksprocessen in kaart brengen. Een interessante ontdekkingstocht. Dan blijkt meteen hoeveel handelingen er binnen het proces dubbel gedaan worden en dat sommige zaken niet logisch zijn of geen waarde toevoegen. Dit resulteert uiteindelijk in een actueel Plant Model, dat de nodige inzicht en duidelijkheid biedt. Kortom: door de huidige werkprocessen te inventariseren en vast te leggen, zien we meteen waar kansen liggen om te verbeteren. Dit resulteert uiteindelijk in een actueel Plant Model dat de nodige inzicht en duidelijkheid biedt.”

Een duidelijk vertrekpunt

De impact van je digitaliseringsslag is zeer positief, weet Harry Triezenberg uit ervaring. “Een Plant Model brengt veel rust binnen de organisatie. Je kunt het zien als een basisdocument dat als vertrekpunt gebruikt kan worden voor alle disciplines. Iedereen praat dezelfde taal en heeft hetzelfde vertrekpunt, omdat het Plant Model en de tekeningen als anker dienen. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst werkprocessen integraal te standaardiseren en dus te optimaliseren.”

Ideeën uitwisselen?

Wil je meer weten over hoe we jouw bedrijfsprocessen digitaliseren en standaardiseren en zo een strategie ontwikkelen voor constante verbetering binnen je productiebedrijf? Neem voor meer informatie contact op met onze experts:

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.